Devedesetite godini od minatiot vek bea vistinska renesansa za Makedonija osobeno od muzički aspekt zatoa što so osamostojuvanjeto na republikata započna edna ekspanzija na novi muzički iminja vo site žanrovski izrazi koi bea svoevidno osvežuvanje za publikta, koja do togaš slušaše pretežno YU zvezdi. Se pojavija novi muzički pravci kako rapot koj beše osobeno prifaten od pomladite generacii, ama i novokomponiraniot turbo folk, koj imaše pop primesi no i orientalni prizvuci. I dodeka muzikolozite, urednicite i novinarite se sporeja okolu toa što e dobra muzika, a što loša, publikata gi selektiraše svoite zvezdi i od nekogašnite momčinja od sosedstvoto sozdavaše idoli.

Grupata koja gi poništi site dotogašni pravila za uspeh se vikaše “Opus” i beše sostavena od pet mladi potpolno anonimni momčinja od Prilep koi nitu imaa vrski nitu imaa poznati roditeli, no zatoa  go imaa onoj orginalen zvuk i energija što gi izdvoi od site ostanati togašni bendovi koi vo toj period gi imaše poprilično.

Ovaa grupa i den denes e prepoznatliva po hitovite “Dve solzi mi kapnaa”. “Tri kila banani”, “Snežana” i drugi hitovi koi ostanaa da se svirat iako grupata posle nekolku godini se raspadna.  Pričina za raspadot na slavnata “Opus” beše praktično turnejata vo Avstralija na koja pejačot Goce Petreski se vljubi vo edna svoja obožavatelka i reši da ostane vo Avstralija i tamu da se oženi.

So negovata odluka grupata se najde vo šah mat pozicija i za žal ne uspea da najde soodvetna zamena za Goce koj beše prepoznatliv po specifičnata boja na glas no i po ubavinata. I taka Goce ostana vo Avstralija i od tamu uspea da izgradi muzička kariera, a negovite česti poseti na Makedonija značea i česti kontakti so ovdešnite muzičari. Sepak nekako najnostalgična e sorabotkata so bivšite kolegi od “Opus” pa taka neodamnešnoto muziciranje so saksofonistot Pece Stojčeski koe beše tehnički spoeno od dva različni kontinenti predizvika emotivna rekacija na publikata koja ne ostana imuna na zvukot na “Opus”.

Da, Goce Bananata (toa e prekarot koj go dobi posle hitot “Tri kila banani”) i Pece Stojčeski zaedno uspeeja da go dolovat avtentičniot zvuk na “Opus” i da i dokažat na publikta deka seušte se vo odlična forma kako muzičari.  Slušajќi gi preku You Tube kanalot site se potsetivme na ubavite  90 godini vo koi caruvaše muzikata, a politikata beše nekade na marginite. Izvedbata na hitot “Snežana” vo živo ni pokaža i praktično kolku ovie muzičari se spremni kako instrumentalisti no i kako vokali, a istovremeno ne uveri deka ljubovta kon muzikata ostanuva večna opsesija i sila koja spojuva.

Na kraj vi ponuduvame da ja slušnete ovaa dvojna verzija na “Opus” prekuokeanski soedineta i da uživate…

Biljana KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila