Edna od najubavite pesni na site vreminja e duet numerata “Kad umre ljubav” što zaedno ja sozdadoa bardovite na eks jugoslovenskata scena i legendarnite artisti Kemal Monteno i Rade Šebedžija. Ovaa pesna so svojata emotivna akustika i bevremenska simbolika postojano predizvikuva interes i od publikata i od izveduvačite koi se svesni deka nejziniot prepev bara vrvna majstorija i sentimentalno doživuvanje.

Minatata godina vo februari na koncertot na nenadminliviot Rade Šerbedžija vo novata sala na Makedonskata Filharmonija prisutnite uživavme vo izvedbata na ovaa pesna koja premierno Šerbedžija ja izvede so mladata akterka Jana Stojanovska koja vo ovaa prilika go pokaža svojot raskošen vokal i predizvika oduševuvanje so svojata interpretacija.


Ušte togaš jasno beše deka ovaa pesna i ovoj spoj mora da se ovekoveči na nosač na zvuk kako pesnata bi dobila ženska verzija i bi se prodolžil nejziniot vek.

Tokmu ovaa informacija včera ja potvrdi portalot “Muzika 24” koj objavi deka Jana Stojanovska sepak ja snimila ovaa pesna vo duet so Šerbedžija i ja prenese nejzinata izjava:

“Bev von sebe koga mi se javi Rade nekade ova vreme minatata godina, i me praša dali bi sakala da ja snimime „Kad umre ljubav” zaedno. Toa e fantastična pesna vo koja sum zaljubena odamna. Toa e duet napišan od Rade Šerbedžija i Kemal Monteno, a za koja nemaat zaednička audio snimka. Pesnata e skoro gotova , vo genijalen aranžman na braḱata Tavitjan , samo treba da se napravat nekoi korekcii koi nalagaat da sme site zaedno. Koronata ja uspori celata rabota no ne brzame nikade , se vo svoe vreme pa taka i pesnata ќe izleze koga ḱe i bide vreme.“ – izjavi Stојanovska za “Muzika24”.

Inaku Šerbedžija e dolgogodišen semeen prijatel na Stojanovski, a Jana osven što veḱe nekolku pati ja deleše scenata so Rade, taa i majka ì Silvija bea del i od akterskata postava na režiserskoto debi na Šerbedžija, filmot „Osloboduvanjeto na Skopje“.

 

Biba KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila