Poslednoto izdanie na najpopularniot muzički serijal “Zvezde Granda” donese vistinska drama ušte na samiot start koga pred publikata se prestavija kandidatite Goce Boškovski Čoki od Prilep i Lazar Markoviќ od Požarevac, koi praktično go otvorija četvrtiot krug i gi vkrstija glasovite. I pokraj toa što ovoj pat Goce imaše isklučitelno slaba konkurencija od neiskusen kandidat, ispadna problematično negovoto pominuvanje vo sledniot krug koe najmnogu go ospori Karleuša. Se čini deka Goce Čoki nikako ne uspea da ja šarmira opasnata Karleuša koja i ovoj pat za vreme na negoviot nastap postojano gi prevrtuvaše očite i praveše selfi. Negovata mentorka Viki Miljkoviќ  kako lavica se boreše za svojot kandidat  obiduvajќi se na site možni načini da reagira na maliot broj dadeni glasovi i na kraj za sreќa uspea, Goce Čoki go vrati vo natprevaruvanjeto. Sepak tenzičnata atmosvera i negativnite komentari koi realno pejačot ne gi zasluži, predizvikaa da go kontaktirame Čoki i da dozneme kako toj se spravi so celata taa atmosvera i kako uspeva celo vreme da e taka smiren i nasmean:

– Na muzičkata scena sum skoro dve decenii. Niz godinite vo mojata kariera jas, a veruvam i golem del od moite kolegi, sme se soočuvale so nekoi takvi ili slični provokacii koi se razbira ne možat da go “skršat” našiot umetnički duh, tuku naprotiv toa ni dava ušte pogolema sila da odime ponatamu… Koga veḱe me prašuvate za konkretniot slučaj možam slobodno da kažam deka kako čovek iskreno ne e ni malku seedno da bideš vo takva neizvesnot, so ogled na toa deka nastapuvaš pred milionski auditorium… Sigurno ne bi se “vpuštil” taka lesno i soodvetno da odgovoram bidejḱi znam deka sekoja emisija e zasebno šou i rejtingot mora da se održuva na bilo kakov način. Toa što nepravedno i nekorektno me “otfrlija” od natamošno natprevaruvanje mene lično ne me demotivira, bidejḱi sepak publikata e taa koja e vistinskiot naš ocenuvač. Iskreno gi počituvam členovite na komisijata kako i celokupnata ekipa na “Grand Produkcija”, no ne samo so mene, znam i drugi primeri na koi se ogrešile čelnovite na žirito, no sepak vo golema mera se ispravila greškata na eden ili drug način.

Dali si razmisluval kako da ja pridobieš Karleuša koja očigledno najmnogu go sabotira tvoeto natprevaruvanje i dali za nejzinite kritiki koi ponekogaš se brutalni razmisluvaš vo kreativen pravec?!

– So ogled na toa deka nejzinoto mislenje se menuva od emisija vo emisija, iskreno ne znam što bi očekuval ponatamu. Jas sum toj što sum, čvrsto stojam zad svojata makotrpna rabota i trud i može nea ili na bilo koj da im se dopagjam ili ne, i toa e normalna rabota… Jas ne zastanuvam na scena da zadovolam kriteriumi na eden člen na žirito, tuku naprotiv tuka sum za mojata publika, bidejḱi otkako ḱe se ugasat svetlata mojata publika i jas sme vistinskata niška koja e vrzana so pomoš na muzikata. Bidejḱi vo predhodnite emisii imav dosta komplimenti od Karleuša, vo poslednata baš i ne beše raspoložena za istoto, ne go zemam za zlo, tuku ednostavno taa e Karleuša – ne se site denovi isti haha.

Kaži mi kako na kraj sepak Popoviќ odluči da go povleče svojot zbor i ti dozvoli da prodolžiš so natprevaruvanjeto, što presudi?

– Pa mora da bidam iskren deka očekuvav takvo nešto so ogled na toa deka ne bev kandidat za otpagjanje… Jas preferiram peenje i toa mi e najvažnoto nešto kaj nekoj pejač… Členovite na žirito vednaš po završuvanjeto na emisijata sepak ednoglasno se složile deka e napravena nepravda prema mene i deka vednaš treba da ja ispravat greškata. Dobiv povik od sorabotnicite na Saša Popoviḱ kako i od mojot mentor Viki so što go potvrdija moeto natamošno učestvo vo natprevarot.

Zdavstvenata kriza pejačite ve ograniči so nastapite pa finansiski izminata godina teško pominavte. Da li toa beše pričinata što ti se vpušti vo nov biznis i zošto se odluči tokmu za ugostitelstvoto?

– Muzikata sepak ostanuva moj ednistven priorotet koga stanuva zbor za egzistencija. Jas sakam da sum opkružen so lugje, sekoj od niv mi dava dopolnitelna energija… Da, najteškata godina otkako pametime site e veḱe zad nas i toa e dobro. Godinata beše loša vo sekoj pogled i se što proizleze od nea beše edna stagnacija i na finasiski i na kreativen plan. Točno e deka posledicite nie muzičarite najveḱe gi trpime seušte, iako merkite olabavija, no našata rabota ni vo skora idnina nema da prodolži. Ugostitelstvoto mi beše predizvik ušte pred nekolku godini, no splet na okolnosti, ne naogjav vreme kompletno da se posvetam na toa… Mojata ideja konečno ja realizirav sega koga imam i poveḱe vreme da se posvetam na istoto. Otpočnav so toj biznis zaedno so moj drugar i se nadevam deka na Prilep mu dadovme edna nova svežina i puls, koj za žal se poveḱe čukaše zabaveno.

Kaži ni nešto poveќe za tvojot nov predizvik za kakov tip na ugostitelski biznis stanuva zbor i kakvi se planovite?

– Se raboti za pivnica i meze bar, najdobro bi bilo da dojdete i ubavo da ve “nagostime”. Samo taka ḱe go dolovite vistinskiot ambient i toplata atmosfera.

Što spremaš za sledniot krug za ZG kako se dogovorate so mentorkata Viki, kako vežbate i se razbira koj se griži za tvojata stilizacija koja od emisija vo emisija e se podobra?

– Jas ne otstapuvam od zabavnata muzika, iako ja sakam i narodnata, no moj fah e zabavno i se držam do toa… Pesnite zasega neka ostanat vo tajnost sepak se toa ubavi i poznati pesni koi iskreno ovoj pat se nadevam ḱe go zadovolat ličniot vkus na Karleuša haha… Probite se onlajn što iskreno go smetam za golem hendikep ne samo za mene tuku za site kandidati, no što e tuka e, se nadevame site deka doagja podobro vreme vo sekoj pogled. Što se odnesuva do stajlingot, toj e sekogaš vo relacija so mojot mentor i nejzinite sorabotnici. Jas im pokažuvam i pravime korekcii koga e potrebno. Imam sorabotnici od moja strana koi se so mene i bea so mene i minatata godina, im blagodaram za toa, koi mi pomagaat okolku prvičniot izgled. Sepak toa seto treba da e “spakovano” za scena i ne e ni malku seedno što ḱe oblečeš sekoj nareden krug.

Biba KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila