Poznavačite na folk prilikite kaj nas odlično se seќavaat na Slave Veljanovski koj so svojot mega hit “Kafeavi oči” gi osvoi site top listi vo 90-te godini od minatiot vek. Negoviot silen vokal so ogromen raspon gi treseše kabinite na radiskite studija sekogaš koga pejačot gostuvaše vo živo. Publikata od samiot start go prečeka so aplauzi i uživaše vo moќnosta na negovoto grlo. Mnogumina smetaa deka takov vokal žalno e da se troši vo folk muzikata i deka operskata scena e edinstvenoto relevantno mesto za nego, no Slave ostana dosleden na folk refrenite i so svojot prv album dokaža deka ima vizija i stil koj do den denešen ostana negova prepoznatlivost. Odlukata da zamine vo Avstralija vo ekot na najgolemata popularnost gi šokira site negovi obožavateli,  a samiot toj go prifati rizikot koj od denešen aspekt se pokaža kako pametna odluka. Intervjuto so nego beše vistinski predizvik za nas zatoa što Veljanovski odamna go nemalo na našite mediumi, a što toj ni kaža za sebe ќe doznaete vo prodolženie:

Slave Veljanovski

Kolku vreme živeeš vo Avstralija i koja beše pričinata što vo ekot na svojata najgolema  popularnost  se odluči na takava radikalna promena da zemineš na drug kontinent i da započneš se odnovo?
S.V.
– Prvo ќe počnam so edno golemo blagodaram do tebe lično kako novinar i se razbira do vašiot portal što se setivte na mene i ako ne sum premnogu aktiven vo poslednite godini…Vo Avstralija sum nešto poveќe od 20 godini so mal prekin od 5 god koga se vrativ vo Makedonija da živeam, no celata situacija kaj nas me natera da se premislam i pak da se vratam vo mojata vtora tatkovina… Inaku posle nekolku turnei vo Avstralija dobiv odlična ponuda za da ja prodolžam mojata kariera tuka i poznavajќi go dobro ovdešniot način na živeenje, beše i ne beše teško da se odlučam na takov radikalen čekor… Znaev deka so karierata ne ќe možam da napreduvam no istovremeno znaev deka imam podobra prilka za pokomoten život…
Koga se stava na vaga što se gubi, a što se dobiva nikogaš ne ste načisto…Makedonskiot narod odlično me prifati i nemav nekoja poteškotija za prilagoduvanje, osvem toa što za odreden period bev oddelen od decata…

Kako se snajde vo novata sredina i dali od denešna distanca smetaš deka odlukata ti beše ispravna?
S.V. – Odlično se snajdov ušte od prviot den, blagodarenie na mnogute prijateli i obožavateli što gi imam, no nemožam da presudam dali odlukata beše ispravna bidejќi ednata situacija mi e nepoznata, no koga bi gо vratil vremeto povtorno bi postapil isto bidejќi sum avanturist i ne se plašam od rizik i nepoznato.
 

Tvoite glasovni potencijali do den denešen ne se nadminati. Važeše za folk pejač so najmoќen glas i nekoi se čudea zošto ne si ja odbral operskata scena. Dali seušte se zanimavaš so folk muzika i na koj način?
S.V. – Blagodaram za ovoj pregolem kompliment, neznam kako go zasluživ Ili kako ќe go opravdam no e pregolem kompliment posebno što doagja od tebe za koja što znam deka mnogu dobro gi poznavaš prilikite na Mak. estradata i si premnogu kompetentna za bilo kakva kritika… Ne ja odbrav operskata scena zatoa što kaj nas i ne postoeše vo toa vreme, a za nadvor od MKD nemav nikakvi možnosti.  Istovremeno najbrz način da se obezbedi nekakva egzistencija koja na mojata familja i beše premnogu potrebna beše turbo folkot za što se ispostavi deka sum donel pravilna, no ne najdobra odluka…
Da, seušte i sekogaš ќe se zanimavam so folk muzikata! Tuka nastapuvam na koncerti, zabavi i familijarni veselbi, a odreden period od 7 god imav privatno učilište preku koe go prenesuvav moeto znaenje na moite studenti makedonci i so gordost možam da kažam deka nekolku od niv imaat zavidna kariera vo Avstralija.

Tvojata pesna “Kafeavi oči” beše apsoluten hit koj po nekolku pati dnevno se vrteše na radio stanicite koi vo 90-te bea mnogu aktuelni vo Makedonja. Dali nekoj dosega posakal da ja presnimi taa tvoja pesna i dali ti dobivas nekakvi tantiemi od nea?!
S.V. – “Kafeavi oči” e snimena 1993 beše i ostana eden od najgolemite hitovi koj što seušte živeeat…Pesnata e avtorska i zaštitena taka da ne smee nikoj da ja gibni… “Kafeavi oci” e moeto ime i prezime i ne smee nikoj da ja ima…Od “Kafeavi oci” dobiv i dobivam se što trebaše da dobijam zatoa što i dadov večen život..
 

Sinot Alek so tatkomu Slave
Neodamna preku društvenite mreži imavme prilika da go vidime i tvojot sin koj mnogu liči na tebe i koj voedno isto kako i ti se zanimava so muzika. Imate često zaednicki nastapi kaži ni nešto poveќe za Aleks i negovite ambicii?
S.V. – “Krušata pod kruša pagja”! Da, liči na mene genetikata e očigledna…Aleksandar beše profesionalen fudbaler no odkako dojde vo Avstralija ja pokaža negovata životna želba da nastapuva so mene. Isto go pokaža i negoviot talent za koj što jas ne znaev, a i raka na srce nemav mnogu pomognato osven što go ima nasledeno talentot… (Mislam deka ima I glasovni možnosti no zaradi familijarnite standarti se plaši). Nastapuvame zaedno…
Odlično se snajde tuka, navreme go završi fakultetot, raboti, napreduva i redovno doagja vo Makedonija.
Coffee Shop
Ugostitelstvoto se čini vi e ušte eden familijaren predizvik. Neodamna tvoite deca, ќerkata i sinot se odlučija da otvorat i svoe caffe –shop koj go ima imeto na tvojot najgolem hit “Kafeavi oči”. Dali smetas deka e toa dobar biznis  osobeno sega?
S.V. – Aleksandar e eden od podobrite caffe maker’s tuka vo mestoto kade sto živeeme (Cronulla Beach-krajbrežie vo Sydney ) toj odluči negovoto znaenje da go prenesi na ќerkami Angela i taka se otvori caffe shop “Kafeavi oči” (Aleksandar e momentalno na odmor vo Makedonija, a biznisot ќe go rabotat ќerka mi Angela i zetot Blagojče). Za imeto ne bev konsultiran i neznaev me iznenadija i sum mnogu sreќen što se trudat da go neguvaat našiot “kafeavi oči identitet”…
Kerkata zetot i malata vnuka
Kaži ni nešto poveќe za svojata privatnost . Od neodamna stana i dedo, tvojata ќerka  Angela ti go podari prvoto vnuče. Kolku toj čin te raznežni ?
S.V. – Da oficijalno sum dedo i toa gord i sreќen dedo na vnukami Lara koja napolni 5 meseci…Seušte ja nemam gušnato zaradi corona situacijata no Gospod zdravje ќe bidi i toa… Čuvstvoto ne možam da go opišam treba da se doživee, nema zborovi za opišuvanje…
 

Kolku ja pratiš makedonskata  muzička scena i politika, dali si aktiven vo nekoi naši društva tamu i koj e tvojot stav generalno za Makedonija i nejzinata poveќe deceniska stagnacija?
S.V.– Redovno gi sledam site slučuvanja na Mak. Estradata, a bez politika ne se moži i vo toa sum redoven… Situacijata vo Makedonija e takva kakva što e ( zakočena ili unazadena) za toa što ostavivme političarite da odlučuvaat za se i sešto duri postanaja i idoli na golem del od narodot. Se dodeka e taka ќe ostanime kade što sme.
 

Od koga ne si ja posetil Makedonija i što e ona što najmnogu ti nedostasuva?
S.V. – Ne sum bil vo Makedonija skoro 10 god.. Se što mi nedostasuva veќe ne postoi ili e izgubeno… Najmnogu mi nedostasuva mojata familija, rodninite prijatelite…
 

Na kraj kaži ni gi svoite stavovi okolu pandemijata što go zadesi svetot i koi se tvoite očekuvanja za bliskata idnina?

S.V. – Žalam za familiite što izgubija svoi bliski, za izgubeni rabotni mesta ili biznisi, no bi trebalo da ni bidi edno osvestuvanje da se grižime poveќe edni za drugi i da vodime griža za okolinata… Coronata ni dokaža deka možime da pominuvame poveќe vreme so najbliskite konečno vidovme čisto nebo, zeleni parkovi, no na kraj ajde neka završi da možam da dojdam Bitola, da vidam Prilep da vidam…
Se gledame na golem koncert vo Bitola  Gospod zdravje…

Biljana KRNČESKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila