Vest koju su juče, 25. juna, objavili australijski mediji, a preneli mnogi srpski i regionalni, o tome kako su osuđeni dvoje srpskih državljana, od kojih je jedna poznata estradna umetnica Romana Panić, nije me iznenadila koliko, razočarala. Ona je sa svojim partnerom Filipom Mrkajićem, uzela (ukrala) novac sa tri bankomata u predgrađima Brizbena. Smišljeno i organizovano, koristeći se sredstvima koja obično koriste kriminalci u toj vrsti pljačke.

Uhvaćeni su i sud im je odrezao kazne. Filipu 14 meseci a Panićki 12 meseci, uslovno tri meseca, što znači da će posle ta tri meseca ona biti  na slobodi i pod prismotrom narednih devet meseci.

U Australiji se ovo objavi kao manje važna vest i spada u kategoriju „Small Crime“. Mediji se osim prenesenog saopštenja ne bave dubljom analizom. Sud je od njih dvoje koji su navodno u Australiji boravili kao turisti, konfiskovao 23.500 dolara iako nije naveo da je taj iznos rezultat pljačke bankomata.

Romana u Australiji nije boravila u smislu nastupa! Da jeste to bi se znalo pošto bi bilo reklamirano u lokalnim etničkim medijima i putem društvenmih mreža. Njihova poseta je, dakle, bila čisto privatne prirode.

Međutim, ukoliko ih je na petom kontinentu zadesila pandemija Koronavirusa, pa su vremenom zbog nemogućnosti povratka za Srbiju, ostali bez novčanih sredstava, ne znači da su trebali krenuti putem bezakonja. Postoje u Australiji instutucije koje su reagovale na slučajeve mnogih putnika koji su se zatekli i nisu mogli vratiti u svoje zemlje, kroz razne vrste pomoći, ali su mmnogi potražili pomoć i od diplomatskih predstavništava svojih zemalja. Čini mi se da su Romana i Filip videli šansu u „hlebu bez motike“ pa su se opredelili na akciju koja će im ostati mrlja do kraja života.

Australija je uređena zemlja, tehnološki na najvišem svetskom nivou. Naši „Boni i Klajd“ su izgleda zaboravili ili nisu znali da tamo gde su oni postavljali mikro-kamere, postoje i one druge koje snimaju njih i onda detektivima nije teško da ih uhvate na delu, tako da sem priznanja na sudu nisu imali drugih izgovora.

Ovim činom njih dvoje su zadali i udarac srpskoj zajednici u Australiji koja važi za jednu od primernijih i svakako, osramotili svoje porodice, prijatelje, kolege…

Na kraju samo da kažem da živimo u 21. veku i da se sve dozna a pogotovo kriminalne radnje i da se jednostavno ne isplati kretati putevima stranputice. Što pre Romana i Filip to shvate, biće im lakše da se vrate u realnost.

Rade BERAK


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila