PISANJE POEZIJE MOJ JE SMISAO ŽIVOTA, MOJA POTREBA, MOJA SREĆA, MOJ SPAS, MOJ SVET, MOJA ČAROLIJA!

 “PESMA MOŽE DA ME NOSI KUDA ONA ŽELI!”

Poznata pesnikinja Milanka Stevanović živi i stvara u Kruševcu. Zvanje pravnika stekla je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Jedno vreme radila je u Kruševcu kao direktor sektora pravnih kadrovskih i opštih poslova.

Stihove je počela da piše u ranoj mladosti. Od tada, pa tokom celog Milankinog života, pristizale su nagrade i pohvale sa mnogih književnih i muzičkih manifestacija…

Ovu sjajnu pesnikinju stihovi i emocije oduvek su činile vrlo originalnom! Ona je bila i ostala svoja! Njeno pero je romantično, istinito, očaravajuće! Piše nadahnutno izražajno, odvodi čitaoce u svet gde im stvarnost nije potrebna, dovoljno je da se prepuste stihovima kao mekim talasima i uživaju u lepoti tog trenutka.

Njena bogata dugogodišnja pesnička karijera bila je velika inspiracija za naš razgovor!

Vlasnica ste mnogih nagrada, da li bi ste neku izdvojili?

Izdvojila bih nagradu UTEKSa “Poetesa godine” koju sam dobila za pesmu “Nije pesma ljubav samo”. Pesma je inače trostruko nagrađena! Dušica Tomašević sa njom je osvojila je nagradu “Najbolja interpretatorka festivala”, Zoran Tutunović -Tutun dobio je nagradu za najbolji aranžman! Festival je održan u Beogradu 5.12. 2018. god. u centu za kulturu i obrazovanje Rakovica! Moja parola je: “Dok mogu da dišem ja ću da pišem”. Pisanje je moja potreba, ventil za opuštanje i to mi je Bog podario! Nagrade su znak, da je neko prepoznao i vrednovao moj talenat!

Hocete li za naše čitaoce reći stihove nagrađene pesme?

Naravno, neka to bude treća stofa i refren:

Kada odem jednog dana,

putem mira i spokoja,

nađite me u pesmama,

u njima je duša moja!

 Ref:

Nije pesma ljubav samo,

lek za dušu i lepota,

uz muziku ona mi je,

mnogo više od života!

Volela  bih da izdvojim  pesmu “Srbijanka” koja je dobila nagradu za najbolji tekst na UTEKS festivalu 2014. god. Drugu nagradu za interpretaciju osvojila je Gordana Gvozdenović.

Oči su mi dva jezera plava,

obrvice Velika Morava,

trepavice nežne lastavice,

a Srbija to je moje lice.

 Ref:

Neki kažu da sam Šumadinka,

drugi kažu da sam Čarapanka,

a ja svima s'osmehom na licu,

kažem da sam prava Srbijanka!

Zatim pesmu “Voz za ne znam kuda” na festivalu “Majsko leto” koja je dobila prvu nagradu publike i nagradu “Zlatni zvuk” majskog leta!

Draga mi je diploma za najuspešnije radove na 7. književnom konkursu “Čoveče budi čovek” društva Dr. Saša Bošković u Beogradu od 30.9.2018. I ove godine me je UTEKS nagradio drugom nagradom za najizvorniji tekst “Zlatno sunce zavičaja!

Da li se sećate koja je Vaša pesma prva bila snimljena i kada ste zvanično počeli da pišete pesme za komponovanje? 

– Moj prvi snimljen tekst je “Svaki dan mi na tebe miriše” u saradnji sa Zoranom Vlajićem u izdanju ZAM Produkcije 1998. Otpevala je pesmu Tamara Bliznaković. Moj zvaničan rad tekstopisca počeo je kada sam napisala pesmu “Veseli penzioner” inspirisana penzionerima u firmi gde sam radila. Pesma se dopala profesoru Miloradu Đuriću našem “čarapanu” koji je za nju uradio muziku. Otpevao je više puta “Veselog penzionera” u emisiji “Dodati život godinama” RTS 2 takođe pevao je na raznim prigodnim manifestacijama.

Na konkursu UTEKSA dobila sam nagradu “Tekstopisac 98. god”. Na festivalu “Moravski biseri 98” pojavila sam se kao autor sa dve pesme u saradnji sa kompozitorima Zoranom Vlajićem i Danilom Živkovićem od kojih sam kasnije dobila svoje prve autorske honorare na Svetu Petku 27. oktobra. Kakva je to slatka para bila! (Smeje se). Inače mislim da me čuva Sveta Petka jer sam u toj crkvi krštena.

Da li ste u pisanju pezije našli smisao života! 

Pisanje poezije jeste moj smisao života! To je moja potreba, moja sreća, moj spas, moj svet moja čarolija! Poezija me vodi u svet mašte, daruje mi pozitivnu energiju, ispunjava me!

Gde prikupljate energiju za pisanje, imate li omiljene turističke destinacije?

More mi daje posebnu energiju i krila za pisanje. Premda, inspiraciju mogu naći na svakom koraku. Gledam svet oko sebe i volim taj svet oko sebe! Dovoljna mi je samo jedna iskrica da se trenutku stvaralastva prepustim. Može to biti: ljubav, bol, patnja, strast, čežnja. Pesma može da me nosi kuda ona želi. Moje omiljene destinacije su za odmor Grčka i Zlatibor! Tamo dobijam neiscrpnu energiju!

Objavili ste dve samostale zbirke poezije, recite nam nešto više o tome!

– Tako je, objavila sam dve knjige zbirke poezije “Jači od čoveka biti” 1996 god. i Koren svetlosti 2000. god. Imam materijala barem za 5 zbirki ali trebam da se pokrenem i da to uradim. Mislim da knjigu ništa ne može da zameni. Knjige su bile i ostale moja velika ljubav. Ta tajna koje korice čuvaju imaju posebnu draž.

Iz muzičkog sveta s kim ste još uspešno sarađivali ?

– Uspešnu saradnju sam ostvarila sa: Zoranom Vlajićem, Danilom Živkovićem, Ljubom Kešeljom, Novicom Nikolićem Patalom, Josipom Matićem, sa Lelo Nikom, Aleksandrom Kovačevićem, Zoranom Tutunovićem, Časlavom Đokovićem, Vladom Todosijevićem, Mlađom Milosavljevićem, Srbom Miškovićem, Aleksandrom Đorđevićem, Sinišom Matijevićem i mnogim drugima…

Vaše pesme pevaju mnogi pevači i pevačice, tražene su i slušaju se. Da podsetimo čitaoce navedite nekoiko pesama i saradnika. 

Svoje mesto u srcima slušalaca i mnogih estradnih umetnika pronašle su pesme sa mojim tekstovima od kojih su mnoge postale hitovi:

“Rodila se princeza “, “Padajte beli snegovi”, “Snegovi”, “Nije Mile kukavica”, “Ne dam te ljubavi”, “Gazdarica”, “Trista života”, “Najsrećnija majka”, “Voz za ne znam kuda”, “Nek je zdravlja biće para, “Ovaj čovek mnogo pati”, “Plaśi me skori dolazak zime”, “Nije pesma ljubav samo”, “Srbijanka”, “Zlatno sunce zavičaja”, “Svaki dan mi na tebe miriše, “Brojčanik”, “Zazvonite zvona medicinske škole”, Kraljica lepote”, “U decembru maj”, “Srećan ti rođendan Helena”, “Tvoje mi oči ljubav ne lažu”, “Duša te je optužila”, “Tako te mnogo u meni ima”, “Milica”, itd…

Ove pesme pevaju:

Nada Topčagić, Biljana Jevtić, Šeki Turković, Sanja Maletić, Ranko Semić, Neđo Kostić, Dušica Tomašević, Ema Stojanović, Slavica Momaković Miljanović, Ljubomir Cvetanović, Zoran Popović, Miroljub Brzaković – Brzi, Tamara Bliznaković, Zoran Dmitrašinović, Bilja Đukanović, Dejan Milenković, Gordana Gvozdenović-Rozgić, Nedžad Maršić, Milorad Đurić, Sandra S. U toku su snimanja sa novim i starim saradnicima. Mnoge pesme sa mojim tekstovima su naslovne numere na albumima!.

Pre nego sto se rastanemo zamolila bih Vas da za naše čitaoce kažete još neki Vaš stih. Da li biste im poručili nešto za kraj?

– Evo uz stihove pesme “U decembru maj”, veliki pozdrav za vaše čitaoce!

Gde bi moje srce izvor sreće pilo,

da u tvome oku iskre nije bilo?!

 Ref:

Ti si moja ljubav, moga oka sjaj,

što u srcu budi u decembru maj!

Vašim čitaocima Svet Australia želim dobro zdravlje, sreću, poručujem da uvek budu pozitivni, da lepotu života traže u sitnicama. Da se ne sekiraju i nerviraju, da život bolje veselim bojama. Da redovno čitaju vaš portal Svet Australia. Od srca ih sve pozdravljam i želim sve najbolje!

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila