Edna od našite najpoznati pesni e pesnata “Eleno ќerko”, a edno od najubavite naši iminja e tokmu imeto Elena. Za da bide simbolikata ušte pogolema na makedonskata estrada najuspešnite pejački  se vikaat Elena pa lugjeto gi raspoznavaat po preziminjata i žanrovskiot stil na interpretacija, no za žal estradata od skoro ќe bide posiromašna za edna Elena i toa onaa Elena Petreska koja publikata ja prepoznavaše preku silniot  i moќen  glas koj nikogo ne ostavaše remnodušen. Pejačkata denovive ja šokira javnosta so svoeto  obznanuvanje deka zasekogaš odlučila da se povleče od estradnite vodi i profesionalno do kraj so maksimalna energija da i se posveti na klasikata i operskoto peenje kade što vokalno i pripagja.

Nejzinata ispoved vo koja mnogu iskreno zboruva za svojot muzički izbor za finansiskite turbulencii i estradnite obezvrednuvanja vi ja prenesuvame vo celost.

“Potrošiv mnogu energija tropajќi na pogrešna vrata. A pravev od ništo – nešto. Sum si pravela fustani od marami za na festival, sum farbala sandali so autolak, sum pobedila na festival, a pritoa sum nemala pari za avtobus da se vratam vo Skopje, sum peela i pravela najdori zabavi, sum se trošela do maksimum. Celata energija ja ostavav na publikata na moite nastapi so bend. Sum prifatila i loši pesni koi ni sama ne sum sakala da gi slušnam, no i mnogu dobri koi za žal nikoj ne projavil  želba da gi pušti. Iskreno, (sekoja čest na isklučocite), na novinarite očigledno im bev interesna za intervjua vo vrska so mojot život, a koga se raboteše za mojata muzika site mi vrtea grb, toa se potvrdi so mojot posleden nastap na “Makfest”. Nemav  sreќa da imam dobar menagjer, a sama za sebe ne znaev da bidam. Jas sum umetnik i fala Bogu što barem na moite nastapi imav možnost da biram kako ќe se izrazam sebe si, bez da moram da prifatam bilo kakva pesna  zošto sum nemala sponzori za da platam poubava. Zatoa, veќe nemam nitu motiv nitu želba. I ne se lutam na nikogo, ednostavno toa bile znaci koi odamna trebaše da gi prifatam, a ne uporno kako što kažav da tropam na pogrešna vrata. Gorda sum na mojata odluka . Ušte pogorda što sekojdnevno se poveќe sum involvirana vo klasičnata muzika kade što uživam i iskreno nemam potreba nikomu da se dopadnam , ednostavno se prepuštam na energijata i magijata koja ja nosi vo sebe operata”  – pojasni Petreska.

Na prašanjeto dali ima prostor vo idnina da snimi povtorno pop pesna pejačkata za portalot  točka.com.mk  izjavi:

“Nemam pričina zošto da ostavam prostor?!

Može ќe si snimam ponekogaš po nekoj kaver po doma koga ќe mi se pripee. No definitivno veќe nema da snimam pesni. I sekako veќe nema da se povtoruvam so prikaznata za moeto povlekuvanje od Estradata ova e moja prva i posledna izjava na taa tema. Blagodarna sum na site so koi sum sorabotuvala i blagodarana za seto životno iskustvo što go steknav preku profesijata koja so svojata dinamika i kontakti so mnogu lugje, razni prikazni i iskustva me napravi bogat čovek” – poentiraše Elena koja od neodamna e i brend ambasador na eden centar za ubavina.

Biljana KRNČESKA

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila