Uspešno je promovisan i ovogodišnji, 18. po redu Srpski Filmski Festival (SFF), koji će trajati od 26. novembra do 9. decembra u Sidneju, Melburnu, Brizbenu, Adelaidu, Kanberi i Frimantlu. Ambasador ovogodišnjeg SFF je g. Sreten Božić Wongar međunarodno priznati književnik koji je, da potsetimo, rođen u Trešnjevici kod Aranželovca 1932. a od 1950. živi u Australiji.

Izvršni tim Festivala sačinjavaju članovi iz Sidneja, Melburna a takođe i Beograda. Predsednik i osnivač je Petar Kozlina, a potpredsednici: Jasna Čupić Popović, Dejan Ivanović i John Jeremić.

Za ovogodiđnji Festival je uvršteno pet filmskih ostvarenja i to: “Slepi putnik na brodu ludaka” Gorana Markovića, “Nigde” Predraga Velinovića, “Patuljci sa naslovnih strana” Milorada Milinkovića, “Izgrednici” Dejana Zečevića i dokumentarni film “Wongar” Andrijane Stojković koji govori o životnom putu Sretena Božića.

Naša kamera se zatekla na otvaranju Festivala u Hoyts Cinema u melburnškom naselju Chadstone, gde je na premijeri prikazan film Slkepi putnik na brodu ludaka“. Poseta je bila vrlo skromna ali ljubitelje naših festivala, kulturnih događaja i naravno – filma nije zaustavilo i to što je bio prvi radni dan u nedelji. Moguće je da je na to donekle uticao i podatak da je isti film prikazivan nedavno i na RTS-u pa su mnogi imali priliku da ga vide.

Posetiocima su ponuđene razne pite i osvežavajući napici, tako da su naši ljudi uživali u srpskim kulinarskim specijalitetima. Goste, među kojima je bilo i srpskih sveštenika, biznismena, aktivista i studenata, zabavljao je popularni muzički duet Mimi i Mića, poznatiji po nadimku MI-2.

Voditelj programa je bio dobro poznati Stefan Popović dok su oficijalni deo SFF otvorili Ilija Perać i John Jeremić.

Ove godine na repertoaru su novija dostignuća srpske kinematografije i preporučujemo sve sa repertoara, pogotovo završni film i panel-diskusiju na kraju festivala sa našim najpoznatijim piscem u Australiji, Sretenom Božićem – Wongarom. Taj dokumentarni film je upravo posvećen njegovom životu i delu, što smo spomenuli I u uvodu.

Za “Svet Australia”:

Goran Dojčinović

FOTO GALERIJA:

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila