Nejzinata harizma ja predodredi deka ќe bide ličnost od scenata. So nasmevka  što razoružuva Blaga Petreska e sinonim na makedonski estraden umetnik koj zrači so talent, radost, energija… Eruptivna na scenata so moќen glas Petreska celiot svoj raboten vek i go podari na publikata davajќi i se maksimalno so neskriena emocija. A publikata umeeše toa da go prepoznaee i da ja stavi na piedestalot so aplauzite koj ne gi štedeše…. Za nea ima tolku mnogu da se pišuva zošto nejziniot estraden staž e vonseriski ispolnet so bezbroj hitovi koi se tolku avtenticni, a istovremeno tolku prepoznatlivi što vednaš asociraat na damata koja ne miruva… Iako veќe izvesno vreme uživa vo zasluženata penzija sepak sekoe nejzino pojavuvanje na festivalite ili na TV ekranite e svoevidna radost za gledačite zatoa što taa ostana doslena na radosta so koja doagja kako Blaga vest… Ne slučajno go dobila toa ime. Tokmu vo čest na nejziniot imenden  Blagoec i rodenden nie odlučivme kako čestitka do nea i podarok za nejzinite obožavateli da go napravime ova intervju so pejačkata što ja sakame site…
 
Blaga Petreska e svoeviden muzički brend što označuva spoj na glas, temperament i energija. Neodama nastapivte vo muzičkata emisija “Merak meana” i ušte ednaš dokažavte deka ste neprikosnovena, a kolegite ne gi krieja simpatiite. Mora na start da prašam site ovie godini od kade ja crpite energijata što e kako vulkan?
Blaga Petreska: Blagodaram najprvin za ubavata najava, a na prašanjeto za mojata energija ќe kazam deka čovekot se ragja so energija, a posle e prašanje kade ќe ja usmeriš energijata, može da bide vo pozitiven i negativen pravec. Jas sum nepopravliv optimist mu se raduvam na životot i na se što me opkružuva.

Vo muzičkiot svet velgovte so golema ljubov i pokraj mnogute zabrani od patrijahalniot tatko. Dokažavte deka ste rodena za pejačka, prenesovte mnogu ljubov dali ima nešto od denešen aspect što bi promenile da možete?

Blaga Petreska: Jas peev sekoj den ušte kako dete, a ako ne zapeev (niz golemata bavča što ja imavme) majka mi znaeše deka imam nekoj problem. Peam postojano ama ne mislev deka ќe uspeam da go prenesam toa na site  vo svetot do kaj što ne ima – MAKEDONCI!  Toa e golema čest i dar od BOGA da preneseš energija i da dopreš do najskrienite čuvstva na slušatelot. Toa zadovolstvo so nikakvi pari ne se kupuva. Ništo ne bi promenila.

Kolku godini Blaga Petreska ima estraden staž i dali posle bezbroj nastapi, koncerti, snimeni pesni, nagradi ima nešto koe smetate deka vi pripagja a ne ste go dobile ili ostavrile?

Blaga Petreska: Ne znam da gi brojam godinite za staž, bidejќi cel život peam, a penzija imam od MNT- opera kako horist, a kako što kažav i pogore nagrada mi beše radosta koja ja čuvstvuvav od narodot na kogo mu peev. Jas sum zadovolna, realizirana i ispolneta žena vo mene ima samo ljubov i radost za lugjeto.

Mnogute hitovi ispeani vo vaš stil kako da dobija i upatsvo za upotreba pa se čini deka vaši pesni nemože sekoj da prepee iako sega se na moda prepevi. Koj e vašiot stav po odnos na toa?

Blaga Petreska: Bidejќi rabotev so najdobrite iminja na muzičkata scena: Janko Uzunov, Milan Zafkov, Gligor Koprov, Tomislav Tanevski i dr, a poslednite 20 godini so kompozitorot Mile Barbarovski, a bidejќi i dvajcata sme muzički obrazovani pravevme poizdržani pesni so poteški i pospecifični pripevi koi možat da gi otsvirat samo dobro potkovani muzičari so kakvi što sorabotuvav, a toa bea orkestarot “Makedonski Merak” na čelo so Milan Zafkov, potoa so Ferus Mustafof, a takvi ima mnogu malku. Jas koga gostuvam nekade samite muzičari se branat i velat deka ne gi spremile moite pesni zatoa što navistina ima majstorija vo pesnite.
Vašot estraden vek se odvivaše vo Skopje no se čini deka sekogaš ostanavte gorda prilepčanka, a prilepčani posebno zaradi toa mnogu ve počituvaat. Kako e posle tolku godini vo Skopje da ne se “zbori” na skopski dijalekt i  kako  vi uspea  posle  tolku popularnost da ostanete sosema prirodna “neufilmana” pejačka zvezda?
Blaga Petreska: Mojot Životen vek e poveќe vo Skopje odkolku vo Prilep, ama jas sum gorda što zboruvam čisto makedonski, vpročem Prilep, Bitola, Veles se gradovite što go zboruvaat praviot makedonski jazik, a toa e privilegija.

Publikata ve pameti kako sekogaš nasmeana, vesela i bezgrižna zvezda, a vo vašiot privaten život imavte tragični momenti koga mnogu mlada go izgubivte soprugot. Nikogaš ne se odlučivte povtorno da se omažite, a mora da priznaeme deka vo javnosta nikogaš poveќe ne se pokažavte so partner. Zošto se odlučivate na takov da recam radikalizam? Toa e pomalku netipično za žena koja go saka žiotot?

Blaga Petreska: Mene mi se sluči vistinska ljubov i dve deca od istata. Koga ostanav sama rešiv da ne gi povredam moite deca zatoa što tie go sakaa mnogu svojot tatko. Site trojca sednavme i se dogovorivme deka jas ќe rabotam i honorarno da ne im nedostiga ništo, a tie da učat, da završat fakulteti i taka i bidna.

Vašite deca se vaša gordost. Im podarivte široki krilja da poletaat i na sinot i na ќerkata. Ќerka vi ja izbra novinarskata profesija i zamina daleku od doma vo potraga po svoite predizvici, a sinot pak dokaža deka muzičkite geni se čudo i gi osvoi simpatiite na javnosta kako virtuoz na violina. Dali ste sreќni so izborite na vašite deca?

Blaga Petreska: Decata se gordeaat so mene, a jas so niv. Mojot sin, kako što kažavte e izvonreden profesor, dirigent i sreќno oženet so isto izvonredna violinistka so poteklo od Rusija ( ama sega e prava Makedonka).
Ќerkata i zetot isto sreќni živeeat vo stranstvo i se prezadovolni. Imam tri vnuki i eden vnuk. Što drugo bi posakala?!

Vie ste muzički reprezent na svojata zemja koja pretpostavuvam deka ja sakate od dnoto na dušata. Koja bi bila vašata poraka do makedoncite, a da pri toa gi zanemarime političarite?

Blaga Petreska: Jas sum vljubena vo Makedonija i smetam deka e najubavoto mesto za živeenje, pocnuvajki od klimata, hranata, vodata, narodot, običaite, se imame što ni e potrebno za život ama… politikata go razdeli narodot i mnogu mi e žal što go dozvolivme toa. Samite da bideme protiv sebe. Vreme e narodot da se svesti deka zaedno sploteni sme posilni i deka nie treba da napravime našite deca da se pokraj nas, da ne ni se iseluvaat za da nema ožalosteni majki, tatkovci, babi, dedovci, da se site zaedno. TOA E ZA MENE VISTINSKATA SREЌA!
B.K. 
FOTO GALERIJA:

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila