Pišući o estradnim umetnicima i umetnicima iz drugih oblasti, od čega sam sa nekima ostvario i prijateljske odnose, bilo je situacija koje su mi se zauvek urezale u pamćenje. Nije šala, u pitanju je više od 40 godina. Zato ću ovde, na otvorenoj sceni, pokušati da se setim nekih zanimljivih detalja iz tih druženja. U to vreme sam bio dopisnik izdavačke kuće „TV Novosti“ iz Beograda, a prvenstveno sam pisao za njihov muzički magazin „Sabor“ kojeg danas, na žalost, nema. A bio je, na neki način, muziči manifest. Osnovali su ga, nedavno tragično preminuli kralj narodnog melosa Šaban Šaulić i Lepa Brena. I gurao je dok je moglo, sve dok nisu počeli duvati neki „drugi vetrovi“. Redosled sećanja nije hronološki, već onako đuture, kako koje navire.

Malo ljudi, siguran sam, zna da je Indira Radić, zapravo Indira Subotić. Ona je uzela devojačko prezime od majke Rose za potrebe estrade jer joj je ono od oca Živka bilo nekako neprikladno (meni je baš lepo). A ime je dobila po Indiri Gandi koju je njen tata inženjer koji je radio u Indiji, obožavao.

Bilo kako bilo, Indira mi je geografski možda i najbliža od svih estradnih zvezda, budući da je rođena u selu Dragalovci u opštini Doboj. Kroz njeno rodno mesto prolazi pruga koja iz Ploča saobraća ka zapadnoj Evropi. Za Indiru se zna da je začetnik takozvanog turbo-folka koji je od početka 90-tih uzeo maha na prostorima bivše YU gde je ona i dan-danas mega popularna.

Popularnost je prenela i u dijasporu gde je rado viđen gost. Ne samo zbog dinamičnog i agresivnog nastupa na bini, već i zbog svoje ljudskosti i prijatne prirode. Humanost da i ne spominjemo pošto je u tom smislu održala bezbroj koncerata. Skoro sve njene pesme su hitovi i o njima je izlišno trošiti reči. Ljubitelji muzike ih sve znaju napamet.

Lično sam je upoznao pre desetak godina u Melburnu. Nastupala je u Heritage Bar Receptions. Kad sam ušao u sobu gde se pevači presvlače i spremaju za nastup, Indira je započela konverzaciju kao da se znamo hiljadu godina. Osetila se neka toplina u svakoj njenoj izgovorenoj reči pa smo bukvalno na prečac postali prijatelji.

Pošto je majka priroda pevačicu bogato nagradila fizičkim predispozicijama ja sam prilikom slikanja sa njom napravio grimasu kao da se ne znam šta dogodilo. U prilogu se to može videti. Inače uradio sam tada i mini intervju sa njom, onako đuture, što bi se reklo. Na samoj bini, neočekivano, Indira me pozdravila na otvorenoj sceni pred prepunom salom.

Zaista divna osoba i čast mi je imati je za prijatelja.

RADE BERAK 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila