“MUZIKA JE SLIKA VREMENA I ŽIVOTA KOJI ŽIVIMO”

Čuvena pop pevačica Snežana Berić – Extra Nena, dobitnica 26 nagrada na muzičkim festivalima, glumica, književnica, predstavnica Jugoslavije 1992.god. na “Pesmi Evrovizije”, univerzitetski profesor, posle 10 godina pauze, snimila je novi, 12 album “Marioneta” u izdanju PGP-RTS. Rođena u Beogradu, završila je osnovne studije menadžmenta u kulturi i umetnosti, zatiim magistraturu i nakon toga doktorat u oblasti ekonomije.

Njen raskošan glas joj je omogućio da može da peva vrhunski različite žanrove; pop narodne i gradske pesme, romanse, šlagere, džez, šansone, filmsku muziku, izvodeći repertoar na nekoliko jezika, engleskom, italijanskom, španskom, francuskom, nemačkom, ruskom i grčkom…

Uvek posebna, prepoznatljiva, savršeno stilizovana, prefinjenog scenskog izraza, iza sebe ima veliki broj poštavalaca kvalitetne muzike koji je vole i podržavaju.

Razgovarale smo o njenom novom albumu, planovima, knjigama, modi i izazovima savremene žene.

Obradovala si publiku sa novim CD-om “Marioneta”, krajem 2019. godine, kako je nastao, koje su njegove specifičnosti, na čega si se oslanjala dok si birala pesme, ko su saradnici?

Pre nekoliko godina dobila sam poziv za saradnju od izuzetnog ruskog kompozitora Ivana Akulova. Kada smo dogovorili da uradimo novi album, on je predlagao i pisao kompozicije, ja tekstove i uspešno smo okončali zajednički rad pred kraj prošle godine.

Album je sniman u Beogradu i Moskvi, a mastering je rađen u Moskvi i Americi. 2020. godina je osvanula sa mojim prelepim studijskim albumom, posvećenim svim zaljubljenicima u kvalitetnu muziku, sa veoma emotivnim i autobiografskim proživljenim tekstovima. Akulov je autor muzike, a neke tekstove radila je Milena Ludajić, koje sam i ja obojila pozitivnom notom sa srećnim krajem. Ostale tekstove sam pisala i proživela ja i, pošto verujem u bajke, svaku priču završim sa happy end-om. Dosta je suza, treba živeti sa osmehom i biti srećan i zahvalan na životu. Takav je moj novi album, pun ljubavi.

Svih 8 pesama su veoma originalne, mirišu na hitove, zbog čega si se odlučila da “Marioneta” bude naslovna pesma?

Muzika je slika vremena i života koji živimo… ne osećamo svi iste vibracije, tako da svako boji na svoj način. Tako je bilo oduvek kod pravih umetnika. Nema kopija! Ipak, okrenemo li se danas oko sebe, vidimo da većina pogubljenog sveta želi da liče jedni na druge, pa takvu muziku prave, tako se oblače, glume da su neko drugi u tuđem operisanom telu, kontrolisanog uma od strane medija, tako da mnoge od njih možemo nazvati mediokritetima. Šteta, najvažnije je biti unikat a ne replika koja se brzo ugasi i ostane… ništa. Znači stalno na klatnu i u zavisnosti kao marioneta. To je pesma koja kaže da smo svi na neki način… zbog posla, popularnosti, okoline, zbog dece, braka, komšija, politike, finansija u međuljudskim odnosima… stalno balansiramo kako pesma kaže. To je sadašnji trenutak, zato je nalovna pesma. Na albumu, tekstom sam opisala partnerske odnose muškarca i žene, ali suština je ista.

Uradila si dva sjajna videa / spota sa Dejanom Miličevićem za pesme “U hladoj vodi” i “Marioneta” jesu li se one najviše izdvojile?

“U hladnoj vodi” je baš velika pesma i posle 12 godina želela sam da prvo izađe na svetlost; evo, sada imam nešto da kažem, a “Marioneta” je naš zajednički sadašnji trenutak, iako je ljubav jedina misija koja miriše u mojoj poetici i Ivanovoj muzici. To je samo odabrano za početak, ostale pesme su takođe sjajne.

Ko se brinuo o tvom stajlingu? Ko inače kreira haljine za tvoje scenske nastupe?

Stil u spotovima i fotografijama prepustila sam sjajnom Dejanu Miličeviću koji ima svoj tim, a za nastupe imam svoju garderobu i samostalno odlučujem. Trudim se da izgledam scenski, ali ipak da pojednostavnim stvari, jer što je manje to je više, znači da istaknem sebe a moda je propratna stvar. Oduvek sam tako razmišljala.

Da li si uspela da ostvariš sve promotivne planove oko novog CD-a, jer se ubrzo posle izdanja dogodila svetska pandemija Korona virusa?

Taman smo se timski organizovali, počela je ova globalna situacija. Nastavićemo, verujem, sada uz protokol preporuka. Malo mi se čini konfuzna situacija jer su obaveštenja, na globalnom nivou mislim, kontraverzna. Međutim, mi žvimo i moramo dalje. Biće nastupa i susreta sa publikom, to je naš život.

U današnje vreme da li je bolje objaviti album ili singl?

Možda je isplativije objaviti jednu pesmu i spot, ali ja sam uradila baš kao i mnogi umetnici u svetu koji imaju dugu karijeru – ceo album, posle desetak godina pauze, koji sam od srca i sa ljubavlju podelila sa publikom.

Turneju po Americi morala si da odložiš, jer je poziv stigao u vreme snimanja tvog novog CD-a. Imam saznanja da interesovanje za tvoj dolazak oko novogodišnjih praznika još uvek postoji. Pandemija se polako smiruje, jesi li još uvek raspoložena za taj put?

Moram priznati da jedva čekam da se vidim sa publikom i prijateljima u Americi i nadam se da će se stvari smiriti do tada.

Napisala si 4 knjige koje su njihove pojedinosti, gde mogu da se kupe?

“Zaljubljena tetka”, “Put do srca”, “Ne zaboravi me”, “I to će proći”, i peta se sprema, knjige bajki i poezije pisane jezikom bezgranične ljubavi i osećanjem vere da nismo izgubili ono dečije u sebi. To je čist blagoslov, da uprkos savremenom životu možemo sačuvati čista osećanja za sve dobro što nas okružuje i izaziva predivan utisak sreće. Knjige se mogu nabaviti i Online kod izdavača a i u knjižarama.

PHOTOS/PRIVATE GALLERY OF EXTRA NENA

U Srbiji još nisu zvanično počela velika muzička dešavanja, kakvi su izgledi da tokom leta počnu, da li dobijaš pozive za nastupe?

Sve miriše na povratak ranijim aktivnostima ali suštinski se još nismo vratili kompletnim obavezama. Baš je čudna situacija.

Poslednja si pevačica koja je predstavljala Jugoslaviju na “Pesmi Evrovizije” 1992. god. u Malmeu sa pesmom “Ljubim te pesmama”, koja je na neki način tvoja lična karta. Pesma se i  danas sluša, rekla bih da je vole sve generacije. Koliko se Evrovizija promenila do danas, koji žanr najbolje prolazi? Da li bi ponovo učestvovala ako bi bili zadovoljeni tvoji kriterijumi?

Imala sam sreću da nastupam na Eurosongu 92. godine u Malmeu u Švedskoj, da se moja kompozicija “Ljubim te pesmama ” i interpretacija mnogima dopala, da sam je snimila na četiri jezika, a ostali na još mnogim prepevali, da pripada grupaciji najlepših evrovizijskih izvođenja i mnogobrojnim kompilacijama. To je bilo izvođenje kompozicija sa uživo pevanjem sa živim orkestracijama, a danas je to jedna savremena globalna muzička kompeticija koja je izrasla u mnogo veći biznis. Novo vreme i nova pravila, play back, matrice, show video, SMS glasanje… Najbolji markenting i lobiranje uvek dobro prolazi – muzika se podrazumeva. Više puta su pobedile žanrovski sasvim neočekivane pesme, što govori da se menjaju stvari, što je sasvim normalno i pripada vremenu u kome se događa. Da li bih ponovo? Nešto novo možda, to smo već prošli… (smeh)

Tvoja linija je godinama savršena, šta bi savetovala zainteresovanima, od čega da počnu kada je zdrav život u pitanju?

 Najvažnije je da volite sebe i da shvatite da ste unikat, nemate duplikata… iz te pozicije počinje želja za redovnom rekreacijom… pilates, joga, vežbice bez presinga, šetnja, priroda i uravnotežena ishrana – ako danas preteram, sutra se malo ograničim. Ništa posebno. Preveliki trud izaziva stres, a to nikako ne preporučujem. Samo ležerno i rekreativno. Misliti pozitivno i težiti sopstvenom skladu, a onda će se i drugi prilagođavati nama jer će želeti isto.

Koja su tvoja omiljena mesta u Beogradu, šta voliš da radiš u slobodnom vremenu?

Šetnja Adom, Košutnjakom, Kalemegdanom -sve kada nema gužve. Volim da sam sa ljudima koji mi prijaju, koji slično razmišljaju ili bar da su radosni. Posao je pun izazova, onda nam treba balans. Suština je u tome da ja nemam mnogo slobodnog vremena, jer sam profesor, umetnik rekreativac, imam sve zanimacije i nazovi hobije, radim sve ono što i drugi ljudi, tako da mi uvek nedostaje koji sat za još neku aktivnost.

Kakav je tvoj odnos prema društvenim mrežama?

Za posao su postale neophodne. Za to je zadužen moj administrator da postavlja obaveštenja o mojim akcijama. Nemam vremena od stvarnog života, što znači nisam na društvenim mrežama, ukoliko ne računamo Viber, Whats App… Ljudi previše ulažu u odnos sa virtualnim, a onima pored sebe ne posvećuju pažnju. Neki i ne vide sopstveni život od silnog gubljenja vremena sa nepoznatim osobama na npr. Facebooku  i Instragramu, deleći besomučno fotografije sa delovima sebe. Da li im je sopstveni život na rasprodaji? Da li je ta globalna usamljenost oslepila mnoge pa im više ne treba ni držanje za ruke, ni pogled, zagrljaj, ni zajednički fizički život, već pretvoreni u replike, samo isčekuju novu senzaciju dok prošlu još nisu proživeli do kraja?

Hvala, Neno, na razgovoru ,da li bi nešto za kraj poručila našim čitaocima ?

Svim ljudima želim da budu srećni i zahvalni na onome što imaju, uvek budni i puni ljubavi jer je to jedina energija sa kojom možemo da sagledamo koliko smo privilegovani.

Poslušajte i pogledajte Nenu i “Marioneta”:

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila