Mnogi naši estradni umetnici koji gostuju u Australiji, a verujem da je tako i u ostalim državama dijaspore, po povratku u Srbiju, hvale se o „uspešnim koncertima”. Ne ulazeći u to koliko su (ne)uspešni, to jednostavno nije tačno! Ni K od koncerta!

Imaju li oni predstavu, šta je koncert? Ako se zna da je koncert muzički performans uživo koji se izvodi ispred publike, bilo u dvorani, stadionu, pozorištu, pa čak i u parku, onda se retko ko od našim estradnih umetnika može pohvaliti time. Izuzetak čine Brena, Miroslav, Ceca, Dragana Mirković, Goran Bregović, Leb i sol, Dino Merlin… koji su svojim nastupima privukli ogromnu masu naroda u Melburnu i Sidneju. Publika, dakle, kupi ulaznicu, dođe, zauzme mesto i dva-tri sata uživa. Posle toga kući, neko zadovoljan, neko sa manje impresija i tako do sledeće prilike.

Većina naših estradnih umetnika, u realnosti, u Australiji ima nastup u nekoj od crkvenih ili društvenih sala, gde ljudi sede za stolovima i uz hranu i piće vesele se zajedno sa njima. Neretko, ti izvođači šetaju između stolova i „beru” bakšiš pevanjem po narudžbini. Obavezno patriotskim pesmama, znajući da to iseljenike u „srce dira”. Znaju i da se stope sa posetiocima pa često i sami, na kraju, odlaze u hotele ili mesto smeštaja dobro naćefleisani.

Znači koncert i nastup nije isto! Na koncert ne možete unositi hranu i alkohol, dok se na nastupima (zabavama) to podrazumeva.

Da zaključim, u najvećem broju slučajeva, naši umetnici su deo zabave iseljenika koju svojim prisustvom svakako uveličaju. Da ne pomislite da sam previše kritičan i sam sam od onih koji voli da sedi sa društvom za stolom, da zamezi i cugne. Dakle, pre sam za zabavu nego koncert. Ovo čisto da se zna.

Izvinite ja, onako, u prolazu!


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila