Nikogaš ne se otkažuvajte od svoite soništa duri i koga drugite ve ubeduvaat deka za toa kasno e, ili deka ednostavno nešto ne vi bilo sudeno?!? Želbite ne se ostvaruvaat samo togaš koga vie ќe se otkažete od niv, vo sprotivno sekogaš ima način da bidat uslišani i ostvareni.

Živ dokaz za toa e našata sogovornička Sonja Muličkoska koja uspea da se realizira kako pejačka vo pozreli godini i da go ostvari svojot son blagodarenie na hrabrosta i odlučnosta da se prijavi vo popularnata i širum gledana emisija “Nikad nije kasno”. Nastapite na Sonja seušte gi pameti publikata, no mallku od niv ja znaat nejzinata životna prikazna koja bila sročena vo pismoto, što pejačkata na svoi 57 godini i go ispratila na produkcijata:

“Počituvani – Rodena sum vo Prilep, kade i živeam. Ušte kako mala tatko mi ja prepozna mojata darba za peenje i često znaeše da kaže deka treba da se zanimavam profesionalno so peenje. Se seќavam deka sekogaš koga imav prilika da zapeeam na semejnite proslavi, tatko mi kako i drugite gosti se voshituvaa na mojot glas i pozitivnata energija. Ušte kako učenička bev del od učilišnite priredbi, natprevari, učilišniot hor i pejačkata grupa. Za žal tatko mi počina koga imav 14 godini vo soobraќanja nesreќa. Vo vremeto koga peenjeto beše tabu tema za dete, majka mi ne ja odobruvaše mojata želba da se zanimavam so peenje. Iako celiot moj svet se smeni za eden den od kako tatko mi počina, želbata za peenje ostana do deneska.

Muzikata me ispolnuva duhovno i vo taga i vo radost. Čuvstvoto koga peam i istovremeno ja prenesuvam pozitvnata energija na publikata me pravi sreќna. Muzikata sekogaš mi bila lek na dušata. Neopsivo e zadovolstvoto koga gledam nasmeani lica so voshit. Pokasno go započnav semejniot život kako sopruga i majka na dve prekrasni ќerki i nemav dovolno vreme da se posvetam profesionalno na muzikata. Koga bi izbrala edno nešto što ja ispolnuva mojata duša, toa bi bilo peenjeto. Ovaa emisija mi ponuduva možnost da ja ostvaram mojata životna neostvarena želba. Se nadevam deka ќe imam prilika i čest da bidam del od Vašata prekrasna emisija” – mu napišala Sonja na producentite, koi ne samo što i dadoa šansa da go pokaži svojot talent pred svetot, tuku i ja ostvarija želbata so muzika da se zanimava profesionalno.

Muličkoska vo “Nikad nije kasno” se pojavi pred 5 godini i so svojot šarm ne samo što go osvoi žirito i publikata, tuku gi osvoi i svoite kolegi učesnici vo istoto show, pa podocna često beše pokanuvana na zaednički nastapi so niv niz regionot.

Nejzinata harizmatičnost e evidentna, a širokata nasmevka i e zaštiten znak. Sekade kade nastapuva umee publikata da ja kreni na noze i poznata e po svojot vesel temperament, a prepoznatliva e po pesnite “Ja te pjesmom zovem” i “Zelene oči bile su moje”. Poseben vpečatok kaj publikata ostavi i nejziniot zednički nastap so ќerkite, so koi na golemata Grandova scena ja izvede poznatata makedonska pesna “Šekerna”, odnosno “Belo lice ljubam jas”. Za toa svoe iskustvo Sonja znae da kaže deka e najubavo doživuvanje vo nejziniot život, zošto ќerkite gi obožava, tie se nejzini zvezdi vodilki, a potvrda za toa e prvata avtorska pesna na Sonja što se vika “Ќerko moja najmila”.

Posle emisijata imav mnogu ponudi za pesni, no se odlučiv za emotivna pesna, koja i ja posvetiv na ќerka mi što živee vo Amerika od svoi 16 godini. Pesnata apsolutno tekstualno se poklopi so našiot život i zatoa odlučiv da ja snimam. Avtor na muzikata i tekstot e Ibro Labunski, a aranžmanot na Ljupčo Bube. Podocna snimiv i video zapis kako bi ja ovekovečila ovaa pesna. Inače učestvoto vo emsijata “Nikad nije kasno” mi otvori mnogu vrati.

Pred se me zapozna širokiot auditorium, pa počnaa da stasuvaat mnogu ponudi za peenje na razni proslavi, taka što sega veќe peam vo restoran sekoj vikend. Ovde ne planiram da zastanam zošto pesnata e mojot život i taa me inspirira da odam ponatamu – ni prizna Sonja od koja očekuvame naskoro da se pojavi i na nekoj festival od kade i oficijalno ќe ja prestavi svojata estradna aktivnost.

Velat ubavite prikazni imaat sreќen kraj, a našata prikazna ima ubava poenta so prekrasna pesna za kraj…

Biba KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila