Kultni film reditelja Slobodana Šijana i scenariste Dušana Kovačevića „Ko to tamo peva“ biće ponovo prikazan u okviru 73. Kanskog festivala, u programu „Kan Klasik“.

Restauriranu verziju filma „Ko to tamo peva“, dobitnika nagrade publike u Kanu pre 40 godina, gledaoci će moći da vide u renomiranom programu  Kan Klasik“ koji će, zbog pandemije korona virusa, ove godine biti održan u okviru Limijer (Lumiere) festivala  u Lionu od 10. do 18. oktobra.


Photo/YouTube Printscreen

“Kan klasik” predstavlja retrospektivu najznačajnijih filmskih ostvarenja iz istorije Kanskog festivala, a ove godine biće prikazano 25 igranih i sedam dokumentarnih filmova.

Film Ko to tamo pevaje višeslojna priča o tragikomičnim nezgodama putnika koji, u osvit II svetskog rata, dan pre nemačkog napada na Jugoslaviju, dotrajalim autobusom firme „Krstić i sin“ iz provincije putuju za Beograd. Stari, dotrajaliautobus sa svojim neobičnim putnicima, predstavlja komičnusliku jedne epohe u raspadanju, kraja jednog sveta koji će nestati u eksploziji i plamenu II svetskog rata. Ovaj film je s vremenom stekao kultnu reputaciju, te se danas smatra jednim od najboljih srpskih filmskih ostvarenja.

Moramo napomenuti da film „Ko to tamo peva“ nije prvisrpski film koji se prikazuje u okviru programa „Kan Klasik“. Film Aleksandra Saše Petrovića „Skupljači perja“ prikazan je u toj istoj selekciji u maju 2017.godine, pola veka nakon osvajanja Velike nagrade žirija u Kanu.

Boba JELIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila