Poznati harmonikaš Slobodan Lekić, ovih dana se nalazi  na americkoj turneji koja će trajati sve do proleća. Odseo je u Njujorku, kod svojih velikih prijatelja. Svoj život je sredio tako što pola godine živi i radi u Beogradu, pola u Njujorku .

Krase ga mnoge vrline po kojima je gotovo celoj estradi poznat; vrlo je profesionalan, vredan, tačan, pouzdan, odličan harmonikaš, kompozitor, producent i aranžer i što je najvažnije dobar je čovek, zbog čega ga svi cene i poštuju. 

Rođen je u selu Jalovniku kod Aranđelovcu, a od 7. godine svira harmoniku. Prvi učitelj mu je bio otac, kasnije je uzimao časove kod Mirka Kodića, Mirka Dražića i Velizara Matušića za koje kaže da su mu pomogli da izgradi svoj stil, po kome je danas poznat.

Slobodane, koliko si godina na estradi? Pratio si veliki broj pevača, sa kim si najčešće sarađivao?

  • Na estradi sam pune 33 godine. Sa mnogim pevačima sam saradjivao, to su: Šaban Saulić, Šerif Konjević, Marinko Rokvić, Radiša Urošević, Šeki Turković, Era Ojdanić, Lepa Lukić, Vesna Zmijanac, Slavica Momaković, Nada Topčagić, Goca Vučković, Radmila Misić, Dana Vučković, Ćana, Farizada, Amela Zuković, Milica Krsmanović i mnogi drugi.

Koliko imaš snimljenih nosača zvuka?

  • Imam snimljenh 12 albuma sa narodnim kolima, izdatih za razne diskografske kuće, preko 3500 oficijalnih video zapisa (TV, YouTube, Dailymotion…) sa raznih koncerata, festivala, takmičenja, televizija, nastupa…

Poznato je da si mnogim pevačima, zvučnim imenima radio albume, komponovao pesme; hoćes li izdvojiti neke?

  • Tako je; imam veliki broj saradnika, nabrojaću nekoliko sjajnih kolega: Radiša Urošević, Marinko Rokvić, Dragan Pantić Smederevac, Bora Drljača, Era Ojdanić, Ljuba Lukić, Vinko Brnada, Goran Cvetković Cveja, Vera Matović, Mirsad Šabić m, Ćana, Vera Nešić, Radmila Misić, Goca Vučković, Nela Bijanić, Goca Lazarević, Slađa Buđevac, Anica Milenković, Vesna Rivas, Gordana Stoičević itd.

Da li na turneji  imaš slobodnog vremena za stvaralački rad, snimanja, komponovanja, gde u stvari nalaziš inspiraciju?

  • Naravno, radni dani na turneji su preko vikenda … Sve ostalo slobodno vreme mogu da posvetim sebi. Upravo se nalazim u studiju, komponujem nove pesme za neke izvođače a ujedno pripremam novi solistički, 13. po redu album sa novim kolima. Inače inspiracija mi se javlja najviše kada sam sam i mislima okrenut lepim stvarima, događajima, lepim željama i ženama…

Na turnejama se dešavaju razne zanimljivosti, mnogo puta i smešne situacije da li ti se tako nešto skoro dogodilo?

  • Da (smeh)! Ovih dana mi se javila žena tekstopisac, koja je želela da uradim kompoziciju na njen tekst. U toku konverzacije davala mi je email adresu na koju sam trebao da joj pošaljem snimak. Govorila je sporo, slovo po slovo, kaže ona meni: “Sad dodaj majmunče…, i to ti je to”… Ja joj odgovorim: “Pa gde sada da ti nađem majmuna?” A ona: “Ma ne majmuna čoveče nego da se doda ono okruglo, kako se to zove? (Smeh).

Šta misliš o trenutnoj muzičkoj sceni, da li bi nešto menjao?

  • Po mom iskrenom mišljenju edukacija postoji, kako svuda, tako i u muzici… Nastali su novi stilovi, brendovi… mislim da bi više trebalo da se neguje naša tradicionalna narodna muzika koja u sebi ima lepih tekstova, melodija, poruka i stila.

Dobio si mnoge nagrade i priznanja, koje su ti najdraže?

  • Ne volim baš mnogo da se hvalim ali svakako postoje meni veoma drage nagrade. Na “Moravskim Biserima” 2015. godine dobio sam 3 nagrade za kompoziciju, aranzman i tekst. Na “Šumadijskom saboru” 1993. godine nosilac sam dve prve nagrade za aranžman i muziku, zatim na “Liri “tri prve nagrade za aranžman m, kompoziciju i tekst itd…

Šta bi poručio za kraj našim čitaocima?

  • Srdačno pozdravljam sve vaše čitaoce širom sveta; poručio bih im da žive u miru ljubavi i slozi. Želim svima, puno zdravlja i poštovanja! Voli vas i ljubi vaš Sloba Lekić.

Pogledajte i poslušajte jedno od mnogih kola Slobe Lekića – Jelovačko kolo:

https://youtu.be/PW92nitLqd8

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila