Definitivno političarite se najpragmatičnite lugje na planetava koi i vo vreme na svetska zdravstvena kriza “bestrašno” čekorat po patot na svoeto misionerstvo ubeduvajќi gi lugjeto deka se mesii, iako cel svet se poveќe e siguren deka tokmu tie se vinovni za kompliciranjeto na nivnite životi.

Na Balkanot političarite imaat status na omrazeni zvezdi no se čini deka toa voopšto ne ja remeti nivnata percepcija za nametnuvanje, pa vo svoj prepoznatliv stil i ponatamu gi uzurpiraat  društvenite mreži kade na najdirekten način agitiraat i gi nametnuvaat svoite stavovi.

Posle Fecebook, Tviter i Instagram na red dojde zabavnata platforma Tik-Tok na koja pretežno se igra, imitira, glumi, sinhronizira, ama i tuka nekoi od  niv vidoa dobra prilika za promocija na svojata politika pa pobrzaa da se prestavat vo edno opušteno, rastereteno svetlo i da i ja prestavat na nacijata svojata druga strana od ličnosta.

Toa ovie denovi uspešno i odi od raka na Prof.d-r Gordana Siljanovska Davkova koja javnosta ja prepoznava po nejzinata predhodna politička  kandidatura za Pretsedatelka na Severna Makedonija, a sega na predstojnite izbori koi ќe se održat na 15 Juli e nositel na Izborna edinica 1 na partijata VMRO DPMNE.

Profesorkata Siljanovska važi za ličnost koja drži do tradicionalnite vrednosti i ima poprilično konvencionalno prestavuvanje vo javnosta, pa zatoa nejzinoto pojavuvanje  na Tik-Tok beše facinatno za mladite lugje koi imaa možnost da čujat kako Gordana razmisluva za seksot, muzkata, filmot. Taa ne samo što javno gi spodeli svoite razmisli na ovie temi tuku i zaigra rock & roll dokažuvajќi deka e seušte go vladee ritamot na svojata mldosta, a samiot tanc go nareče pobednički.

Siljanovska otkri deka saka romantični filmovi, a nekogaš gi ljubela i vestern filmovite se dodeka ne ja svatila nivnata filozofija na genocid i toa ja odbilo od niv, za podocna se poveќe da se svrti kon ekranizirani knigi i da gleda filmovi od tipot na “Zbogum oružje”.

Taa se izjasni kako golem počituvač na rock muzikata i poezijata, koja kako što reče vo golema mera gi oslikuva socijalnite i opštestveni previranja, pa napravi edna paralela pomegju nekogašnata Yu rock scena vo bivša Jugoslavija, koga podemite za demokratija i liberalizacija gi inspirirale muzičarite i tekstopiscite da sozdadat prekrasni muzički dela koi i den deneska imaat vrednost i poraka, za razlika od glupostite koi se peat vo novosozdadenite folk hitovi što se aktuelni poslednite decenii.

Voedno taa ja naglasi potrebata od voveduvanje na  seksualno obrazovanie vo učilisniot proces napomenuvajќi deka so mladite lugje treba otvoreno da se zboruva na taa tema kako ne bi imale zabludi okolu dvostranosta na tolkuvanjeto na sexsot kako erotski čin ili kako pornografija.

Sepak najgolemoto vnimanie od sledbenicte na Tik-Tok profesorkata i političarka Siljanovska go predizvika so izjavata deka spored nea seksot e mnogu intelektualna rabota, vo koj e potrebno da se upotrebi i ličnata kreativnost za da se izbegne dosadata, pa napomena deka ne slučajno vo nekoja pomlada vozrast devojkite gi privlekuvaat onie momci koi ne se najprimerni i koi go imaat epitetot na mangupi, možebi zatoa što se osmeluvaat da bidat svoi i kreativni na svoj način, pa se povika na poznatata misla od Erih From i napomna deka ljubovta se uči so vežbanje…


Kolku vakvata društvena komunikacija ќe ja približi profesorkata do svoite idni glasači ќe vidime na 15 Juli, a do togaš može da uživame vo klipovite koi raka na srce se mnogu pozabavni od kolku političkite  debati…

https://www.tiktok.com/@gogatiktoks/video/6845657458275257606

Biljana KRNČESKA

 

 

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila