Se čini poleka no sigurno zaminuvaat vistinskite vrednosti vo istorijata…Ne e daleku denot koga ќe im raskažuvame na vnucite kako vo naše vreme muzikata ja peeja pejači što poseduvaa glasovni možnosti. Ќe se obiduvame na pomladite pokolenija da im objasnime deka vo izveduvanjeto na muzikata nekogaš postoeja gradacii odnosno kvalitetni i pomalku kvalitetni pejači, a ne samo autotune i pari so koi nekoj odednaš stanuva pejač. 

Ne znam dali ova što ni se slučuva vo realnosta treba da ne natera da reagirame ili ednostavno veќe e kasno za bilo kakva borba na kvalitet. Sigurno momentalnata situacija mnogu poveќe od mene gi pogoduva vistinskite pejači koi godini se borea so kvalitet i pesni da izgradat ime, da sozdadat respektabilni karieri, a deneska se svedoci na razni Luni, Sanji, Kiji koi se prestavuvaat za nivni kolegi. Porazitelno no vistinito e što tokmu ovie problematični realiti likovi koi edna do dve sezoni vo Realnite Show programi pravat od sebe klovnovi i budali za pari, podocna uspevaat so poddrška na istata mediumska haranga da nabildaat rejting i da se prestavuvaat za mega zvezdi!?! Primeri od godina vo godina ima se poveќe… Prva mrazot go skrši Kija javno izneverenata žena od pejačot Slobodan Radanoviќ koja odluči od stujardesa da stane pejačka i so toa najubavo da mu se osveti na svojot neveren soprug. Interesno e što armijata nejzini poddržuvači koi sočustvuvaa so nejzinata bolka masovno ja poddrža kako pejačka i Kija intezivno prodolži da se zanimava so peenje pa taka deneska e vo taborot na pejačkite… Kolku taa umee da pee odnosno da recitira zatoa što nejzinite pesni redovno imaa rap manir e veќe tema za dilema no fakt e deka devojkata mnogu perfidno izigra vo svoja korist i se pikna vo društvoto na pejačite na kvarno što bi rekle Srbite.
Nejziniot primer slednata sezona go sledeše tokmu nejzinata rivalka odnosno ljubovnicata Luna Đogani koja beše napuštena pred samoto finale tokmu od istiot toj Slobodan Radanoviќ. Pa taka Sloba bez da saka od dve ženi sozdade dve koleški, a samiot toj dobi kolegijalna konkurencija tokmu od svojata bivša žena i ljubovnica. Za razlika od Luna i Kija, Sloba e pejač koj ima odlični glasovni možnosti no za da ironijata bide pogolema nemu mu trebaše Realno show i preljuba za da stane poznat pa duri togaš publikata da se zainteresira za nego i kako pejač!?! 
Vakvata situacija dovolno zboruva deka kaj nas na Balkanot  ednostavno se izgubija vrednostite i deka uspehot ne bira sredstava tuku e samo cel. 
Potvrda za toa e tokmu novopečenata pejačka Luna Đo koja pred nekoj den ja promoviraše svojata prva pesna “Deveti krug” koja ja potpišuva pročueniot makedonski hit mejker Darko Dimitrov, a voedno i vo negovoto studio beše snimena. 
Pesnata e što bi rekle pomladite mnogu hitična i navistina produkciski pa i vizuleno odlično izrabotena no problemot se javuva koga slušatelot treba da veruva deka toa go pee Luna!?! 
Imeno vokalot što se sluša jasno e deka e pozajmen vo slučajov od Antonija Gigovska koja navodno gi pee samo pridružnite vokali,  arno ama Luna Đo publikata imaše možnost skoro dve godina sekojdnevno da ja sluša kako zboruva i pee vo realnoto show “Zadruga” pa taka na gledačite jasno im e deka piskaviot glas na Luna vo nikoj slučaj nemože da bide identičen so onoj na snimkata. Taka da kristalno čisto e kako Luna stana “pejačka”. Nejiznata majka Anabela se pogriži da odbere odličen tim na muzičari koi debelo gi plati za da i ja ispolnat želbata na nejzinata mezimica koja nema profesija ni obrazovanie ama ima ambicija da e slavna i glavna i taka se rodi novata muzička “zvezda” Luna. 
Bestramnosta na familijata Đogani vo slučajov e što ušte ednaš se obiduvaat na ist način kako vo devedesetite godini da gi prelažat site slušateli vo verodostojnosta na glasovnite možnosti i na konto na taa nivna spakuvana laga so mašnička da zarabotuvaat i živeat ramnopravno rangirani so ostanatite pejački veličini. 
Mladata Luna pak samouvereno i bez trunka blam sekojdnevno se fali so pregledot na svojata pesna tvrdejќi deka toa e nejzin uspeh za koj se izborila so site sili iako cel Balkan znae deka devojkata samo otvara usta, a vsušnost druga devojka pee. 
Kolku ovaa manipulacija javnosta ќe ja prifati ostanuva da pokaže vremeto, no sepak ako imaše kriteriumi nemase ni do ovde da dojde tuku ušte na samiot start ќe i beše kažano na devojakata deka pejačka nemože i ne smee da bide…
Biljana KRNČESKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila