Nivniot spoj ja odbeleža muzički ovaa godina zatoa što vo par dvajcata go donesoa onoj nostalgično boemski prizvuk od ubavite vreminja koga lugjeto se sakaa i družea. Aleksandar Mitevski i Dragan Spasov Dac uspeeja vo naplivot na razno razni žanrovski mutacii da produciraat eden orginalen duet, eden spoj na urban šmek i akterski šarm so koj od samiot start gi osvoija site poklonici na muzikata so duša.

Startot im beše pred tri meseci na “Ohrid Fest” so romantičnata “Creši Ohridski” so koja  vednaš ja pridobija naklonosta na publikata, a pri toa so nea ja osvoija i vtorata nagrada na ovoj Internacionalen festival. Veќe sledniot mesec na “Makfest” go potvrdija  svojot pohod na muzičkite top listi so prekrasnata pop numera “Ušte mi fališ” koja povtorno ja osvoi vtorata festivalska nagrada, za pred krajot na godinata da go isfrlat tretiot najnov hit “Ljubi me” so koj momentano suvereno vladeat po radio stanicite i televiziite kade se počesto se prikažuva nivniot video spot vo koj protagonisti se mnogu nivni kolegi, muzičari, akteri i prijateli koi odlično se vklopija vo celokupniot ambient so romantična poraka.

DAC : Našata nova pesna “Ljubi me” nastana mnogu spontano i go ima toj boemski, kafeanski prizvuk za praznuvanje, veselba. Večnata tema ljubovta e sekogaš prisutna vo našite pesni, pa taka i ovaa e himna na ljubovta. Vo nea zemaa učestvo hroničarot na Skopje, Danilo Kocevski, orkestarot “Brastet Skopje” koi ja oboija pesnata so duvači i sekako členovite na nekogašniot “Oktet Makedonija” (segašna “Rosna Kitka”) koi bea izvonredna horska klapa.

ALEKSANDAR : Spotot se snimi za eden den vo Gradskiot park vo Skopje i raskažavme vo 5 minuti edna ljubovna prikazna so mnogu likovi, naši prijateli poznati i nepoznati – site pod znameto na ljubovta. Site velat deka vo ova brzo sekojdnevnie zaboravame na sitnite nešta, na ljubovta, na dobrinata, na prijatelstvoto, na bliskite, a tokmu ovaa pesna potsetuva na toa. Zatoa lugjeto ja sakaat i sekoj lesno može da ja potpevnuva, kako vpročem i site naši pesni.

Ovoj muzicki tandem se pocesto e prisuten so živi svirki i nastapi širum Makedonija, pa taka nivna prepoznatlivost se evergrin žurkite koi imaat eden kabaretski prizvuk koj od sekogaš umeel onaka intimno da deluva vrz publikata koja vo eden opušten i mnogu topol prijatelski manir korespondira so akterite i muzičarite na scena. Tokmu zatoa ovoj dvoec izbira na svoite nastapi da pee makedonski šlageri i evergrin kompozicii od eks – yu prostorite so koi ušte ednaš ja potvrduva svojata romantična dimenzija koja vo ova brzo vreme ima isceluvačka energija.

ALEKSANDAR : Na našite nastapi obično gi kažuvame najinteres nite delovi od nastanuvanjeto na nekoja naša pesna (a gi ima mnogu) ili anegdoti povrzani so drugi pesni koi gi izveduvame, pa taka nastapite dobivaat kabaretski prizvuk koj e tesno povrzan so publikata.

DAC: Našite i pesnite što gi odbirame se veseli i igrivi, pa taka publikata ne može da ostane ramnodušna. Site se na noze i nikogaš ne možeme da si odime bez da ne vratat nekolku pati na bis.  Našite hitovi “Ušte mi fališ” i novata “Ljubi me” se najbarani od publikata, a isto taka na našite evergrin zabavi se slučuva da imame i gosti od estradata koi so merak “se faќaat za mikrofon” i ni se pridružuvaat pa taka uživanjeto za publikata e duplirano.


Bidej
ќi interesot za ovoj duet e se pogolem radoznalo gi prašavme kade se ќe bidat prisutni vo ovoj prednovogodišen period i dali ќe imaat novogodišen angažman?!

“Vo dekemvri sme angažirani dosta i sakame da stigneme na site mesta kade što ne baraat. Za praznicive prednovogodišno sme angažirani skoro sekoj den niz celata zemja, malku e naporno, no ќe go izdržime silnoto tempo, važno e publikata da bide zadovolna. Za dočekot na 2020-ta ќe peeme vo Mavrovo na VIP žurka vo Mavrovo Resort – Staro bačilo i na site što ќe dojdat im garantirame odlična žurka! Pozdrav do site naši, od Aleksandar, Dac i našata desna raka DJ Mile Đurić! Uživajte so našata nova pesna “LJUBI ME” i kako što e našeto moto – Širime ljubov, taka ve povikuvame da ja proširite ovaa naša pesna do site vaši prijateli koi sakaat da počuvstvuvaat toplina na dušata za praznicite”.

https://www.youtube.com/watch?v=wlYJyp-KhgY

Biljana


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila