Velat deka optimizmot ne treba nikogaš da ne napušta duri i koga site okolnosti ne ni odat vo prilog kako što vo posledno  vreme se odvivaat rabotite tokmu kaj nas vo Makedonija. Zdravstvenata kriza so Covid-19 zede zamav, a porastot na zarazeni lica postojano e vo podem pa ne dozvoluva opšestvenite životni tokovi da se vratat vo normala.
Iako lugjeto se obiduvaat so celokupnata situacija da se nosat smireno i psihicki jako, sepak svesni se deka začekorija vo edna realnost koja zasega e komplicirana po mnogu osnovi. Najdrastično celokupnata situacija ova leto se odrazi na kulturno zabavniot život koj po mnogu osnovi e ograničen i sveden na posebni protokoli.
Mnogu nastani se odlozija, a organizatorite koi odlučija i pod vakvi okolnosti da organiziraat nastani se soočija so golemi predizvici. Alternativnata metoda koja ova leto i se ponudi na kulturata beše otvorenata scena za koncertni nastani, koi moraa da gi ispolnuvaat normite i da go prepolovat kapacitetot  za poseta kako ne bi gi dovele lugjeto vo opasnost. No, za žal vremenskite nepriliki ne dozvolija mnogu od predvidenite nastani da se održat na otvorenite sceni barem vo ovoj period.


Prv koncert koj beše najaven i otkažan beše koncertot na grupata “Area” koj trebaše da se održi na 6 Avgust vo Antičkiot Teatar vo Ohrid, no na dva dena od koncertot organizatorite se povlekoa so slednoto obrazloženie:
-“Iako so golem entuzijazam vlegovme vo ovoj proekt, so golemo žalenje sakame da ve informirame deka koncertot e otkažan. Po mnogu meseci tišina, sakavme da go skršime mrazot so koncert na eden od najdobrite makedonski bendovi na lokacija kade najdobro bi možele da gi implementirame protokolite. No, celokupnata atmosfera ovie denovi ne natera da ja doneseme ovaa odluka. Vo nikoj slučaj i od nikogo ne bi sakale da bideme posočeni nitu kako najmal činitel za prodlabočuvanje na zdravstvenata kriza. A isto taka i nepovolnata vremenska prognoza e pričina plus za ovaa odluka. Sakame da vi se zablagodarime na site za golemiot interes i golema blagodarnost do bendot za razbiranjeto”- soopštija od Sun Producion.


Lošite vremenski uslovi vliaeja i vrz odlukata na Avalon Produkcija da napravi rokada so najaveniot koncert na Amira Medunjanin vo Bitola, koj trebaše da se održi na 8 Avgust vo Heraklea, no zaradi nepredvidenite vrneži koncertot go pomestija za 10 Avgust na istata lokacija.
Imeno ovaa evropska etno artistka veќe dopatuva so svojot bend vo Makedonija kade predvideno e da održi dva koncerti. Edniot vo Ohrid, a drugiot vo Bitola, no kako rabotite ovaa godina ne odat po plan tuku po sudbina taka i Amira moraše da se prilagodi, pa ednot koncert veќe go pomesti, iako i drugiot e diskutabilen koj treba na 9 Avgust da se održi vo Anticki Teatar vo Ohrid. Dali i ovoj koncert ќe bide odložen e neizvesno za sega, no fakt e deka doždlivoto vreme e seriozna zakana za vakov tip na nastani.


Od Avalon Produkcja naglasuvaat deka nosenjeto na zaštitni maski na koncertite ḱe bide zadolžitelno za site, bez isklučok i ušte dopolnuvaat deka Avalon Produkcija kako profesionalna i odgovorna kompanija ḱe ovozmoži pretstojnite nastani da bidat maksimalno bezbedni za publikata soglasno protokolite”.
Ostanuva da se nadevame deka sepak naporite što gi pravat organizatorite ќe dobijat poddrška i od prirodata i deka konečno kulturno zabavniot život kaj nas ќe go ogree sonce.

Biljana KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila