Ovogodišnji Sabor srpskog foklora, u organizaciji Folklorne grupe (FG) „Avala“ pri CO Sveti Sava Greensborough imao je karakter jubileja.

Tačno, pre 20 godina održan je prvi Sabor i od tada svake godine oko Krstovdana okuplja folkloraše iz skoro svih krajeva Australije što je, osim same demonstracije lepote i različitosti srpskih narodnih igara i same narodne nošnje, šansa da se mladi međusobno upoznaju, sklope prijateljstva. Bilo je, što raduje, i onih poznanstava koja su prerastala u ljubav i na kraju krunisana i brakovima.

Ovoga puta, pored četiri uzrasta FG „Avala“, učešće su uzele i grupe iz drugih Crkvenih opština iz i okoline Melburna – „Šumadija“ (Keysborough), „Morava“ (St Albans), „Karađorđe“ (Rockbank), „Branko Radičević“ Geelong. Iz Sidneja su doputovale dve grupe i to, neprevaziđena „Ravna gora“ iz Bonnyrigga i „Lazarica“ iz Alexandrie.

Sabor je bio podeljen u dva dela. Prvi, da kažemo zvanični, održan je u velikoj crkvenoj sali u subotu veče. Mladi fokloraši su se smenjivali na sceni. Program je izvanredno vodila mlada Aleksandra Subotić koja je plenila lepotom i umećem. Prisutne je, kako to običaj nalaže, najtoplije pozdravio paroh protojerej o. Vladislav Šipovac, a takođe i sam predsednik CO g. Samojko Mirković. Pune ruke posla, a na neki način i ključnu ulogu, imala je g-đa Maruška Bataković koja je sa svojim timom odradila lavovski deo posla. Ona je svim učesnicima Sabora u subotu veče, podelila prigodne poklone.

Posetiocima su ponuđani ukusni specijaliteti iz kuhinje i raznovrstan bar, a takođe i bogata lutrija. U trenucima pauze i po završetku zvaničnog dela Sabora, prisutne je zabavljao orkestar Miroslava Bogdanovića sa pevačima Danijelom i Nevenom.

Dan kasnije, to jest u nedelju, 30. septembra, Crkvena opština Sveti Sava, organizovala je piknik za sve koji su želeli doći. Isti je priušten ispred amfiteatra, na ulazu u malu salu. Posle nedeljne liturgije u svetom hramu, posetioci su se okupili oko ražnjeva sa jagnjetom i prasetom, te roštilja, kao i velikog kazana u kojem se krčkao čobanac. Naknada za čobanac bio je dobrovoljni prilog, a sve to su prisutni, među kojima je bio značajan broj roditelja i prijatelja iz Sidneja koji su na Sabor došli da podrže folkloraše, zalivali hladnim pivom i vinom. U prilog im je išao i sunčan i topao dan. Deo članica Kola srpskih sestara “Ognjena Marija” na čelu sa predsedicom Danijelom Subotić, potrudio se da gosti budu profesionalno posluženi.

Da veselje bude na većem nivou pobrinuli su se Ružica Jondić pevačica i Čkalja Vlahović na klavijaturama. Igralo se, pevalo, veselje bilo na nivou, a ponajviše su uživala deca na permanentnom “playground”-u.

Sve u svemu Sabor je opravdao očekivanja i kako reče o. Vladislav, svake godine će “biti nešto novo”. Zavesa je spuštena na 20. Sabor, živeo onaj koji sledi.

RADE BERAK

FOTO REPORTAŽA:


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila