Temperamentniot i obožuvan pejač, Lambe Alabakovski, vikendov “pukna” posle euforičnite objavi posveteni na srpskata folkerka Tea Tairoviќ, koja održa koncert vo Skopje pa povodlivata nacija ja donese do “ekstaza”. Skoro i da nemaše javna ličnost od Makedonija što ne se pofali so snimka od koncertot na Tea i se čini toa dopolnitelno ja prelea čašata na Lambe koj javno porača:

“Udbaška Zemjo Mila Zbogum! Od ljubov ne se živee. Samo za Tea Tairovč ima leb tuka i sličnite kako nea! ZBOGUM I POZDRAV DO SLEDNO VIDUVANJE! Moži ЌE SE OPORAVIŠ I ЌE TE NAPRAVIME MAKEDONSKA CELOSNO! Pa go zavši statusot so haštagot “ojdov na pečalba ne se vrativ”…

Objavata na Lambe beše brzo skenira od novinarite i objavena preku mediumite, iako toj nabrzo se popišmani pa ja izbrša. Sepak, fakt e deka kako negovoto mislenje ima golem broj na negovi kolegi koi najčesto se vozdržuvaat da ne gi iznesat javno svoite stavovi od strav da ne im se zamerat na nekoi moќnici ili za da ne navlečat hejt i gnev na publikata. Za razlika od niv, Lambe e eden od retkite što ima hrabrost i preku zborovi i preku dela da go pokaže svojot patriotizam koj za žal vo Makedonija najčesto go osporuvaat samite Makedonci koga sakaat da im se dodvorat na drugite nacii što e apsolutno paradoksalno i pogubno za samata nacija.

No, ako veќe go analizirame statusot na Alabakoski ќe mora da konstatirame deka negovite želbi pomalku utopistički zvučat?! Ednostavno ovaa zemja i ovoj narod, posle vakva tranzicija teško može da svatat kolku e od suštinsko značenje zakonskata regulativa i zaštita na makedonskata pesna i na nejzinite izveduvači. Ovoj narod ne nauči da rasuduva so glava i da bide pragmatičen, tuku posle site peripetiite koi 30 godini tranziciono gi pominuva, prodolži stihijno i nerazumno da se odnesuva, zanemaruvajќi ja svojata avtentična i prepoznatliva pesna, što go kodira negoviot identitet. Političarite koi bea nadležni i plateni da naprvat zakonska ramka za zaštita na makedonskata pesna i izveduvači toa nikogaš ne go napravija na vistinski način i se ostana na “rekla – kazala”, odnosno na prazni vetuvanja.

Zaštitata na makedonskata pesna ne podrazbira zabrana na tugjata muzika ili izveduvači, tuku način na odanočuvanje na stranskite viza vi našite domašni interpretatori, nešto što ni edna vlada ne se zafati do kraj da go sredi.

Sigurni sme deka i ovaa objava na Lambe ќe pomine kako obično negoduvanje koe nema da bide poddržano pred se od negovata fela, koja e mnogu pasivna vo odnos na zakonskata regulativa, a sigurno ќe ima i takvi koi ќe go osporat stavot na pejačot so fakot deka e samo “ljubomoren” na koleškata od Srbija.

Kako i da e nie go prenesuvame ovoj stav na Alabakovski koj vo Makedonija važi za vreden i aktuelen pejač. Postojano ima koncerti i nastapi niz poveќeto gradovi vo državata, a ovaa godina beše aktuelen i na “Makfest” kade nastapi vo duet so mladata Polina i predizvikaa silno oduševuvanje od publikata, pa vo prodolženie vi go ponuduvame tokmu toj nastap.

Biba KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila