Našite lugje vo svetot često se uspešni, a dodeka ni se pred oči, doma i dodeka se družime so niv, ne sme svesni za nivniot potencijal i možnostite što gi poseduvaat. Nekako pravilo e čim uspeat nekade vo svetot togaš i nie ovde doma da gi priznaeme i da im napravime “temane”… Edna od niv e i talentiranata frizerka od Prilep Sonja Jovanoska koja e sopruga i majka na dve preubavi ќerki, koja dolgi godini egistencijalno opstanuvaše preku svojot sopstven frizerski duќan vo koj gi razubavuvaše svoite sogragjani no svesna za ograničenite možnosti i se pološiot životen standard reši da ja oproba sreќata na dalečniot Istok i da obezbedi za svoeto semejstvo podobra idnina…

Taa neodamna dobi tokmu tamu golema nagrada vo sklop na nivnite profesionalni natprevaruvanja naslovena kako “Nevozmožna misija”! Samoto ime na nagradata dovolno zboruva za golemiot i uspešen skok na ovaa nasa frizerka so koja sega se gordee i nejziniot roden grad i mnogute nejzini mušterii koi taa svoevremeno gi razubavuvaše…

Za site onie koi ne veruvaat vo bajki so sreќen kraj ja ponuduvame životnata prikazna na Sonja koja ta sama lično ke vi ja raskaži…

Sonja Jovanoska: Inicijalna kapisla za da zaminam vo Orientot pred se mi beše finansiskata sostojba, no i mojot golem temperament koj mi e nasleden od tatko mi, pa taka  pred 2 godini rešiv da ja napustam državata i da probam da rabotam vo ovie Golf državi koi mi bea predizvik od sekogaš.

Šansata sto ja dobiv beše za Oman odnosno za  glavniot grad Muscat.
Iskrena da bidam prethodno ne sum ni slušnala za mestovo, iako od sekogaš želba mi beše da bidam vo Dubai ili Abu Dhabi… Znaete golemi zgradi , seto osvetleno, ednostavno son mi beše .
No jas od sekogaš vikam  sonot neka vi bide plan.. Početokot beše težok.
Različna kultura sosem sprotivna na našata. Pred se načinot na oblekuvanje, bojata na kožata i kosata bea problem. Ednostavno si različna od drugite. Narodot tamu e premmnogu konzervativen Taka da nemožev da ja dokažam svojata kreativnost.. No  za kratko vreme naučiv da se prilagodam na nivnata skromnost. Nemav izbor. Si zadadov cel i se stremev kon ostvaruvanje. I se sluči toa što posakuvav da se sluči. Dobiv povik od mojata prijatelka koja e nekolku godini vo Abu Dhabi i od generalnata menadjerka deka hitno im trebam vo Abu Dhabi vo edna od najgolemite svetski kompanii “Sisters” čie  sedište e vo London.


Se se odvivaše premnogu brzo. Imav GOLEMI problemi so kompanijata vo koja rabotev vo Oman…. ne sakaa da si odam, ne mi isplatija ona sto trebaše da mi go platat, no mojot son bea emiratite pa taka i bez pari no sreќna dojdov vo kompanijata “Sisters”. I kako što očekuvav kompanija so vrvni uslugi, prifatena prekrasno veќe prilagodena na nivnata konzervativnost (ovde e sosem porazlično, zatoa što ima premnogu nacii od cel svet) i počnav da go rabotam ona što sakam od sekogaš.

Postojani treninzi i seminari, novini vo sekoj pogled za proizvodi za ubavina za kosa, aparati za kosa. Toa me praveše najsreќna. Učis i ima na kogo da primeniš mojata kreativnost dojde do izraz i sakav ušte poveќe obuki koi gi imame postojano. Dojdov do pozicija da držam predavanja vo najgolemite hoteli “Jumeirah” pred menadjerstvoto i celiot tim zaedno so mojata koleška koja e make up artist. Ovaa kompanija ima 7 golemi brenchovi ( toa se ogromni saloni)  vo emiratite i svoi kancelarii,  a ne se znae brojot na menadjeri koi sekogaš se trudat nisto da ne fali.  Inaku “Sisters” imaat najskapi uslugi i tamu doagjaat samo VIP mušterii. Kompanijata ovde ima okolu 300 vraboteni. Sekoja godina slavat godišnina kade dodeluvaat nagradi na najdobrite i sekoja godina stilot na oblekuvanje e različen.

Na primer ovaa godina beše retro still 1920god I toa mora da bide zapazeno, zatoa što se e organizirano do perfekcija.
I taka jas bev prisutna tamu bez bilo kakvo očekuvanje koga sosema slučajno dodeka zboruvav so koleškata slušnav deka nagradata za frizer “Nevozmožna misija na godinata” e Sonja Jovanoska!?!


Pred se jas sum edna od najnovite vraboteni i navistina ne očekuvav! Bev presreќna zatoa što se najdov tamu kade što posakuvav da bidam i kako što reče mojata menadjerka “Ti si nevozmožna, za tebe ne postoi NE MOŽAM I NE ZNAM” !!!
Ako nekoj nekade saka da sedi i gleda serii i pie kafe i e zadovolen so toa, jas sakam da odam napred i da ja dokažuvam svojata kreativnost. Normalno i parite se tuka vo prašanje. Sepak seto ova mu go dolžam na moeto semejstvo  na  soprugot koj e i majka i tatko na decata i na moite dve prekrasni ќerki koi mi ja davavaat najgolemata poddrška.

Celiot napor što go dadov za da bidam ovde kade što sum se isplati zatoa što nie so semejstvoto ja ostvaruvame našata cel, a voedno se  prošetaa i tie  pa gi vidoa ubavinite na emiratite. Im gi otvoriv vratite za podobra idnina što e najvažno od se.
Ete toa sum Jas Sonja Jovanoska Koja postojano si zadava nekoja cel i mora da ja ostvari.

Biljana Krnceska


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila