Ubavata strumičanka Sanja Cinceva poznata vo javnosta kako Sanja Barbika e povtorno aktuelna so novata pesna “Barbika Kralica” koja ja snimi vo duet so pročueniot  trubač Đambo Agušev koj za ovaa prilika se transformira vo raper prifaќajќi go predizvikot što muzički go skockaa avtorite Dejan Momiroski i Borče Nečovski, koi so ovaa pesna na Cinceva ušte ednaš pokažaa deka uživaat da eksperimentiraat so muzičkite stilovi. E sega kolku ovoj eksperiment e uspešen e veќe diskutabilno prašanje. Zošto? Zatoa što pesnata praktično kako da e podelena na dva dela i žanrovski i vokalno pa zamislata da se spoi rapot so turbo folkot kako aktuelena muzička mutacija poznata na prostorite vo sosedna Srbija ne e najuspešno izvedena.


Se dobiva vpečatok kako da se spoeni dve kratki i žanrovski različni pesni koi nemaat muzički prelaz edna vo druga tuku se isečeni kako dve parčinja od različni fustani koi treba da se spojat vo edna kreacija, a pri toa “niđe veze” što bi rekle crnogorcite.

Temata na pesnata e večnata inspiracija na muzičarite,  bakšišot preku koj tie gi merat vrednostite na pazarot pa taka vo eden stih velat “Povtorno rekord mače nie sme napravile, pušti šminkeri da glumat po kafanive, koj e koj samo po bakšiš se poznava i nema bakšiš ako nema dobra zabava”.


Timskata zamisla na ovoj muzički eksperiment dopolnitleno go vklučila i režiserot Dario Jankoviќ koj dosta profi go srabotil video spotot što ja prati promocijata na ovaa pesna, koja od pred nekolku dena može da se vidi i čue i na You tube kanalot. Interesno e što publikata koja ja preslušala pesnata dala mnogu negativni komentari i ova e možebi redok primer na pesna koja ima poveќe dislajkovi od kolku lajkovi. Bidejќi vo pesnata eden del Agušev pee na romski, slušatelite duhovito i poračaa na Sanja deka im fali i političarot Oliver Spasovski koj od kako na romski im go čestitaše denot na romite vo javnosta go prozvaa kako “Obiđuko”. Nekoi od komentarite se brutalni pa pesmata ja sporeduvaat so katastrofičnata godina i velat “Zarem ne propativme dovolno godinava? Na što droga bevte koga ja pravevte pesnava? 4:19 minuti zaludno potrošeni” !

Za razlika od publikata, pejačkata pak samouvereno porača:

“Temata e moderna, letna i site prognozi se deka ḱe prerasne vo vistinski hit. Se nadevam deka na publikata ḱe i se dopadne ova što go srabotivme zaedno so timot, stanuva zbor za nov zvuk, nešto što dosega kaj nas go nemalo i sigurna sum deka ḱe imame pozitiven fidbek” – izjavi Sanja koja vo spotot se pojavuva vo nekolku provokativni kombinacii, koi stilski gi ukomponiraa Viktorija Petrov Bursaḱ i Daniel Nikolovski.

Dali ovoj muzički eksperiment koj od start e dočekan so loši kritiki ќe uspee preku “hejtot” da predizvika interes ostanuva da vidime, zošto imalo primeri i do sega koga negativnite reakcii uspevale vo žiža na javnosta da donesat nekoja pesna ili pejač.

Sanja Barbika do sega e poznata kako atraktivna pejačka koja nikako nemala sreќa da “ubode” hit ama i bez hit taa odlično živee od svojata profesija za koja veli deka ja raboti so ljubov i deka posakuva što pobrzo rabotite da se vratat vo normala kako bi i se vratila na publikata koja i nedostasuva.

Biljana KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila