Evroviziskoto muzičko natprevaruvanje  koe godinava trebaše da go ozvaniči i svojot golem 65 godišen jubilej organizatorite i oficijalno go otkažaa zaradi pandemijata koja zavladea vo svetot, no sepak Evropskata radiodifuzna unija i nejzinite partneri od Holandija se odlučija za alternativno show  koe veќe e vo faza na organizacija i produkcija, a ќe bide emituvano vo živo na 16 Maj so početok vo 21.00 časot pod imeto “Eurovision Europe Shine a Light”.


Na ovoj način svetot sepak ќe ja ispočituva pesnata, a preku tehničkite možnosti gledačite ќe imaat prilika da uživaat vo specijalnoto televizisko show koe ovoj pat nema da ima natprevaruvački karakter, no zatoa ќe im oddade značajno priznanie na site učesnici i numeri koi godinava trebaše da se natprevaruvaat.


Selektiranite pesni ќe bidat emituvani samo vo fragmenti,  učesnicite ќe bidat prestaveni niz najrazlicni snimeni video poraki, a istovremeno ќe gi vidime i slušnime obedineto od različni lokacii niz Evropa preku stihovite na poznatiot evroviziski hit “Love shine a light” koj go izvede Katrina And The Vawes  vo dalecnata  1997 godina.

„Sakame da napravime šou koešto nema da im oddade priznanie samo na umetnicite od 41-ta zemja, koi što trebaše da nastapat vo Roterdam, tuku i televiziska programa koja ḱe gi inspirira i povrze lugjeto niz Evropa i vo ovie izolirani i teški vreminja. Ḱe oddademe počit na site koišto se pogodeni od korona virusot, no i na onie koi što rabotat denonoḱno vo borbata protiv nego“, izjavi izvršniot producent na šouto, Zitze Becker.

Ovoj televiziski show program ќe priredi mnogu iznenaduvanja i za evroviziskite fanovi koi gi ima vo ogromen broj, a ќe možat da se vklučat vo formiranjeto na golemiot evroviziski hor koj od site strani na svetot ќe ja izvede pesnata na Johnny Logan “What another year” koja pobedi na Evroviziskoto natprevaruvanje vo 1980 – tata godina što se odrza vo Hag, Holandija.


Voditeli na šouto ḱe bidat prezenterite Chantal Jansen, Edsilia Romblej i Jan Smit, koi što trebaše da bidat domaḱini na Evrovizija 2020.

Najpoznatata internet zvezda od Holandija, koja na socijalnite mreži se pretstavuva pod imeto Nikkitutorials isto taka ḱe napravi interesni sodržini za šouto vo forma na online intervjua so izveduvačite.

Šouto ḱe trae 2 časa, a ḱe bide prenesuvano od 46 nacionalni servisi, megju koi i Makedonskata Radio Televizija.

Biljana KRNČESKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila