“ZAHVATIH PREGRST TUGE SA DNA DUŠE KAKO BIH JOJ OLAKŠALA POSTOJANJE”

Dušanka Duša Đanković, cenjeni tekstopisac, od detinjstva  je svoj život pretočila u stih,kao da se sa poezijom u srcu rodila, ona misli, govori i piše stilom velikog poete. Njen nadimak Duša, najbolje je predstavlja, jer je zaista “duša od žene” i umetnica koja je večno inspirisana ljubavlju kao temom, romantizmom, okruženjem bližnjih, njenom vojvođanskom ravnicom punom cvetnih polja, crvenih bulki i zrelog žita itd.

Dušanka stalno piše, njene pesme su duboke, emotivne, lako će vam dušu dotaći, imaju odličnu metriku, zato izazivaju interesovanje kod kompozitra, dostupne su po potrebi umetnicima širokog spektra, najviše estradnim, jer  njoj su estradna vrata širom otvorena. Ne treba da brine da li će se njene pesme čuti, one žive i putuju svetom.

Kako sada vidite sebe na početku pesničkog stvaralaštva i karijere?

Mala, plavih kovrdža, zelenooka, devojčica… Duša. Treće pa žensko, umem tako da se našalim na svoj račun. Pevanje i pesma kao da se rodiše sa mnom. U mom rodnom vojvođanskom Ravnom selu još iz školskih dana, kao i mnoga deca, pokušavala sam da pišem, ipak, kasnije se ispostavilo, pisanje tekstova bolje mi je išlo od pevanja.

Objavili ste 2 zbirke pesama, udahnuli im život, pustili ste ih da polete u zagrljaj melodija i onima koji vole poeziju…

Zahvatih pregršt tuge sa dna duše kako bih joj olakšala postojanje… to napisah u predgovoru moje zbirke pesama za komponovanje “SA DNA DUŠE”.

Moje pesme i ja ispomažemo se u nadi da trajemo. Pesme na papiru a u njima moja duša. Za najmlađe izdala sam zbirku pesama “VRTIREP” za koju mi je predgovor napisao Duško Trifunovic, ja sam bila izdavač.

Slagali su se tako moji stihovi u ukoričenim sveskama, sve dok nisam postala član udruženja “ZLATNA NOTA” gde je snimljen moj prvi tekst “TAMBURAŠU PRIJATELJU” koji je muzički odradio Dejan Lalić Lale a otpevao moj sin Žarko.

Sa Lire festivala 2015. godine

Član ste udruženja muzičkih stvaralaca “LIRA” koje vam je tokom saradnje donelo uspehe i nove saradnike, recite nam nešto više o tome.

Na moje veliko zadovoljstvo član sam “LIRE” zahvalna sam predsedniku Miroljubu Bučiću na prijemu u udruženje a potom i na dalje usmeravanju, kako bi moje pisanje postalo kvalitetno i dostojno članstva u jednom takvom vrhunskom, renomiranom udruženju.

Sa Dušicom Tomašević

Već na V “LIRA” festivalu 2015. godine stigli su prvi rezultati, osvojila sam drugu nagradu za tekst i pesmu “DOZVOLI MI DA SE NADAM” kojom je počela moja saradnja sa predivnom umetnicom, vrhunskim profesionalcem Dušicom Tomašvić. Zahvalna sam joj na predivnom izvođenju, kao i Dejanu Laliću Laletu za kompoziciju aranžman.

Sa Slavoljubom Aleksićem

Sa kim ste dalje nastavili da sarađujete?

Htela bih da se zahvalim Bogu što mi je poslao predivno biće Suadu Karišik. “SUADA SRCE OD ŽENE” je pesma pisana specijalno za nju, jer i jeste, zaista srce od žene.

Nižu se zatim moji dragi i cenjeni saradnici; Ljubomir Cvetanović Krna, Slavoljub Aleksić, Biljana Marinović, Stojan Medaković, Zoran Ercević, Mišo Maunaga itd. Pored Dejana Lalića Laleta. Vrhunski kompozitori mojih tekstova su Zoran Vlajić Ljuba Kešelj, Aleksandar Radovanović, Zoran Tutunović itd…

Spomenula bih i festivale “Miholjsko leto” 2016. u Šapcu kao i Obrenovačko proleće 2017. godine. To je samo delić od onoga što mi dozvolja da kažem, da sam tekstopisac i da me čini ponosnom na sve što je urađeno do sada.

Postoji li neko poseban od pevača kojeg bi ste izabrali da otpeva Vašu pesmu?

Ima ih više svakako, to je teško odlučiti, ali recimo Snežana Đurišić…

Sa Suadom Karišik

Umetnicima nije lako da rade u uslovima pandemije korone virusa, kakva  je situacija kod Vas?

Poslednjih par godina, kao i mnogi, uz strah od virusa koji hara, manje se pojavljujem na festivalima ali ponosna sam što je, baš u jeku Covida Suada Karišik objavila pesmu sa mojim tekstom uz muziku i aranžman talentovanog Darka Brkljačića “ZGODNA A NEZGODNA”. To je zaista predivna balada koja je za kratko vreme osvojila srca slušalaca.

Imate li poslovnu neostvarenu želju?

Imam i to odavno, ali zbog Covida i mera predostrožnosti teško je ostvariti veći kulturni događaj. Radi se o književnoj večeri sa više umetničkih pravaca, sa specijalnim poznatim gostima, inače iz mog kraja, od kojih imam podršku da ostvarimo svi zajedno program za pamćenje. Za sada ne mogu da otkrivam detalje ali svakako to je ideja koja u budućnosti puno obećava.

Pre kraja našeg razgovora imate li neku poruku za saradnike i naše čitaoce?

Zahvaljujem se svojim saradnicima i želim im mnogo uspeha u daljem radu i životu. Zahvaljujem se Slavici Momaković, predivnoj umetnici, dragoj osobi koja me se setila, takođe, poštovanoj redaciji portala “Svet Australia”.

Mislim da još nisam rekla sve i da ima još mnogo toga što može stati u stih pesme. Bože zdravlja, što bi rekao naš narod, biće toga još.

Uz moje dve pesme na kraju, upućujem najlepše pozdrave svim cenjenim čitaocima širom sveta Portala “Svet Australia” i  želm da im svi dani u godini budu ispunjeni srećom i zdravljem… Vaša, Dušanka Duša Đanković.

ČAŠICA STUDENI

/Dušanka Đanković /

U našu kuću, odavno, evo,

Sreća ne dolazi,

Otkad sam ljubav bacila tvoju,

Tuga ne prolazi.

Refren:

Ja sam tebi rekla ne,

Pa sve ove godine

Srce račun plaća,

Sreća mi ne svraća.

 

Kuća nam posta sklonište bola,

K'o Sibir ledena,

Tumaram po njoj, bez glasa, nema,

Bolom zavedena.

 

U ovom domu vatra se gasi,

K'o uzdah poslednji,

Ako se setiš, dođi odnesi,

Čašicu studeni.

 

NE TRUDI SE JER NE VREDI

/Dušanka Đanković /

Otkud poziv s’ tvog telefona,

kad je pukla veza medju nama,

ne moramo ni sada se čuti,

kad ‘ se nismo čuli godinama.

 

Refren:

Ne budi mi stare rane,

jedva izvidane,

novog bola me poštedi,

ne trudi se, jer ne vredi.

 

Nemoj sada meni da se žališ,

i da priznaš da si pogrešio,

kako živim, pitao me nisi,

od kad’ si me zbog nje ostavio.

 

Tamo gde se jednom nit preseče,

nit bi opet na tom mestu pukla,

ne javljaj se, neću nove boli,

jedva sam se iz bola izvukla.

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila