Bliznačkata povrzanost od sekogaš za ostanatite lugje bila fascinantna, a nivnite svedoštva prosto nestvarni za svesta na običniot  čovek. Ednostavno bliznacite često ja potenciraat svojata emotivna povrzanost i visoka intuitivna čuvstvitelnost pa umeat da kažat deka osobeno im e teško koga se razdeleni. Tokmu so takvi životni odluki se soočija i najpopularnite naši estradni sestri, bliznačkite  Marijana i Rosana Sariќ, koi veќe nekolku decenii  živeat na različni  kontinenti.  Rosana e vo Makedonija, a Marijana vo Avstralija no toa ne gi sprečuva postojano da se zaedno i duhovno i emotivno  i virtuelno.  Sestrite i preku društvenite mreži često gi spodeluvaat svoite emocii javno na radost na nivnite obožavateli koi gi imaat vo golem broj, a nivnata vrodena kumanovska duhovitost gi pravi osobeno orginalni. Sepak i pokraj različnoto mesto na živeenje i dvete sestri se soočuvaat  so istiot predizvik, a toa e da se ostane zdrav i priseben vo vreme na pandemska opasnost od Korona virusot.

Tokmu zatoa gi kontaktiravme i zaprašavme kako go pominuvaat ovoj period i kako gledaat na celata situacija so koja se soočuva svetot? Ne interesiraše i što najmnogu im nedostasuva vo ovoj period, a na što gledaat kako na blagoslov?  Voedno gi zamolivme  da dadat  i karantin preporaki za našite disciplinirani čitateli?!

MARIJANA:  Ovoj period e eden od poteškite za site nas pa i za mene. Jas sum po priroda dosta vesela persona i mnogu pozitivna, što bi se reklo optimista….Veќe šestiot den sum vo prinudena izolacija pod stroga naredba od mojot doktorski tim zaradi mojata zdravstvena sostojba. Možebi ke zvuči malku cudno megjutoa, jas navistina ne se plašam za mene tuku za moite najbliski, za veќe bolnite, za dečinjata, za bebinjata koi štotuku go videle denot….I so ovoj strav vo mene jas nekako pak se tešam pozitivno da ne živeeme samo so i vo strav. Nie samite lugje nekako sme i naviknati na mentalno raspoloženie na postojan strav od nesto i zaradi nešto. Dali ќe sum živa utre, dali decata ќe završat fakulteti, dali ќe najdam rabota, dali voopšto nekoj ќe me zasaka, dali ќe Imam pari da kupam kola, dali ќe mozam da ja isplatam kuќata ili stanot…… Dali, dali… Cel život se sveduva na taa edna naša percepcija što nie samite ja imame zakačeno vo našite glavi. Corona virus i site teorii okolu samata situacija teško ne pogoduvaat zasega site nas, vas, niv kaj i da sme, koji i da sme, vo što veruvame , bogati li sme. Mnogu kontradiktorni informacii po medijata, zaljubeni sme vo Facebook informacii, postovi i na nekoj način ušte poveќe zbuneti i uplašeni. Edno dobro što naučiv vo životot e deka site nie ne sme SEMОЌNI…

Inaku vo ovoj moment najmnogu mi nedostasuva guškanjeto i moite, bakneži vo čelo na mojata snaa Anastasija koja e bremena , mojata ќerka Megi, sinot Filip….A mi falat guškite koi veќe od poodamna gi nemam od mama, tato, Rosana, srculence Noah, zetot Gorgji koj sekogaš me nasmejuva, vnukata Ivana, moite vnuci Tijana i Julijan…. Mi falat guškite na moite koleški, prijatelki…. Mi falat nasmevkite na lugjeto koi se pretopeni vo strav.
Blagoslov e da si blisku do najsakanite, blagoslov e koga utre ќe se razbudiš i ќe go otvoriš najubaviot podarok – OČITE….

ROSANA:  Situacijata so koja site se soočuvame za mene e alarmantna i ne baš sjajna. Jas sum isplašena, no dokolku site gi počituvame preporakite  na Ministerstvoto za zdravstvo i Vladata togaš mislam deka polesno ќe pomineme.
Mene najmnogu mi nedostasuva druženjeto so prijatelite, posetite na moite roditeli vo Kumanovo, sestrata, no od druga strana stanavme podisciplinirani za mnogu nešta.


Vo denovite koga sme doma sekoj si naogja po nekoja zanimacija. Jas mnogu čitam pa možam da preporačam i nekoja od knigite. Na primer od žanrot na drami knigata “Neophodni lagi”, potoa “Ukradeniot brak”, “Ќerkata od soništata”, “Caricata Romanova”, “Vatikanskata princeza”, “Katerina Medici” se se toa prekrasni knigi so istoriski vistini.
A vo ova vreme – nevreme dobro e što čitatelite imaat možnost preku internet da nabavat knigi od golemata ponuda što ja ima knigo izdavatelskata kuќa “Kultura”  i da uživaat vo ubaviot pišan zbor.

MARIJANA: Pred nekolku dena gledav film koj mene lično me oduševi i vo istiot jas lično vidov važna i jaka poraka. Filmot se vika “Life itself”, a vo nego, vo tretata prikazna od filmot se naogja Antonio Banderas so koj jas lično ne bi imala ništo protiv da ostanam vo karantin -izolacija! ( se smee) Ete, gledaš što pravi ovaa izolacija, po stari godini se podzaboravame ha ha ha…

SO KAKOV APEL ЌE GI POZDRAVITE ČITATELITE NA SVET- AUSTRALIA

ROSANA: Na kraj bi dodala dokolku  se počituvame samite i drugite apelot ostanuva ist za site – OSTANETE DOMA!

MARIJANA: Jas sedam doma, sedete i vie….. Dali e ovaa situacija i naša lekcija da go vrednuvame sekoj den, da gi zasakame i najmalite nešta, da go spodelime vremeto so najbliskite, da staneme porazumni, sploteni pohumani?!?
Braќa, sestri moi mora da se držime…. zošto sme od isti majki rodeni….Složno Makedonci.
Ete, za kraj mene mi e sosema dovolno što ve sakam SITE VAS…!!!
Biljana KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila