PREDANJE KAŽE DA SPATIFILIJUM VLASNICI DONOSI SREĆU, PRIVLAČI LJUBAV, USAMLJENIM DEVOJKAMA DA NAĐU MOMKA, ZATO i NOSI NAZIV “ŽENSKA SREĆA”

Od davnina se veruje da Spatifilijum ima čarobnu moć, da će doneti pozitivne promene naročito u ljubavi, usamljenim devojkama da nađu momka, udatim harmoniju, sreću i materinstvo, zato je najčešće poklanjano cveće za rođendane, slave i druge praznike… Legenda kaže, samo onima koji ga čuvaju sa pažnjom vole i neguju, ako im procveta, doneće im radost u kuću i ispuniće im se želja.

(Klikom na sliku istu uveličajte)

“Ženska sreća” je tropska biljka i zaliva se preko cele godine. Dobro je da je 1 nedeljno potopite u vodu i pustite da se voda iscedi. Ili je 2x nedeljno lepo zalite. Prospite obavezno vodu, ako se nakupi u tanjirićima (to važi za sve biljke, jer mogu da dobiju bakterije). Ako su klonuli listovi to je znak da je treba zaliti. Liśće možete vlažiti jer biljka voli vlažnost vazduha.

Ne zahteva svetla mesta, senovita je, najbolje je držati metar ili 2 od prozora. Ako primetite da su listovi previše ispruženi i postepeno se smanjuju, znači da joj treba više svetla.
Povremeno se može hraniti tečnim đubrivom, koje je najbolje nabaviti u cvećari, gde ste biljku kupili, obavezno sledite upustvo.
Spatifilijum je višegodišnja biljka, nema stablo, listovi su ovalni ili kopljasti i rastu direktno iz korena. Cvetovi su divne bele boje i mogu trajati po dva meseca, posepeno menjajući boju u zeleno. Kada potpuno precvetaju, trebaju se odseći, da bi se nastavilo nesmetano cvetanje.

Zbog svojih otmenih i elegantnih belih cvetova ,lepih, sjajnih ,zelenih listova, veoma je dekorativna biljka, tražena je mnogo, jer može krasiti svaki prostor. Pored dekorativnog karaktera, spada u biljke koje pročišćuju vazduh…

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila