SLAVICA MOMAKOVIĆ PIŠE ZA VAS

Približava se Vaskrs; ove godine je 19. aprila. Spremili smo za vas nekoliko starinskih načina kako da ofarbate jaja, prirodnim putem. Pogledajte, možda u kući imate  materijal, barem za jedan recept, da ne morate izlaziti napolje za vreme izolacije i tražiti da kupite farbu.

Korisni saveti:

Nekoliko sati ranije, izvadite jaja pre upotrebe iz frizidera, da budu na sobnoj temperaturi da ne bi ispucala za vreme kuvanja. Operite ih i pažljivo poredjajte u dublju posudu da se ne dodiruju. Voda treba da prekrije jaja… možete ih kuvati najduže 20 min. Za sve recepte važi isto pravilo, blaža boja će biti ako posle kuvanja jaja drzite u dobijenoj boji 1 sat, intezivnija 2 sata. Za ukrašavanje, možete upotrebiti bilje, trakice, gumice, sličice, vosak, itd…

CRNO VINO – DAJE KRALJEVSKU LJUBIČASTU BOJU

Za 20 belih jaja možete koristiti neko jeftino crno vino. U odgovarajućoj posudi, jaja prekrijte sa 2 litra hladnog vina i kuvajte 30 min. ne mešajući, da ne biste boju oštetili. Gotova jaja sklonite sa šporeta i pustite da se hlade u vinu sat do dva; dužina stajanja jaja u vinu odrediće svetliju ili tamniju nijansu. Pažljivo ih zatim izvadite, možete ih staviti na žičanu rešetku iz rerne, odozgo prekrivenu papirom koji upija tečnost, ako nemate taj papir, onda uzmite bilo koji. Ostavite ih da se ohlade. Na kraju ih blago sa namočenom krpom u ulje premažite, da dobiju lep sjaj.

SOK OD VIŠANJA – JARKO CRVENA BOJA 

U posudu od 1. litra naspite sok od višanja i potopite 5 vruće kuvanih jaja, ostavite ih da stoje 1 ili 2 sata, dobićete lepu crvenu boju. Ako koristite istu boju za sledećih pet, dodajte 2 kašikice sirćeta. Kada ih izvadite i osušite, premažite ih malo sa maslinovim ili drugim uljem, zbog visokog sjaja.

LUKOVINA – NAJLEPŠA  BRAON I TAMNO CRVENA BOJA 

Možete već sada, da počnete da ostavljate lukovinu, do Velikog Petka, kada se obično farbaju jaja. Što je više skupite, biće boja lepša. Obično se koristi lukovina od kilogram luka, najvise do 2. Operite je i stavite da se suši. Na dan farbanja stavite lukovinu u posudu, prekrite je sa vodom. Posle 5 min. ključanja, prospite tu vodu, nalijte novu i kuvajte 10 minuta da ponovo proključa, smanjite vatru i polako spustite jaja i kuvajte  jos 15 -20 min. Kada isključite šporet, možete jaja ostaviti u toj vodi jos sat vremena, boja će biti mnogo jača. Zatim izvadite pažljivo jaja, osušite i premažite uljem, složite u ukrasnu  korpicu.

SOK OD CVEKLE – PINK BOJA 

Sok koji imate od cvekle, može i iz tegle, prokuvajte sa malo sirćeta, zatim smanjite temperaturu da bi ste dodali pažljivo jaja. Ponovo pojačajte i kuvajte 15 minuta. Kada su gotova isključite šporet i ostavite da jaja stoje u boji sat vremena, izvadite, osušite i dekorišite po želji.

MLEVENA CRVENA PAPRIKA – NARANDŽASTA BOJA

Pet kašikica slatke mlevene paprike i dve kašikice sirćeta prokuvajte u litar vode pa dodajte jaja Kuvajte ih 15-20 min. Posle kuvanja ostavite ih u vodi jos 1 sat. Izvadite ih osušite i premažite sa malo ulja.

CRVENI KUPUS – TIRKIZNA BOJA 

Pripremite 20 belih jaja i jednu glavicu crvenog kupusa. Iseckajte kupus stavite ga u šerpu sa 5 šolja vode. Kuvajte kupus 45 minuta, pustite ga da se potpuno ohladi. Izvadite ga i u tu dobijenu boju stavite jaja sa 4 kašikice sirćeta da se kuvaju 15 minuta. Posle kuvanja ostavite jaja da stoje u toj vodi 45 minuta. Dobićete veoma lepu tirkiznu boju.

CVETOVI MASLAČKA I KUKURMA, DAJU DIVNU ŽUTU BOJU

Uberite cvetove maslačka za punu teglu srednje veličine, otkinite peteljke, pripremite dve kašikice sirćeta, 3 kašikice kukurme, stavite u šerpu od 1. litra i prokuvajte. Sasvim smanjite, stavite 5 jaja pa pojačajte na srednju temperaturu i kuvajte 15 -20 min. Ostavite jaja u vodi još 1. sat izvadite i osušite i premažite uljem.

SA DEKUPAŽ TEHNIKOM – MOŽETE NAPRAVITI JAJE KAO MALU SLIKU

Trebaju vam: obarena bela jaja, šarene salvete, najbolje cvetne, makaze, umućeno belance i četkica.

Isecite cvetiće ili druge detalje od salveta, namažite jaja belancetom sa četkicom i odozgo dekorisite jaje cvetićima. Odmah ih premažite belancetom i ostavite da se suše. Dobićete  divna šarena jaja, poput malih slika.

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila