Prilep ne pameti pomiren Juli, osobeno što izminatite 17 godini tokmu  ovoj period beše glavna odrednica za site ljubiteli na pivoto i skarata, na muzikata i družbite, pa gradot se navikna nekako po inercija, tokmu od 16 Juli da gi otvara vratite za site patnici namernici koi sakaa da bidat del od tradicijata što taka euforično se odbeležuvaše. Pomalku čudno ni e i nam, na domaќinite, no sekako i na redovnite gosti što godinava pravime prinudna pauza koja nikoj ne ja očekuvaše.

Pročuenata prilepska skara

Seušte živi se seќavanjata na minatogodišnoto izdanie koe ponudi kvalitetni artisti i ubava organizacija na četirite pivski večeri, vo koi žanrovski se isprepletuvaa muzičkite ponudi zadovoluvajќi gi site generaciski vkusovi. Publikata možeše da bira dali ќe sluša folk, pop, rock ili turbo folk, a isto taka i alternativnata scena ponudi najraznovidni artisti i di-dj-ei koi do ranite utrinski časovi ja animiraa pomladata garda što kampuvaše na Mogilata.

Interesno e toa što mnogu od artistite koi se pojavija na 17 –to izdanie na Pivskiot festival vo megjuvreme preživeeja i sami nekoi životni situacii. Pa taka minatogodišniot nastap na legendarniot folk duet Selimova Želčeski za žal beše nivno posledno zaedničko muziciranje pred publikata zatoa što posle nekolku meseci Gjorgji Želčeski iznenadno počina. Rockerot Đorđe David isto taka preživea vistinska drama koga se zarazi so Korona virusot no za sreќa uspea da se izleči i oporavi.  Duri i zvezdata na festivalot “srpskata majka” Ceca vo megjuvreme stana i svekrva i baba na novorodeniot vnuk, a uspea istovremeno i da ja preleži Koronata.

Ceca so gradanačalnikot Jovanoski

Danijela Martinoviќ

Minatata godina uživavme vo zvucite i na slavnata “Galija”,  gi bodrevme i našite “Prilepski Esnafi”, ja ugostivme i poznatata Ivana Negativ, se razgalivme so pesnite na Mile Kuzmanovski, Alen Hasanoviќ, “Frajle”, “Nokaut” Vlatko Stefanovski. “The Haunds” i sekako povtorno ja dočekavme temperamentnata i mila Danijela Martinoviќ,  koja kako i Ceca po vtor pat se pojavi na ovaa tradicionalna fešta.

Pivoto Zlaten dab

Vpečatocite bea pozitivni, publikata generalno zadovolna, a domaќinite, gradonačalnikot Jovanoski i soorganizatorite “Bagi komunikacii” ednoglasni vo procenkite deka festivalskoto izdanie beše uspešno.

Gradonacalnikot so Ivana Negativ, Gjordje David i Nesa Galija

Od denešen aspekt evocirajќi spomeni, so doza na emotivna pristrasnost koja ja nametnuva samoto breme što momentalno ni se slučuva, jasno e deka lanskoto izdanie na Pivo festot go doživuvame mnogu pospektakularno od kolku što možebi beše, no nikoj ni vo son ne veruvaše deka ni se sprema vakvo scenario. Pretpostavkite za nekoja pauza na Pivo festot bea prisutni megju prilepčani od poodamna, no nekako povtorno na kraj se ostanuvaše na veќe proverenata formula. Ne se veli za đabe deka dobitnata kombinacija ne se menuva, pa taka i Pivo Festot celi 17 godini igraše na kartata na ladnoto pivo, vrelata skara i odličnata muzika koja ovaa godina izostana i site ne napravi nostalgični i pomalku emotivni, a istovremeno ne nauči deka životot treba da se živee vo momentot, zošto momentot e ona seќavanje što može da trae cel život.

Gradonacalnikot i Bagi Komunikacii

Euforična atmosvera

Dragi ljubiteli na dobrata muzika, na skarata i pivoto, godinava ne možam da ve pokanam vo mojot grad na pivskata fešta, ama možam da vi poračam kade i da ste da uživajte i ova leto vo pesnata, ladnoto pivo i ubavata skara. Nekoi sitni zadovolstva ponekogaš umeat da donesat krupna radost, pa vo ime na taa radost veruvajte vo poubavoto utre i slavete go životot so site prednosti i maani zošto e eden i nepovtorliv…

Biljana KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila