Slobodnoto vreme i prodolženiot odmor na koj se prinudeni poveќeto estradnjaci predizvika mnogu od niv da ise posvetat na muzikata onaka so ljubov i da go iskoristat vremeto za da sozdavaat muzika, za da vežbaat i malku poveќe da i se približat na svojata publika preku live vklučuvanjata koi redovno gi praktikuvaat. Mnogumina se nadevaa deka celata ovaa vonredna situacija brzo ќe završi i deka site porano ili podocna ќe se vratat na svoite standardni životi, no za žal rabotite se istrgnaa od kontrola, situacijata stana dramatična i se poveќe neizvesna. Vo celiot toj psihološki stres koj nametnuva  podolg prestoj vo zatvoren prostor, nosenje na zaštitni maski, postojana upotreba na dezinfekcioni  sredstva, socijalna distanca i praktično izoliranje od društveniot život, najpogodeni se najdoa tokmu estradnjacite koi sekogaš funkcioniraa preku društvenite slučuvanja odnosno preku proslavite, veselbite i opštonarodnite fešti koi bea istovremeno i izvor na nivnite prihodi.

Denešnoto obznanuvanje na noviot protokol koj ќe treba da se počituva vo predstojniot period dopolnitelno stresno deluvaše kaj muzičarite koi vo predlog pravilnikot dostaven do ugostitelite jasno pročitaa deka se zabranuvaat  zabavi, veselbi i bilo kakov oblik na javni proslavi na koi možat da prisustvuvaat pogolem broj na lugje. Ovie merki definitivno ja zagrozuvaat nivnata egzistencijalna situacija koja kaj poveќeto od niv e neregulirana, a državata do sega ne se proiznese so konkretni formi i kriteriumi preku koi planira da ja pomogne estradnata fela. Za žal, estradnata podvoenost, nemanjeto esnafski silni združenija koi glasno i so združeni sili bi se borele za nivniot status, ja stava ovaa branša vo edena mnogu neizvesna sostojba koja ako sega ne se natera da se prebroi i obedini nema da se natera nikogaš.

Na socijalnite mreži nekoi od pejačite reagiraa za novite preporačani merki nagasuvajќi deka so vakvi pravila ni ugostitelite dolgo nema da izdržat.

Imeno Vladata preporača so noviot pravilnik ugostitelskite objekti da rabotat skrateno do 18 časot i pri toa da gi koristat samo terasite i otvorenite prostori za usluga na gosti. Brojot na gosti e ograničen na onie koi možat da sedat na stolovite i masite postaveni za četiri lica na površina od 10 kvadratni metri, a pomegju sosednite masi treba da ima najmalku rastojanie od eden metar. Voedno se naglasuva menađiranje na objektite preku zadolženo lice koe ќe regulira kolku lugje možat da se smestat vo objektot i redovno posle sekoja zamena na gostite da se dezinficira masata. Ovie pravilnici zasega se predlog verzija koja e dadena na razgleduvanje  do ugostitelskiot sektor koj dopolnitelno  treba da se proiznesi dali može pod vakvi uslovi da funkcionira.

Ova samo ja potvrduvaa onaa narodnata deka ako celiot narod ne e sreќen nemože da bide sreќna ni državata. Znači potrebno e site strukturi i lugje vo edno društvo da funkcioniraat  za da funkcionira celiot sistem vo sporotivno ќe se soočuvame so poedinečni lomovi i bankroti koi pogubno ќe se odrazuvaat  na celokupnata opštestvena slika.

Biljana KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila