Sve je bilo kako Gospod Bog zapoveda. Od prelepog dana i službe u hramu do same proslave u sali crkvene opštine.

Spska pravoslavna crkva Sveti Sava iz Melburna, danas je na dostojanstven način obeležila slavu svog zaštitnika. Uz prisustvo od oko 500 posetilaca, može se slobodno reći da je ovo bila jedna od bolje organizovanih slava u posednjih nekoliko decenija.

Crkvena porta je bila premala da primi sva vozila koja su se slila te su mnogi bili prisiljeni da parkiraju na glavnoj ulici. A hram, blistav na suncu, bio je pretesan a u isto vreme otvoren da prigrli sve vernike koji su došli da proslave ovaj veliki dan

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je NJP episkop australijsko-novozelandski g. Siluan uz sasluženje velikog broja srpskih sveštenika iz Viktorije i drugih mesta.

Domaćin slave je bio g. Samojko Mirković sa svojom cenjenom porodicom a čast da bude domaćim dogodine prihvatio je g. Milan Blažanović.

Posle militve, prešlo se u salu na slavsko veselje i prigodan program koji je domaćin ponudio gostima. Na ulazu u salu gosti su dočekivani sa naforom, žitom i kuvanom rakijom. Potom se pojavio Vladika u pratnji sveštenika, uz zvuke „Marša na Drinu“ što je postala lepa tradicija.

Posle blagoslova i palenja sveće od strane domaćina koji je ujedno i predsednik ove CO g. Samojka Mirkovića, deca iz CO su otpevala očenaš.

Sledio je bogat program koji se sastojao od Svetosavske akademije kojom je rukovodila učiteljica nedeljne srpske škole Vuk Karadžić Tatjana Geogijevska, potom nastupa folklornih grupa Avala iz domaćinske crkvene opštine, kao i spektakularan nastup gostiju iz Kraljeva, foklorne grupe „Riznica“.

Prisutnima su se tada obratili sveštenik paroh ove opštine o. Vladoslav Šipovac, a potom i predsednik iste i današnji domaćin Samojko Mirković. Oni su potom uručili specijalne zahvalnice ljudima koji su svojim radom doprineli unapređenju života CO.

Gostima se obratio i predstavnik vatrogasne službe iz okruga Doreen i pobrao simatije kada je rekao “Go Đoković!” Mark i Chris su predstavljali CFA.

Na kraju se obratio i sam Vladika sa porukama mira i ljubavi ali je spomenuo i najvećeg srpskog ambasadora Novaka Đokovića koji će kasnije isto veče igrati finale Australiaan Opena u tenisu.

Na kraju je sledilo narodno veselje za koje su se pobrinuli gosti iz Republike Srpske, pevači Veljo i Njego.


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila