Svašta čovek proba u životu. Ja sam, u ovo doba Corona virusa, pokušao izigravati Gordona Remzija, ali sam se umesto tih anglo-saksonskih, opredelio za prelep srpski recept čuven nadaleko – SVADBARSKI KUPUS! Ovo što sledi je moj recept pa ako sam negde promašio, dodajte vase sugestije, ali i article kad budete kuvali. Većina artikala koje sam koristio su domaći, to jest oni koje smo Cveta i ja spremali za zimnicu.

Ono što mi je bilo potrebno:

1 Glavica kiselog kupusa – (poslednja iz bureta, žuta kao ducat)

Goveđe meso – 500 grama

Svinjsko meso – 500 grama

Suva dimljena rebra – 1 kg

Slanina – 500 grama, ja volim krtu slaninu a neko uživa u “sapunjari”

Suva ljuta dimljena kobasica – 500 grama. Takođe moj proizvod.

Domaća svinjska mast – nekoliko kašika. To sam sačuvao kad sam pravio čvarke.

Crni luk – 1 velika glavica

Beli luk – 1 glavica

Začini: lovorov list, biber u zrnu, aleva paprika i “Začin C”

Nisam mogao kuvati u zemljanom loncu, koji imam jer je za ovu priliku bio mali. Koristio sam veliki lonac u kojem pržim čvarke i pravim sarmu. Razlog je što mi je prijatelj napravio okruglu rešetku od nerđajućeg metala, galvanizovanog a odozdo je zavario 4 šarafa koji su mu kao nogice. Ta rešetka sprečava da sarma zagori jer nema direktan dodir sa dnom.

Lonac sam prvo premazao domaćom, svinjskom mašću. Potom sam glavicu kupusa, isečekao na četvrtke i onda svaki deo isekao još jednom na pola. Stavio sam u vodu da se odsoli pošto je kupus u ovo doba prekiseo i preslan. U međuvremenu sam propržio crni luk, dodao alevu papriku.

Prvo sam poredao red kupusa, pa onda taj luk i alevu paprika. Preko toga lovor list, nekoliko zrna bibera, začin C, slaninu, meso, kobasice i rebra, pa opet odozgo kupus. Podlio sam sa vodom do trećine lonca, poklopio sa onim silver papirom pa preko njega poklopac. Ostavio sam na tihoj vatri punih 5 sati da se krčka. Ispalo jako ukusno.

Probao sam i proju da napravim ali je neuspela pa sam je bacio pticama. Posle je Cveta napravila kad je došla sa posla. Kad smo večerali, uz feferone, sam smazao dve domaće šljivovice i na kraju pivce.

Jako ukusno da ne verujete. Probajte!

Slika u naslovu je nakon dva dana kada je ostalo sasvim malo ali radi autentičnosti prebačeno u zemljani lonac.

To je neki moj recepti i nemojte uzimati zdravo za gotovo. Znam, mnogi ne stavljaju kobasicu i gledaju da im svadbarski kupus pliva u masti ali ja ne volim masno… Preporučujem svima da kuvaju sa mašću jer je zdravija od ulja i prilikom procesa ona ispari i ostane samo hranjivi deo iste. Ulje je štetnije i mi ga uglavnom koristimo i to suncokretovo, za salate.

Javite se i vi, dragi čitaoci, sa svojim receptima. Rado ćemo ih objaviti!

Rade BERAK

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila