Site nie od srednata generacija ili kako što ne narekuvaat “zreli” ličnosti, svesni sme deka i na estradnata scena se slučuva taa famozna smena na generacii koi sekogaš treba da ponudat nešto novo i da bidat svoevidna transfuzija za zabavnata scena, pa ako sakate i generalno za popularnata muzika. No, potegot na koj se odluči Makedonskata Televizija potočno Redakcijata za zabavna i kulturna programa pod čija nadležnost e “Izborot za pesna na Evrovizija”, da izberi potpolno nepoznati kandidati čii pesni navodno bile najdobri od 47-te pristignati na konkursot e najblago rečeno začuduvački?!

Vistina e deka samata Evroviziska manifestacija pretendira na pesnite i deka pejačite bi trebalo da se vo vtor plan, no od našeto dosegašno iskustvo kako država koja redovno zemala učestvo na ovoj natprevar,  sme videle deka nepoznatite izveduvači imale najloš plasman i završuvale najnisko na glasačkata tabela. Za toa ne treba posebna analitika,  toa go znae sekoj gragjanin što go pratel “Evrosongot” poslednite desetina godini. Od tuka čudno e i zbunuvački kako može tokmu MTV da se odluči i ovaa godina za vakva selekcija i da ponudi pejači za “Evrovizija” koi nemaat iskustvo so taka golemi sceni no i golemi odgovornosti?!

Prosto se dobiva vpečatok kako samata MTV da si go bojkotira svojot finalen uspeh prevzemajќi vakov rizik ili ednostavno delegacijata na javniot servis što patuva sekoja godina vo različni državi, ovoj muzički natprevar go doživuva mnogu rekreativno, pa važno i e da učestvuva no ne i da se natprevaruva?!

Inaku prestavuvanjeto na šeste godinešni kandidati za koi online se glasa se do 4-ti fevruari e navistina bombastično izvedeno, pa koga čovek gi čita nekolkute biografski reda, dobiva vpečatok deka se raboti za svetski popularni faci!?! Sepak, ako go zanemarime marketinškiot moment i se potrudime da gi vidime i preslušame site šest izveduvači ќe svatime deka MTV uspeala da izberi vistinski klonovi na prozapadniot model interpretatori, odnosno totalno obezličeni prestavnici koi vo želbata da i se dodvorat na Evropa naučile da zboruvaat, peat i izgledaat identično kako nivnite zapadni kolegi. Što ќe reče deka apsolutno otsustvuva orginalniot moment i našata avtentičnost koja ja nema ni vo gramovi. Ednostavno site šest kandidati imaat pesni koi se na angliski jazik i koi ni tekstualno ni emotivno imaat vrska so našeto podnebje. Totalna utka!

Za da ne pomisli bilo koj deka imam nešto lično protiv ovie mladi lugje ili ne daj Bože protiv Nacionalniot servis, jas samo ќe bidam realna do kraj i ќe kažam deka site šest kandidati ubavo peat i imaat odlično muzičko poznavanje, no nitu eden od niv go nema onoj makedonski oreol so koj bi znaele deka na scenata vo Torino e naš prestavnik, naš kandidat.

Jasno e deka MTV odlučila pesnite da se peat na angliski jazik, no interesno e što duri i muzičkite frazi se totalno anglosaksonski, no toa na makedončeto ne mu smeta zošto saka da e svetsko, da odi vo čekor so svetot, iako tokmu toj ist svet cel vek mu se potsmetva na taa negova smešna imitacija. Ne bi sakala da zvučam defetistički, no ako po utroto denot se poznava i na ovaa Evrovizija ne treba da se nadevame na finale…

B.K.


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila