Zoran Kalezić, velikan i vrhunski interpretator narodne pesme, prodao je za vreme svoje blistave pedesetogodišnje karijere 20 miliona nosača zvuka. Nastavio je u svom velikom stilu da snima dajući sve od sebe, pevajući uvek toplo, iskreno i sa mnogo duše. I ovoga puta nas je u to uverio. Dok je ceo svet bio suočen sa pandemijom Korona virusa bio je vredan, nije mogao više da čeka i snimio 4 nove pesme za poklon svojoj vernoj publici, od kojih 2 pesme imaju premijeru: “Spomenar” i “Zbog đevojke Crnogorke”. Pesmama je publika oduševljena, nalaze se na njegovom nedavno otvorenom YouTube kanalu:

https://m.youtube.com/user/ZORANKALEZIC1/playlists

Tu se mogu naći raznovrsni sadržaji, video zapisi, audio snimci, televizijske emisije, intervjuji itd. Pesma “Spomenar” od prvih taktova pleni lepotom i emocijom, ukazuje na Zoranov nepogrešiv ukus, jer je nesumljivo snimio veliki hit. U novom aranžmanu presnimio je pesmu “Zbog djevojke Crnogorke” sa kojom je pobedio pre 50 godina na festivalu “Pjesma leta” Crna Gora 1971. i koja je ušla u antologiju crnogorske zabavne muzike.

Autori i saradnici za pesmu “Spomenar” su:

Tekst Armin Šaković,

Muzika Šuki Planjanin,

Aranžman i produkcija Aleksandar Kovačević,

Vokal je snimljen u studiju Peđe Nedeljkovića,

Prateći vokali Slađana Kovačević i Dunja Vujadinović.

Za pesmu “Zbog đevojke Crnogorke” autori i saradnici su:

Muzika i tekst Aleksandar Aca Korać,

Aranžman i produkcija Aleksandar Kovačević,

Vokal je snimljen u studiju Peđe Nedeljkovića,

Prateći vokali Slađana Kovačević i Dunja Vujadinović.

Za naš Portal Zoran Kalezić je ekskluzivno dao izjave o novim pesmama.

Pesma “Spomenar” ima magičnu melodiju, impresivan tekst, sjajan aranžman, sve zajedno sa Vašom umetničkom interpretacijom, doprinosi da slušalac odmah poželi da je čuje ponovo. Kako je ova brilijantna pesma došla do Vas?   

  • Dosad sam čitao i sam pisao pjesme za sebe i svoje kolege, ali kada me je pozvao Šuki Planjanin i kada je rekao “Zoka, moj drug Amir Šaković i ja, imamo pjesmu koju bi jedino željeli da ti snimiš”. Šukija poznajem odavno, vrhunski je kompozitor, poznajem i njegovog brata, sjajni su to muzičari, takođe i Šakovića koji je napisao mnoge hitove. Tražio sam da mi pjesmu pošalju. Lako smo se dogovorili kada sam čuo metaforu u tekstu, koja je po meni najlepši izraz kako umjetnik može da nacrta život u jednom trenutku – “Da su bore pokazatelji jednog životnog doba u kojem se čovek nalazi (ovde su izuzetne dame koje bore ispravljaju i ne vole ih) a činovi su nešto što čoveka unapređuje od vodnika do generala, kako ko stigne”. Ja sam zanijemeo kada sam čuo tu metaforu, tekst mi se izuzetno dopao i melodija, bio sam oduševljen. Reći ću originalni tekst koji je u pjesmi refren;

Život je tebi dao,

ljubav sreću, sinove i topli dom,

a meni je naslikao,

bore kao činove na licu mom.

Poštujem svoje saradnike i njihove želje, ali mi se čini u ovim godinama da sam stekao poverenje mojih kolega i da mi vjeruju ono što kažem. Predložio sam Šukiju Aleksandra Kovačevića jednog od trenutno najboljih producenata, studijskih muzičara, kompozitora i aranžera, on je prihvatio, ostalo se sve čuje na snimku.

Sve je svirano uživo. Mislim da sam imao izbor najboljih kolega i muzičara koju su se u tom trenutku mogli da nađu.

Zoran Stojanović maestralni gitarista je poslije 30 godina svirao na mojim novim pjesmama. Ni za jednog od mojih kolega muzičara sviranje na mojim pjesmama nije bila “tezga”, nego veliko zadovoljstvo i to je ono što me čini srećnim.

Presnimili ste Vaš veliki hit “Zbog đevojke Crnogorke” i odenuli mu novo, divno, aranžmansko ruho. Recite nam nešto više o toj pesmi.

  • Prošlo je 50 godina od festivala “Pjesma ljeta” Crna Gora 1971. kada sam pobijedio u konkurenciji tada velikih zvijezda jugoslovenske muzike. Pjevao sam kompoziciju Aleksandra Ace Koraća “Zbog đevojke Crnogorke”. Moj izuzetan kolega i prijatelj aranžer Aleksandar Kovačević je po mojoj želji napravio novi aranžman i to predivan. Želio bih ovim putem da kažem hvala svim mojim saradnicima koji su radili na novim pjesmama, posebno hvala mojoj generaciji koja me je podržala.

Ja neću da dozvolim da muzika kojoj sam život posvijetio izgubi smisao, već dok god budem pjevao daću ono i što nemam, da svaku pjesmu uradim najbolje što se može. Da budem malo privatan, moja supruga Irena je Crnogorka pa neka to bude poklon za nju i vječita uspomena na mene.

Za kraj pogledajte i poslušajte “Spomenar”:

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila