Vo ova neizvesno vreme vo koe se soočivme so mnogu neočekuvani situacii se čini kako da dobivme prostor za edna retrospektiva na ubavite nešta što životot go činat šaren vesel i poseben… Osven “slobodnoto”  dišenje na vozduhot, (bez zaštitni maski vo prisustvo na drugi lica), družbite i baknežite, ni fali i muzikata odnosno muzičkite žurki koi mu davaa posebna smisla na životot, a bea neprikosnoven izvor na rados vo ovie letni meseci. Se nadevavme deka situacijata so doagjanjeto na letoto ќe se smeni i ќe se namali intenizitetot na virusot, pa ќe može mnogu po opušteno da se prepuštime na neštata koi ni nedostasuvaat, no za žal takvata pretpostavka do sega ne se obistini. Naj dolgoročna zabrana dobija muzičarite koi veќe četiri meseci ne nastapuvaat, a site nivni planovi se na “stand by” bez i najmala jasna naznaka koga bi možele da dobijat zeleno svetlo… No, zatoa preku društvenite mreži muzičkata fela najde način da ja ispumpa nasobranata energija i na svoite  obožavateli i publikata da i ponudi dobra muzika koja ќe gi razgali. Tokmu toa denovive mu pojde od raka i na poznatiot  muzičar  Cane Nikolovski kogo publikata go prepoznava kako Cane Elita. So Cane razgovaravme neodamna i doznavme deka toj veќe 16 godini živee vo Španija odnosno vo mestoto Santa Pola Alicante i deka i tamu negova opsesija i izraz e muzikata. Cane publikata go zapozna kako pejač, iako toj veli deka negova strast e i flejtata koja odlično ja sviri, a interesno e i toa što toj  najmnogu e zapameten preku folk hitovite iako svoevremeno važel za žestok rocker i čovek koj do den denešen e vljubenik vo dobriot star rock &roll. E tokmu so edna takava rock pesna toj uspea da go svrti našeto vnimanie  i ni pokaža  deka ednaš rocker ostanuva zasekogaš rocker. Pesnata se vika “Karolina” i go ima onoj rock zvuk na osumdesetite godini, a Cane i sega odlično zvuči so rock izvedbata. No, ovaa pesna  ja sledi i interesna prikazna koja Cane ekskluzivno ni ja raskaža.

Imeno orginalot na ovaa pesna vsušnost se vikal “Maški rod”, a ja napišal poznatiot Dragan Karanfilovski – Bojs koj za žal pred nekoja godina počina. Bojs bil dolgo vreme zaljuben vo nekoja devojka po ime Karolina, pa spontano dobil inspiracija za pesna, a  grupata “Madrigali” odlučuva da ja snimi taa pesna vo 1980 godina i pokraj nevoobičaeniot tekst vo koj se pee:

– Edna ženska, ama fativ da e grozna posle svativ

  Kako nea druga nema, mustak ima maško li e ili žena

  Eden den ja vido

nea od 100 kila kamen kreva

  Celo vreme trča vežba i časovi po karate sega zema

  Karolina kaži mi maško ženski ili sreden rod si ti

  Karolina dojdi pak ljubi me ludo mene

  Štroko, štruko, štras

-Eden fraer i se pikna, film da snima toj ja vikna

 Nosot sega taa go krena i mi veli pokraj da te nema

 Pak od maka pesni pišam, gorki solzi sega brišam

 Taa vozi Opel – Manta, a jas Fičo od nadvor e kako kanta!

Osven nevoobičaeniot teks pesnata ja prati i dobar ritam, a grupata “Madrigali” vo koja členuvale i Bojs i Cane bila osobeno popularana vo toj period pa taka ovaa pesna započnuva da se vrti na programata na Radio Skopje se dodeka eden den ne doznale deka pesnata e cenzurirana, trgnata od programa i izbrišana od arhivata. Nikogaš ne razbrale koj urednik donel  takva rigorozna odluka, a Cane posakal povtorno da ja presnimi . Za toa mu se ukažalo prilika posle mnogu godini koga se sretnal so Bojs na proslavata vo čest na postoenjeto na “Madrigali”, pa go prašal dali ќe može da ja presnimi povtorno spornata numera, a Bojs iskreno mu priznal deka mnogu se sramel od toj tekst što go napišal i deka za negova ljubov ќe go prepravi tekstot i ќe može novata verzija da ja snimi.

Kako  što ni pojasni Cane toj posle 3 meseci dobil dve verzii na pesnata koja sega se vikala “Karolina”, ednata bila vo rock manir, a drugata vo fanky fazon. Cane se odlučil za rock verzijata i duri posle 3 godini ja snimil vo studioto na Sašo Parketi, a mu ja otsvirile poznati rock muzičari.

Ete toa e prikaznata za edna pesna koja vo vremeto na socijalizmot  zaradi ne tipičniot tekst bila cenzurirana, a nejzinata prilagodena ponova verzija koja ja presnimi  Cane Nikolovski vi ja ponuduvame i vam da ja čuete i da uživate…

Biljana KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila