Glumac Aleksandar Srećković Kubura o britanskoj “cenzuri” bioskopskog hita

 

Film “Balkanska međa” ruskog reditelja Andreja Volgina, koji ovih dana puni bioskope širom Rusije i Srbije, našao se nedavno na meti britanskog “Tajmsa”.

Britanci tvrde da je “istina prva žrtva ovog ratnog blokbastera”, i da iza svega stoji “namera Rusije da sve države bivše Jugoslavije okrenu protiv Zapada”.

“Tajms” je čak na izvestan način pozvao na cenzuru filma, navodeći da je “Putinov režim poznat po svojim propagandnim kampanjama koje pravdaju drastične akte nasilja nad malim zemljama i narodima bez zaštite” i da je “vreme da se na to stavi tačka”, jer “kad se laž zaodene u istinu, u opasnosti su život i sloboda”.

Biković koji igra jednu od glavih uloga u ovom filmu je ranije izrazio žaljenje što se jedna akciona drama gleda kroz vizuru politike, zbog čega u pomenutom tekstu potpuno jednostrano ostaje neprimećena snažna poruka mira, duboko ugrađena kroz odnose koji u filmu postoje između Srba, Albanca i Rusa, što je sada u intervjuu “Novostima” potvrdio i glumac Aleksandar Srećković Kubura.

“Iznenadilo me je to besmisleno pisanje budući da je reč o pravom antiratnom filmu. Njihova reakcija otkriva da su potpuno jednostrano videli film – samo ono što su hteli da vide. Svako iz sebe gleda. Ako neko ne želi da vidi da jedino ljubav može da preživi rat i sačuva čovečnost, onda ne znam šta su gledali. Ne sećam se da su ti isti imali bilo kakve komentare kad su ginuli civili tokom NATO bombardovanj, kada su putnici stradali u Grdeličkoj klisuri. Imam prijatelja čije je dete kao tek rođena beva izgubila oko od posledica bombardovanja bolnice ‘Dragiša Mišović’. Smatram da je ‘Balkanska međa’ jedan častan i iskren film, baziran na istinitom događaju, iako je veći deo radnje proizvod fikcije, kao u svakom filmu”.

 

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila