Vasilica e prazničen den vo koj pravoslavcite ja proslavuvaat Novata Godina spored Julianskiot kalendar i toa e ušte eden datum vo koj se odbeležuva doagjanjeto na Novoto Gospodovo Leto. Tradicijata najčesto ovoj den go krunisuva so vrtenjeto na novogodišniot maznik vo koj ima parička koja e simbol na sreќata i dokolku vi se padne vi najavuva uspešna godina.

Isto taka vo nekoi kraevi za Vasilica se proveruva k’smetot i preku kockata odnosno kartite pa se veruva toj što pobeduva na karti deka ќe bide sreќarlija cela godina.

Sepak od godinite na nazat najsreќni i najuspešni za Stara Nova Godina bile muzičarite zatoa što imale prilika ušte ednaš da zarabotat visoki honorari i dobri bakšiši koi na najopipliv način ja pokažuvale godinata što predstoi.

Za žal ekonomskata situacija i pandemijata dosta pridonesoa za stagnacija na vakvite proslavi vo restorani, hoteli i kafani, pa ugostitelite i muzičarite nemože kako porano da tipuvaat na golemi zarabotki na ovoj datum. Zatoa mnogu estradni lica namesto rabotno se odlučuvaat paradno da go iskoristat ovoj period od godinata odnosno da se rekreiraat i odmaraat po zimskite turistički centri. A bidejќi kaj nas nema sneg, nekoi estradni faci se odlučija za sosednite državi od kade preku društvenite mreži go čestitaa praznikot i se pofalija so svojot live-stilye.

Suzana Gavazova vo Bansko

Od Bansko vo Bugarija se oglasi Suzana Gavazova koja so ќerkičkite i soprugot uživa vo zimskite radosti, a nejzinoto televizisko show snimeno so bendot “Fortuna” ќe bide emiuvano tokmu na Vasilica na “Kanal 5”.

Semejno uživanje vo zimskite radosti Gavazova so ќerkičkite i soprugot Jasmin Kururozoviќ vo Bansko

Vo Bansko semejno e i televiziskiot voditel Nenad Georgievski koj zaedno so decata vežba sankanje.

Voditelot Nenad Georgievski vežba sankanje so dečinjata vo Bansko

Za zimska idila vo sosedstvoto ama na sever se odlučila i trendseterkata Viktorija Loba koja uživa vo ubavinite na Kopaonik, isto kako i Riste Risteski koj očigledno dobro se snaogja vo zimskite sportovi.

Viktorija Loba na Kopaonik

Riste Risteski na Kopaonik

Kolku ovie estradni faci ќe bidat inspirativni i za drugite nivni kolegi ќe vidime vo predstojniot zimski period, a možebi poveќeto slavni sepak go čekaat snegot na domašen teren kako poevtina i poisplatliva varijanta.

Biba KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila