Prilepskoto podnebje od sekogaš važi za umetnička oaza vo koja vireat fantastični vidovi na avtentični umetici koi so svoite darbini faciniraat. Tokmu takov spoj na umetnički veličini ja počestija prilepskata publika včera večer vo C. K. “Marko Cepenkov” kade se održa Novogodišniot koncert što go organiziraše Lokalnata samouprava .

Na koncertot nastapija John Ilija Apelgrin poznat evergrin i jazz interpretator, akterot Marin Babiќ vo pridružba na muzičarot Ljupčo Šiloski Šiloto, kvartetot “Intermeco”, dvoecot Dragan Spasov Dac i Aleksandar Mitevski i mladata Mila Moskov koja ne prestavuvaše ovaa godina na detskata Evrovizija, a celovečernata programa ja vodeše novinarot Ognen Janeski koj uspešno ja animiraše publikata i so pesna.

Ovoj novogodišen koncert na Prilep mu se slučuva posle podolgo vreme i tokmu zatoa prestavuvaše svoevidno osvežuvanje so svojata konceptualna forma koja gi imaše izbrano umetnicite  što žanrovski se nadopolnuvaat  so eden spontan senzibilitet  koj vodi koreni tokmu od plodnoto prilepsko podnebje.

Vo prigodno uredenata za ovaa prilika sala se odvivaše edna muzička prestava vo koja akterite peeja, a pejačite  glumeja. Site muzičari vo opušten duh ja raskažuvaja svojata povrzanost so gradot Prilep i seќavanjeto na detskite ubavi godini koi gi vrzuvaat so nego pa ne beše teško da se vooči nivniot  sličen senzibilitet  na prileski šegađii koi umeat da šarmiraat na svoj orgialen način. Nekoj ќe pomisli deka sme pristrasni koga ja prenesuvame vakavata slika no realnoto doživuvanje od samiot koncert ne uveri deka ovoj naš vpečatok ne e iluzija. Ednostavno site izveduvači so svoite nastapi predizvikaa frenetični aplauzi od publikata koja uživase vo američkite evergrini od Apelgrin, vo poezijata, dosetkite i seќavanjata na Marin, vo moќniot  glas na Janeski koj so pročuenata “Kakaljin” ja prdizvika publikata na horsko peenje, vo muzičkite reprodukcii na kvartetot “Intermeco” vo spontaniot mini koncert na aktulniot dvoec Aleksandar Mitevski i Dac i sekako vo nastapot na mladata Mila Moskov koja beše svoevidno otkritie ovaa godina. Se na se vakvite koncerti treba što počesto da ni se slučuvaat zatoa što imaat edukativna i regeneriračka moќ za site nas.

Čestitkite ovoj pat gi upatuvame  do Jana Janeska Risteski  koja e “glavniot vinovnik”  za ova prednovogodišno uživanje i se nadevame deka i vo idnina nejzinite predlozi ќe bidat poddržani od Lokalnata samouprava koja vo suština i ima za cel da go vrati kulturniot duh na gradot.

Biljana KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila