Otkritie na godinešniot “Folk Fest Valandovo” e preubavata Elena Andonovska vokalistka so angelski glas. Nejzinata pesna “Sedma zima” koja ja sozdade avtorskoto trio  Martin Vučiќ (muzika), Anita Daeva (tekst) i Darko Ilievski (aranžman) ostavi najsilen vpečatok tokmu preku nejzinata izvedba zatoa što Elena ja donese maestralno. Ubava kako ikona so izrazita gracioznost na scenata, elegantna i vokalno nadmoќna ja predizvika publikata i sozdade svoevidna fama za sebe. Site se prašuvavme koja e Elena Andonovska, za nešto podocna pozadi scenata tokmu od nea gi dobieme baranite odgovori.

 

-” Iako ova e moe prvo festivalsko predstavuvanje kako solist koj izvede za prv pat avtorska pesna sepak jas pozadi sebe veќe imam izdadeno eden muzički album koj sozdrži 10 prerabotki na poznati makedonski kompozicii što gi ispeale doajenite na makedonskata narodna i izvorna pesna. Pokraj toa što sum del od “Tanec” i aktivno sum angažirana tamu nastapuvam nasekade niz Makedonija i so grupata “Sedenka”, a svojata solistička kariera ja najaviv ušte minatata godina so promocijata na mojot album “Koj što me čue da peam” i video zapisite što gi snimiv. Pesnata za Valandovskiot festival ja rabotevme cel tim mnogu posveteno, a moja želba beše tekstot da raskažuva za nekoja imaginarna ljubov odnosno da ima mistika vo sebe i da ne bide prozaičen taka da drago mi e što uspeavme site zaedno da sozdademe vakov finalen produkt. Mnogu mi znači vašata poddrška i drago mi e što pesnata naide na vakov priem od strana na novinarite i publikata. Stilski ona što go čuvte večerva e tokmu toj pravec do koj ќe se držam vo muzikata odnosno etno fazonot so nekoi pop elementi e ona što mene lično najmnogu mi leži kako izveduvač. Momentalno rabotam i na dva novi video zapisi koi treba naskoro da bidat promovirani taka što ќe može publikata ušte mnogu da očekuva od mene” ni odgovori so široka nasmevka ubavata Elena koja očigledno e novata muzička zvezda vo najava.
Pesnata “Sedma zima” vo ispolnenie na Elena Andonovska se zakiti so tri nagradi na “Folk Fest Valandovo” i toa nagrada za najdobra interpretacija, najdobar aranžman i treta nagrada na festivalot koja godinava za prv pat ja delea trojca natprevaruvači odnosno Elena Andonovska, Blagoja Grujovski i Jovica Micevski.
Biljana KRNČESKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila