“JA UZ PESMU ŽIVIM SVAKI DAN”

Velikan narodne muzike Radiša Urošević počeo je 2023. godinu radno i sa odličnim raspoloženjem, jer mu već stižu pozivi za nastupe sa svih strana. Okružen svojom voljenom porodicom, uvek dobrim prijateljima, muzičkom elitom kojoj i sam pripada, za pesmu je uvek spreman i kao takav svuda dobrodošao. Zahvaljujući savršenoj tehnici pevanja, njegov slavujski glas ostaje netaknut, može da peva satima, lako i maestralno… nije čudo što je dobio još jedan nadimak, pored “Šumadijskoj slavuja” zovu ga i “neumorni profesionalac”. Da bismo se podsetili njegove plodonosne karijere vratićemo se na kratko na njegov početak.

Još kao dete bio je izuzetan pevački talenat. Sa samo 11 godina postao je pevač radio Beograda učestvujući u emisiji “Selo veselo” sa pesmom “U livadi pod jasenom”. Od tada pa do danas snimio je veliki broj arhivskih snimaka najlepših izvornih narodnih pesama za Radio Beograd što ga je učinilo reprezentom našeg nacionalnog radija. U prilog tome idu njegove besprekorne autenticne interpretacije kao i umetnička dostojanstvenost…

Istinski bard narodne folk i pop muzike Radiša Urošević snimio je do sada preko 1000 pesama.

Setimo se njegovovih neprolaznih hitova “Rado moja bela” ,”Tecite suze tecite”, “Dunjo moja”, “Zavičajna pesma”, ” Pastirska tuga”, “Tebi za ljubav”, “Ružo moja kraj mene uveni”, “Morava se utišala”, “Ljubica”, “Ej suzo moja”, “Sarajevu svoje srce ostavljam”,

“Selo moje moja dedovino” i mnoge druge nagrađene i popularne pesme.

Potpisnici njegovih hitova su sjajni kompozitori Mija Krnjevac, Miša Mijatović, Boban Prodanović, Bora Dugić, Ljubo Kešelj, Dragan Aleksandrić, Miša Marković, Predrag Vuksanović Vukas itd. Dugogodišnju plodonosnu karijeru okitile su mu najveće muzičke nagrade, pobede na festifalima kao i veliko priznanje “Etradna muzička nagrada Srbije za životno delo”.

Iako je žurio na slavlje Radiša se ljubazno javio na telefon i odgovorio na pitanja…

Kako će te provesti pravoslavnu Novu godinu?

Moja supruga Mila i ja pozvani smo na 18. rođendan sina mog kolege i prijatelja, poznatog harmonikaša Darka Antića. Biće okupljeno dobro društvo, kao i mnogo pesme i veselja. Obećao sam i nisam mogao da razmišljam o drugim pozivima. Znate kako, ako ćemo iskreno, meni je skoro svakog vikenda nova godina, ja uz pesmu živim svaki dan.

Po čemu će te pamtiti prošlu 2022. godinu?

 Po poslovnim uspesima. Prodali smo na Zlatiboru 21 stan koji smo tamo izgradili i to uglavnom našim prijateljima. Tri smo stana nama zadržali, dva su uzeli sinovi jedan smo zadržali Mila i ja. Oduvek smo voleli Zlatibor, tamo se fantastično odmorimo.

Kakve planove imate za dolazeći period, hoće li biti novih pesama?

 Hoće, imam nekoliko pesama u planu da snimim. Ove godine, moja supruga Mila i ja nameravamo da napravimo “Zlatnu svadbu” za našu rodbinu, prijatelje, kolege, to će biti veće slavlje .Želimo da napravimo nezaboravno veselje.

Šta bi ste poželeli sebi a šta našim čitaocima povodom pravoslavne Nove godine?

 Poželeo bih sebi i porodici zdravlja najviše, mnogo ljubavi i sloge, da mnogo vremena provodimo zajedno, kao i do sada.

Vaišm cenjenim čitaocima portala “Svet Australia” želim na prvom mestu mnogo zdravlja, ljubavi, blagostanja i mir u svetu. Da ih pesma budi, uspavljuje i čini najsrećnijima na svetu. Vaš Radiša Urošević.

 

Slavica MOMAKOVIĆ


1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila