Elena Jovčeska e pejačka koja go skrena vnimanieto na sebe koga odluči na gostuvanjata vo dijasporata da nastapuva so narodna nosija i gajda, naroden instrument koj dosega ne se osmelila da go sviri druga pejačka kako dojde do taa odluka?  

E.Jovčeska : Najmnogu od se mi e čest, gordost i presreќna sum što me prifati narodot na onoj način kakva što sum bidejќi iskrena da bidam mi beše strav da go napravam toj čekor. Gajdata kako instrument pred se ja sakam, a na taa ideja dojdov sosema slučajno koga svativ deka imam talent i darba koja treba da ja pokažam, a ne da ja krijam od narodot. Vežbav premnogu i mi e gordost za se što do sega imam postignato. A najgolema sreќa za mene e što narodot me saka i e sreќen i vesel na moite nastapi.

Se čni deka toa beše vistinskiot potez, zošto stana prava atrakcija za našite iselenici i za tebe naglo porasna interesot. Dali e teško da se pee i sviri gajda i dali sega duplo činat tvoite nastapi ?!

E.Jovčeska: Jas toa ne go doživuvam kako atrakcija tuku kako nešto sto e različno megjutoa dokolku ne si dobar i ne go vladeeš instrumentot dobro nema da imaš uspeh bez razlika kolku i da se razlikuvaš od drugite. Mojata cena e sekogaš onolku kolku jas vredam, a nitu eden instrument ne e lesen posebno gajdata što e specifičen instrument za svirenje.

Neodamna te čuvme so prepev na edna tusrka pesna “Karbiberim” što ja izveduva poznatiot turski pejač Serdar Ortač, zošto Elena Jovčeska prepea turska pesna

E. Jovčeska :“Karabiberim” e pesna koja e dosta poznata i se pee na turski svadbi, a jas gi imam dosta zatoa i ja ispeav bidejќi me zamoli i mi dade predlog publikata kade što peam na tie svadbi.

Dali  dobi avtorskа dozvolа za prepevot i dali imaš soznanija kolku tvojot poznat turski kolega e upaten deka edna ubava Makedonka snimila negova pesna ?

E. Jovčeska : Znači pesnata “Karabiberim” e ispeana vo živo odnosno cover verzija kade ne treba da se ima dozvola za avtorski prava ako se pee vo živo što znaci mene mi e čest što ja ispeav i se zadovoli mojata publika.

Snimanjeto na vakva pesna najavuva tvoi gostuvanja vo Turcija, a voedno intrigira da ne e vo prašanje nekoja druga pričina ili mozebi želba za probiv na tamošnata scena koja e golem predizvik za bilo koj  naš pejač?  

E.Jovčeska:   Jas veќe nastapuvav ednaš vo Turcija vo Manisa i si pominav prekrasno, ќe mi bide čest da ispeam avtorska nivna pesna zošto da ne! Najvažno e što mi kažaa deka akcentot i peenjeto e odlično i ne može da se poznae deka pee Makedonka.

Edna od tvoite najpoznati pesni e pesnata “Gorda prilepčanka” so koja ja istakna prilepskata gordost i integritet. Kolku beše poddržana od predhodnata lokalna vlast za ovaa pesna i spot odnosno dali go odvrza ќeseto?

E.Jovčeska:  “Gorda prilepčanka” e moja lična karta, himna na Prilep! Za mojata kariera nikoj dosega ne mi pomognal pa ne sum dobila ni sponzorstvo od nitu edna firma, vlast…Se sum stvorila sama i žalno e što vo Makedonija ne si ja cenime našata estrada.

Ti im pripagjaš na onaa pomlada garda na pejači koja e sega aktuelna sto mišlis koi pejački se vo top 5 listata kaj nas?

E.Jovčeska:  Ne sakam da imenuvam nitu eden moj kolega! Sekoj e uspešen na svoj način. Jas sum sreќna što nastapuvam nasekade bez razlika dali e toa “Makedonska večer”, “Balkanska večer”,  ili diskoteka kade što se pee bukvalno se odnosno ona što go saka publikata.

Kaži mi za emotivniot status? Dolgo vreme beše vo seriozna vrska koja za žal ne se krunisa so brak pa koj e sega izbranikot na tvoeto srce?

E.Jovčeska:  Pa ne možam da kažam deka sum imala mnogu seriozna vrska zošto da bila seriozna ќe bev sega kako što vikaš krunisana taka da ne mi e žal voopšto! Seušte nemam izbranik, ako imam ќe doznaete site.


Novata godina samo sto započna, a ne očekuva i dočekot na Pravoslavnata Nova Godina ili Vasilica kade Elena ke bide taa vecer? 

E.Jovčeska:  Moram da kažam deka bev 10 nedeli vo Amerika. Imav dva koncerti eden vo Indijana i eden vo New York, dodeka drugite denovi peev vo najdobriot restoran Dejavu vo New Jersey. Bev sekade preubavo prečekana no Dejavu bese mojot dom. Eden pozdrav do gazdite do moite kolegi koi bea so mene celo vreme Neno, Čace i Adrijan i site vraboteni. Za Nova Godina peev vo Kanada vo Windsor, a za Stara Nova Godina sum vo Italija vo Neive.

Koi se onie najbliski planovi na koi se raboti i dali i ti kako mnogu tvoi koleški spasot go gledaš na srpskata muzička scena?

E.Jovčeska:  Pa veќe spremam nova pesna. Ќe spremam novo oro so eden moj drag kolega i novoto moe 5 to CD. Veќe sum bila vo Srbija i dokolku imam nekoja dobra ponuda nema da ja ispuštam bidejќi se koga pravime nešto novo i se nadograduvame spored mene sme pouspešni!

Biljana Biba Krnceska

 

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila