“Živite život punim plućima jer život ne može da čeka”.

Gordana Lazarević, vanseriska pevačica, vanvremenskih hitova, oplemenila je ovo leto sa novim albumom “Rodila nas Srbija” na kojem se nalaze 7 pesama koje poput 7 zvezda sijaju svojom punom lepotom, svaka za sebe i na svoj način.

Naslov albuma i istoimene pesme “Rodila nas Srbija” može biti dovoljan za uzvišene emocije, ali kad se čuje Gordanina emotivna, nadahnuta, dušom doneta interpretacija divnog ljubavnog nostalgičnog i rodoljubljivog teksta onda  uzvišenost emocionalna postaje sveprisutna, ona raste, prožima, osvaja srce, tera suze u oči, pogotovo onima koji su daleko od svoje zemlje i kojima ova pesma donosi slike voljenih, zavičaja, majke, kuće i onih koji im nedostaju. Godana Lazarević nam je poklonila još jednu nebesku pesmu koja  se uz “Vidovdan” i “Svilen konac” upisala na muzičku stranicu večnosti.

Pop baladu “Komad sreće” treba doživeti baš kako refren pesma kaže “Ja sam onaj komad tvoje sreće, komad srca koji te poreće”. Ova pesma je već pronašla put do svojih obožavalaca i svi su izgledi da Goca ima novi hit!

Ostalih 5 muzičkih obrada Gordaninih hitova čuvenog umetnika na akustičnoj gitari Zorana Stojanovića koje smo imali priliku da čujemo ranije, oslikavaju i zaokružuju bogastvo stilske različitosti njenog pevanja na pomenutom albumu. Svakako ga treba preslušati jer kvalitet koji pruža sa svojom izuzetnom, sveobuhvatnom originalošću i garancija je da vas osvojiti  barem sa jednom pesmom…

O našoj harizmatičnoj, vrunskoj umetici Goci Lazarević, govorićemo i na drugi način nekom drugom prilikom, o njenom nesputanom duhu devojčice (tako i izgleda) duhovitosti, dobroti, omiljenosti kod kolega i mojoj lično, prijateljstvu, kolegijalnosti, umeću da nas u sekundi nasmeje, možda i nekoj anegdoti, kao i da sreću napravi još većom… Do tada joj želim u ime portala “Svet Australia” i moje lično ime, mnogo uspeha sa novim albumom. Jedno je sigurno, ime Goce Lazarević je ukras umetničkog neba!

Obradovali ste svoju mnogobrojnu publiku širom sveta sa novim albumom “Rodila nas Srbija” koji je sa svojom prelepim pesmama pravo osveženje. Kojeg je sadržaja album, kako ste došli na ideju da ga snimite, kojim povodom ste ga objavili?

Skoro slučajno dogodio se moj novi abum “Rodila nas Srbija” koji od 28. juna sasvim namerno možete slušati do mile volje na mom profesionalnom YouTube kanalu koji se zove Goca Lazarević official. Kažem slučajno, uprkos tome što ja radim na nekim pesmama već tri i po godine. Uz konsultacije i saadnju moga tima sam ih objedinila u jedan album da se mogu na jednom mestu čuti svih 7 pesama od kojih je 5 obrada akustičnih i  dve potpuno nove pesme.

Povod mom novom albumu je zapravo 50 godina rada moje snimajuće profesionalne karijere, po meni je to ozbiljna stvar. Ja naravno nemam nameru da stanem, mislim da je bilo vredno nečeg novog iako ruku na srce sad retko ko snima albume, osim mladih pevača koji su komercijalni, koji učvršćuju svoje ime. Oni ulažu veliki novac, ali ga i zaradjuju, pa mogu da snimaju albume.

Iskrena da budem, razmišljala sam da li mi to treba ili mi ne treba? Ovaj album da kažem uz pomoć svevišnjeg i mojih prijatelja ugledao je svetlost dana,tačnije rečeno nekako se sve namestilo slučajno kako sam gore rekla, da sam svih 7 pesama dobila na poklon. Da li sam to zaslužila ili nisam, ja to ne znam,ali to se zove sreća! Sreća su i moji prijatelji, to jest moji saradnici.

Otkrijte nam ko su prijatelji i saradnici koji su bili na neki način Vaša sreća na albumu? Kako su nastale pesme “Rodila nas Srbija” i “Komad sreće” koje su se sudeći po reakcijama publike već ubrajaju u Vaše najlepše pesme?

Sad ću vam nešto malo o tome ispričati. Već dobre dve godine ja sa mojim saradnikom i prijateljem Zoranom Stojanovićem, velikim umetnikom, koji svira klasičnu gitaru, obrađujem pesme i sa spotovima ih postavljam na moj kanal na YouTube. Te pesme, odnosno njegove obrade ja sam od njega dobila na poklon. Jedino nismo još čuli pesmu “Žute dunje” koja je urađena u istom kontinuetu koja je njegova obrada u mojoj interpretaciji i ja sam je na svoj način donela. Inače mnogo volim tu pesmu.

Moj dragi kolega sa kojim često sarađujem Zoran Petrović i koji me voli kao koleginicu i saradnika, poklonio mi je pesmu “Komd sreće” za koju je uradio muziku, snimio je, producirao itd… Zar je malo što mi je pesmu poklonio, nego je i nagovorio tekstopisca Katu Bogdanović da mi pokloni tekst. Ja ženu nikad nisam videla ranije u mom životu, nemam reči koliko su divni prema meni.

Tako je nastala pesma “Komad sreće” koja je potpuno u nekom drugom fazonu, pop numera veoma karakteristična.

Pesma “Rodila nas Srbija” je posebna priča. Kada sam snimala za TV Vojvodinu jednu emisiju imala sam sreće da se sretnem sa jednom grupom “Zvuci s’ kamena”. To je grupa 4 obrazovanih ljudi koji imaju svoja zanimanja ali im je muzika velika ljubav. Oni se zapravo bave otadžbinskom muzikom, pevaju akapela takođe i izvornu narodnu muziku. Snimili su za PGP RTS jedan album koji obrađuje temu otadžbinstva prvog svetskog rata. Kada  sam u toj emisiji čula pevanje Vladimira Bajića (zovemo ga Baja), frontmena  benda, njihove pesme, ja sam se oduševila, mene su one dodirnule. (Verovatno nije slučajno što sam otpevala “Svilen konac” i “Vidovdan”, veovatno je Bog tako hteo, jer ta mene muzika i tekt popuno obuzimaju). Iako sam Baju prvi put videla u životu pitala sam ga “Jel bi ti mogao tako nešto da mi napraviš”? On me je začuđeno pogledao i rekao: “Legendo, institucijo, a šta tebi posle Vidovdana da napravim”? “Ko je taj koji može da bude dostojan tebe i onog što si otpevala da napravi za tebe pesmu?” Kažem: “Ne znam, ali sve vreme vaše muzike osećam emociju molim te ako budeš uspeo da u toj numeri  bude utkana i ljubav”.

Sklona sam da verujem da u životu ništa nije slučajno pa i ovoga puta, jer Vaša saradnja sa Vladimirom Bajićem donela Vam je novu kapitalnu pesmu. Recite nam nešto više o tome.

Apsolutno se slažem sa Vama, u to će mo se upravo uveriti! Ove godine 8. marta  uveče, stigne meni poruka koja kaže: “Legendo ja sam se usudio da napravim nešto, ne znam da li je dostojno tebe, ali ti preslušaj. Kada sam preslušala tekst, bez da sam čula melodiju, ja sam toliko plakala, ridala sam, potpuno me je ganula. Onda sam uspela da čujem tu sobnu verziju pesme, uz gitaru Bajinu interpretaciju, onda sam se još više rasplakala. Da bih mu se posle sat vremena naduvena od plakanja javila i rekla: “Bože toliko je dirljiva i toliko si sve rekao kroz pesmu”. On je bio oduševljen, rekao mi je: “Nemoj slučajno da si me pitala koliko košta pesma, ako ti se dopada to ti je poklon za 8. mart!” Ja sam se tu još više rasplakala, potpuno sam bila pod utiskom tog celog dešavanja. Pošto je razgovor tekao kroz poruke nastavila sam da mu pišem: “Znam da si sarađivao sa novim šefom velikog orkestra RT Vojvodina Bojanom Milinkovićem, pitaj ga koliko bi koštao aranžman za tu pesmu”? Posle 2 minuta mi je napisao poruku: “Bojan je rekao isto koliko i pesma”. Ja sam bila začuđena i rekla: “Čekaj, samo sam videla čoveka dva puta na probama za tv snimanja gde se uživo pevalo! Čime sam ja to zaslužila”? Rekao je: “To je naš umetnički doprinos, Bojanov i moj, tvom albumu, ovoj zemlji, ovom narodu. Svedočenje o tome u prilog dobre muzike otadžbinstva u okviru muzike”. Muzikom je pokazano otadžbinstvo, to nije lokal patriotizam, to je otadžbinstvo, to nikoga ne vređa ja sam u to sigurna…

Kada budete slušali pesmu biće vam jasnije o čemu sam govorila. Volela bih da je čujete, zove se “Rodila nas Srbija”. Sigurna sam da ćete lako poneti emociju te pesme jer je tako napisana i ja sam je tako otpevala. Ono o čemu ona govori najviše je opisano u uvodu pesme koji kaže:

“Umorna sam umorna 

Znam da nisam jedina,

takva nam je sudbina,

rodila nas Srbija”! 

To je uvod pesme i onda ja počinjem pesmu. Veoma je tužna ima još dublji sadržaj od ovoga što na izgled  kaže.

Da li je ova pesma nekome posvećena? 

Naime, ova pesma posvećena je svim ženama, majkama, sestrama, devojkama, koje su uz istoriju počev od Turaka pa na ovamo, zapravo čuvale  Srbiju, tu mučenu Srbiju koju su svi redom napadali, a naši sinovi, braća, očevi, muževi, momci su odlazili nerado u rat. To su bili odbrambeni ratovi, morali su da brane svoju zemlju. Oni su se vraćali ili se nisu vraćali! A te žene, majke sestre, one su ostajale da u toj opljačkanoj izgoreloj ratom opustošenoj Srbiji odgajaju na zgarištima svoju decu, da održavaju svoja domaćinstva, da ih čuvaju, podižu, slave slavu, kad su ostale bez muške čeljadi da se brinu o roditeljima, o svima onimma starima koji su ostali… Zapravo su one heroine Srbije! O tome se tako malo govorilo  i tako malo se pisalo. Tako da je ova pesma spomen tome, svim ženama i majkama, jer ova pesma “Rodila nas Srbija” po kojoj smo nazvali album, to je bila zaključna trilogija onoga što sam otpevala kao neko ko voli Srbiju, svoju zemlju toliko jako. Ne mrzim nikoga ali volim svoju Srbiju, svoju zemlju.

Koju poruku šaljete Vašoj vernoj publici sa novim albumom?

Ovom pesmom i ovim albumom pre svega šaljem poruku svim našim ljudima koji su rasuti po celom svetu. da nikada ne zaborave Srbiju, svoje korene! Jer nas je rodila majka Srbija! Ako vas je možda  naterala da odete, ako ste morali zbog okolnosti, a to ne znači da vas ne voli. Uvek ste dobro došli u okrilje majke Srbije! Molim vas da to nikada ne zaboravite, već je nosite u srcu i sa njom  se ponosite! Koliko god da vam je lepo, teže, lakše, dobro ili loše, koliko god da vam je opredelenje da živite tamo, nemojte zaboraviti svoje korene jer toliko smo Srbiji dužni, kao našoj  biološkoj majci, tako i majci Srbiji”.

Na albumu “Rodila nas Srbija” imate 5 obrađenih akustičnih pesama sa kojima ste mnoge oduševili, pokazali ste sa njima Vašu svestranost. Jete li očekivali da će tako biti dobro prihvaćene kod publike?

Hvala Slavice, raduje me što su  akustične obrade tako dobro prihvaćene Moram da priznam da sam očekivala uspeh. One su samo jedan od pravaca ako mogu tako da kažem, ako sam se ja malo zaigrala pod znacima navoda, posle 50 godina bavljenja muzikom  imam pravo na to, jer sam to radila iz sveg srca, ostavila sam trag u narodnoj muzici sa komponovanim pesmama na bazi naših korena. Tako da smatram da sam još jedan deo sebe i svoje muzike digla na neki nivo i ne kažem da je bolji, iako se mnogima dopada, ali je neki drugi pravac… Oni koji razumeju, razumeju, oni koji ne razumeju, ne moraju da slušaju. Možda će neke buduće generacije razumeti. Mislim da je to neki drugi pravac, način, kako mogu da se pevaju moje pesme i tuđe pesme. Zoran Stojanović je to uvideo ja sam ga podržala, jer sam shvatila da mi te pesme leže, da mogu da ih otpevam dobro iako nikad ranije to nisam probala. Španske pesme, meksičko-španske ili one sa Kube, svejedno. Ruske sam ceo život pevala i to je nešto što mi je blisko. Za španske ni sanjala nisam da ću ih pevati, ali recimo pop balade najlepše se pevaju uz klasičnu gitaru.

Šta za Vas znači ovaj album posle svega što ste postigli?

Ako se pitamo šta meni znači novi album posle 50 godina, znači mi mnogo ako bih rekla obeležavam time 50 godina svoga rada i to sa nekim potpuno drugacijim albumom. Kažem, mogu sebi da priuštim nešto drugačije i da mlađim naraštajima i svima onima koji slušaju moje pesme i onim slučajnim prolaznicima na YouTube, svim ljudima koji su i zrelim godinama i onima koji odlaze u penziju, i onima koji se plaše kako će provesti te svoje penzionerske dane želim da pošaljem još jednu poruku: “Da nikada nije kasno da se čovek probudi, da otkrije u sebi nešto novo, da je čovek mlad i da je živ sve dok je kreativan. Nije važno koje je to oblasti. Možes biti kreativan i ako se baviš svojim unucima ili si počeo kulinarstvom da se baviš, cvećem ili si otkrio neki svoj hobi. Treba pomeriti svoje granice kao što je moja Slavičica pomerila svoje granice, bavi se se uspešno novinarstvom, bez obzira koliko je uradila u muzici i koliko će još uraditi, ali ona je pomerila svoje granice, pa to je divno! To je još jedna grana životna koja ništa ne poništava, na protiv, ona  nas jača i čini srećnijima.

Tako da svima predlažem da razmisle o tome i da pronađu sebe u nekom drugom domenu jer možemo, deca su nam porasla, unučići rastu. Svi idu nekim svojim putem idemo i mi nekom drugom stazicom ma koliko je ona mala ona je značajna. Ako mislite mi starimo, gubimo snagu, gubimo elan, neeeee, dok god uspemo malo da se pomerimo imi ništa nismo izgubli u toliko je naša vrednost života u tom nekom trećem periodu  značanija.

Svedoci smo Vaše uspešne telivizijske  promocije novog albuma. Da li je pred Vama radno leto, kakve imate planove za dalje?

Ja sada uveliko promovišem svoj novi album “Rodila nas Srbija” možda je malo kasno, počele su pauze medija, televizijske itd, jer su godišnji odmori. Album je izašao 28. juna, ali postižem planirano koliko je to moguće. Koristim ovo leto za koncerte, najradije ih leti radim prvoshodno u Srbiji, a kada dođe jesen, onda ću maksimalno nastaviti promociju albuma. Do sada sam snimila nekoliko televizijskih emisija koje se mogu videti na mom YouTube kanalu Goca Lazarevic official, tu su naravno i mnoge druge pesme. 

Znam da volite novo, svi mi volimo novo, ja sam ona stara Goca sa nekim novim pravcem i novim albumom i rekla sam vam već: “Ja vas sve dragi ljudi, dobri ljudi dobre volje, ne samo Srbe nego sve vas širom sveta pozdravljam gde god vas ima sa porukom mladima da ne zaborave svoje korene a starijima da nađu sebe u nekom trećem, petom zanimanju, sporednim ili skoro otkrivenim… Živite život punim plućima jer život ne može da čeka..!

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila