Pišući o estradnim umetnicima i umetnicima iz drugih oblasti, od čega sam sa nekima ostvario i prijateljske odnose, bilo je situacija koje su mi se zauvek urezale u pamćenje. Nije šala, u pitanju je više od 40 godina. Zato ću ovde, na otvorenoj sceni, pokušati da se setim nekih zanimljivih detalja iz tih druženja. U to vreme sam bio dopisnik izdavačke kuće „TV Novosti“ iz Beograda, a prvenstveno sam pisao za njihov muzički magazin „Sabor“ kojeg danas, na žalost, nema. A bio je, na neki način, muziči manifest. Osnovali su ga, nedavno tragično preminuli kralj narodnog melosa Šaban Šaulić i Lepa Brena. I gurao je dok je moglo, sve dok nisu počeli duvati neki „drugi vetrovi“. Redosled sećanja nije hronološki, već onako đuture, kako koje navire.

Godine 2008. boravio sam, kao urednik Srpskog glasa u Sidneju na tradicionalnom Festivalu srpskog folklora u Bonnyriggu. U okviru Festivala koji traje četiri dana, od četvrtka do nedelje, jedna od atrakcija je veliki šator sa živom muzikom. Kako sam poznat po tome da volim da se opustim uz društvo i dobru pesmu, taj šator mi je bio jedno od omiljenih mesta.

Sedeo sam za stolom sa poznatom pevačicom iz Srbije Mirom Kosovkom koja je u to vreme živela u Sidneju i sa srpskom nacionalistom Rankom Ignjatićem. Na bini je velemajstor Goran Zarić izvodio sviračke vratolomije.  Jedniom trenutku našem stolu prilazi zgodna, sexy građena žena sa mikrofonom u ruci i ja zaključim da je to pevačica koja će nas zabavljati. Predstavi je Ranko u stilu najvećih kavaljera:

–         Ovo je Gaga Filipović!

Posle mi je pričao kako je potajno bio zaljubljen u Gagu (a ko ne bi), ali je ogromna razlika u godinama doprinela da shvati situaciju.

Mene nije morao predstavljati jer sam joj u sledećih dva-tri minuta maltene ispričao celu istoriju od Hrista do danas. Gaga se nasmejala mojoj „hrabrosti“ i zaista je lepo i skladno bila obučena. O pevanju tek toliko kad je zapevala, šator samo što se nije srušio. Iz muških grla, dobro nakvašenih pivom, poneko i brljom, čulo se horsko skandiranje Gagi a ona je opet dala sve od sebe da to bude poseban nastup. Tu, direktno pred novinarom koji će kasnije o tome pisati.

Izgleda čudno ali taj susret je zapravo cementirao jedno prijateljstvo koje, da kucnem u drvo, traje i dan-dana i trajaće, ako Bog da.

Posle toga seksi Ugljevičanka je boravila u Australiji još nekoliko puta, a onda sam je zajedno sa suprugom Cvetom, sreo i 2014. u Etnoi selu Stanišići kod Bijeljine. Bilo je to prelepo druženje koje se par dana kasnije nastavilo i u Beogradu, tačnije na Adi Ciganliji i Skadarliji. Na Adi smo se vozili sa onim vijugavim vozićem oko jezera i naravno „omrsili“ u jednom od oredivnih restorana. Srbija baš ima najbolji roštilj na svetu. A Skadarlija, moje omiljeno mesto, večitog boema u duši, priča za sebe. Tamburašima nismo dali da odmore, dok smo usput i mi sa njima pevali i debelo ih častili. Naravno da je Gaga za sve nas bila „Bumndes liga“ što se pevanja tiče, ali smo bar pokušali da je pratimo.

Gaga, koja je u životu svašta preturila preko glave a opet korača čvrsto i uzdignuta čela, odgojila je sina Vladimira koji živi u Kini i radi kao profesor englesmkog jezika. Ona sama često nastupa, bilo po reginonu i Evropi, a kako reče sprema se krajem godine da ponovo poseti peti kontinent koji joj je prirastao srcu. Biće tu, kako je rekla, raznih iznenađenja ali o tom – potom.

Njen najnoviji hit „Neću suzu pustiti“ koji je otpevala u duetu sa Trifkom Maksimovićem stalno se vrti na lokalnim radio i internet stanicama.

–         Razne nepravde su me učinile jačom i prava Gaga tek dolazi – kaže mi u kraćem razgovoru.

Sa Gagom sam toliko blizak da je prilikom jednog boravka bila Cvetin i moj dragi gost na božićnom ručku u Melburnu. Sećam se, sede one, žene, napolju i „fumare“ ko voz ćiro. Čuju se cvrčci koji veselo najavljuju predvečerje a Cveta kaže: „Slušajte kako šturci ubavo pevaju“. A, Gaga, prasne u ludački smeh pošto je prvi put čula da se cvrčak na makedonskom kaže šturec. Od tada, svaki put kad se čujemo ona pita „Kako mi je šturec“, što je alizija na Cvetu.

Čujem da nam opet dolazi krajem godine zajedno sa Zoranom Pavić, čuvenom rokerkom a inače rođenom sestrom filmskog maestra Dragana Bjelogrlića.

Gaga je definitivno jedna od mojih favorita i vrata naše porodične kuće su joj uvek širom otvorena.

RADE BERAK 

FOTO GALERIJA:


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila