U subotu 24. februara u galeriji Miami Art League na Floridi, održana je nesvakidašnja izložba umetničkih dela, dve vrhunske slikarke Jasmine Jovanović Mace i Gordane Nenadović (trenutno je na službenom putu), koje su očarale prisutne svojim unikatnim slikama, autentičnim stilom, suptilnošću, snažnom magičnom enegijom i emotivnim izrazom, koji emituje njihovu raskošnu posebnost.

Majami, svetska turistička atrakcija u svako doba godine vri od brojnih turista, tako je bilo i ovoga puta. Izložba naše dve umetnice privukla je mnoge posetioce, poznanike, prijatelje, umetnike, poznate i uticajne ličnosti, među njima i izuzetno važnog gosta specijlno pozvanog za ovu priliku, poštovanog gospodina Nikolu Lončara predsednika i osnivača Tesline naučne fondacije, koji je Jasmini Jovanović tom prilikom svečano uručio nagradu, što je ovoj izložbi dalo još značajniju notu. Moramo reći da je I Gordana Nenadović takođe dobitnica 2 Tesline nagrade…

Moja današnja sagovornica, magistar likovne umetnosti, Jasmina Jovanović Maca, ugledna slikarka i ikonopisac, inače  divna dama i humanista, živi i radi u Rockfordu, u Art Museumu, gde ima svoj studio MacArt Jasmina. Iza sebe ima bogatu karijeru, brojne izložbe, božanstvene slike koje publiku ostavljaju bez daha. Uvek ljubazna, neposredna i spremna za saradnju, Jasmina je podelila  sa nama svoje utiske sa izložbe, bila je veoma raspoložena i srećna.

Draga Jasmina, čestitamo Vam na uspešnoj izložbi kao i na Teslinoj nagradi i medalji. Kakve ste impresije poneli sa tako  značajne umetničke večeri?

Doživljaj na izložbi je bio izvanredan, oduševljena sam! Na moju radost, ovo je drugi put da delim prostor sa mojom cenjenom koleginicom Gocom ,prvi put na Menhetnu u Njujorku a sada u galeriji Miami Art League, koja se ponosi dugom tradicijom od 1920. godine. Uživala sam tokom naše saradnje, obe večeri nosim u divnoj uspomeni!

Utisci su fantastični. Imala sam priliku da se upoznam sa mnogim talentovanim umetnicima. Gospodin Nikola Lončar predsednik Tesline naučne fondacije nas je obradovao svojim prisustvom, doputovao je iz Filadelfije. Posebno sam bila počastvovana kada mi je uručio prestižnu Teslinu nagradu i medalju, koja me je izuzetno obradovala. Osećala sam se kao da sam dobila krila koja su me vinula dalje u umetničko nebo. Ushićena sam što sam postala deo ponosnog Teslinog naroda!

Atmosfera je bila inspiritivna puna pozitivne energije i razmena mnogih ideja. Bila mi je velika čast što sam gospodinu Nikoli Lončaru predsedniku Tesline fondacije uručila sliku koju sam neposredno pred put za Floridu završila, nosi naziv “Our Nikola”, koja je od mene poklon velikoj Teslinoj umetničkoj kolekciji. Sliku ćete moći videti u ovom intervjuu.

Šta za Vašu karijeru  znači Teslina nagrada i medalja koju ste dobili?

Ova nagrada za mene predstavlja potvrdu da sam na pravom putu kada je moj umetnički pravac i rad u pitanju i neizmernu motivaciju za dalja stvaranja, kao i veliku čast.

Verujem da će se pozitivni tok moje karijere i dalje nastaviti, a da će ova nagrada biti svetlost na mom zvezdanom putu i da će otvoriti nove mogućnosti i projekte. Već ima određenih planova za saradnju, ali to će mo ostaviti za vreme kada se budu realizovali.

Da li već radite na nekom novom projektu?

Da! Neposredno pre izložbe u Majmiju, završila sam još jednu sliku sa motivima iz Šumadije i predala “Šumadiji” humanitarnoj fondaciji u Čikagu, koja organizuje “Šumadijsko veče” u subotu 2. marta u sali manastira Gračanice. Slika će biti na aukciji, a sav prihod ide “Centru za zaštitu dece” u Zvečanskoji u Beogradu.

Produžili ste boravak u Majamiju, kako se provodite?

Trenutni produženi odmor i predah na Floridi, u Majamiju sa suprugom Vladom je pravo osveženje nakon intezivnih priprema za izložbu i humanitarno veče. Odmor na prekrasnim plažama Miami Beach-a, sa pogledom na beskrajno plavetnilo Atlantika, istraživanje prirodnih lepota i uživanje u lokalnoj kuhinji, su mi omogućili da se opustim i napunim baterije za nove izazove koji me čekaju.

Na kraju, hvala draga Jasmina na razgovoru, želim Vam prijatan odmor na Floridi i mnoge uspehe u karijeri!

Hvala Vama draga Slavice i glavnom uredniku Radetu Beraku na podršci i pažnji na Vašoj velikoj ljubaznosti. Vama i Vašim čitaocima šaljem puno ljubavi i pozdrava sa prelepe Floride, Vaša Jasmina Jovanović Maca!

Slavica MOMAKOVIĆ 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila