U organizaciji poznatog gitariste, kompozitora i aranžera Mikice Lazarevića Jablovca i njegovog orkestra, održaće se koncert povodom godišnjice smrti legendarnog Zorana Jovanovića direktora “Melos” produkcije, 24.11.2022. u u sali pozorišta u Krajevu, na kojem će nastupiti izuzetni estradni umetnici Vera Matović, Radiša Urošević, Raša Pavlović, Dejana Đekić i njen brat Dejan Đekić, Valentina Nešković, Miroslav Milinković itd…

Jablovac sa Verom Matović

Zoran Jovanović bio je omiljen kolega, prijatelji, umetnik, saradnik, a zatim i sjajan organizator, da sećanje na njega ne bledi, dokaz je što će brojni umetnici u njegovu čast nastupiti na ovom koncertu.

Pitali smo Mikicu Lazarevića Jablovaca, cenjenog instrumentalistu, šefa orkestra i dobitnika nagrada za komponovanje i aranžiranje pesama, šta ga je motivisalo da organizuje ovakav koncert.

– Moj motiv da organizujem kocert “Sećanje na Zorana Jovanovica” zajedno sa mojim orkestrom, na kojem će nam se pridružiti vrhunski pevači koje ste već spomenuli, je pre svega u ime velikog poštovanja koje imamo za njega, našeg pravog prijateljstva i dugogodišnje saradnje, takođe i u ime mnogih umetnika i prijatelja dobrih ljudi, koji su ga voleli, jer ga svi nosimo u lepom sećanju. Njegove zasluge ljudske i profesionalne su velike, zato želimo da uspomena na njega ostane večna.

Zoran Jovanović se u mlađim danima bavio pevanjem, verujem da je zbog toga umeo da razume kolege na najbolji način. Muzikom se bavio iskreno iz duše, njega nije zanimala komercijala pa čak i kada je otvorio “Radio Melos” a kasnije i produkciju i “RTV Melos” koji postoji od 1998. godine.

Sarađivao sam sa Zoranom uspešno godinama i njegovom kućom” RTV “Melos”. Puno festivala smo odradili koje je Zoran organizovao uz moju podršku. Orkestar moj je svirao festivale u Vrnjačkoj Banji, festivale na Zlatiboru itd. Zoran je voleo muziku iznad svega, imao je emisiju u kojoj sam učestvovao, da se naša narodna izvorna muzika otrgne od zaborava, to mu je bio cilj. Dugi niz godina smo snimali kvalitetnu muziku, koju su uvek pevali sjajni pevači.

Poznato je da ste dugo svirali u orkestru čuvenog Miše Mijatovića, šta Vas je pokrenulo da osnujete svoj orkestrar?

– Započeo sam svoju muzičku karijeru kao gitarista u orkestru Miše Mijatovića. Bili smo veoma traženi i aktuelni, svirali smo na Mesamu, Hit Paradi, Folk Paradi, Raspevanoj jeseni i na raznim TV snimanjima, koncertima i manifestacijama itd. U tom orkestru sam proveo blizu 20 godina. A onda su počeli nesrećni ratovi. Ja sam izašao iz orkestra sa željom da pokušam u svojoj režiji da okupim svoj bend i radim te iste poslove, kako vidim i osećam. Nisam oformio orkestar samo da bih tezgario i dalje sam voleo da budem prisutan na festivalima, koncertima, emisijama i da uvek sve to bude vrhunski i profesionalno. Vreme je pokazalo da sam uspeo u tome.

Komponujete odličnu muziku, radite aranžmane, svirate na albumima velikih zvezda, ko su bili Vaši saradnici?

– Svirao sam gitaru na albumima Vere Matović, Snežane Đurišić, Dobrivoja Topalovića, Radeta Jorovića, Miroslava Radovanovića, Tomislava Čolovića itd.

Hvala na razgovoru Mikice, za kraj, imate li poruku za kraljevačku pubiku, prijatelje i kolege i sve one koji žele da dođu na koncert?

Hvala Vama i redakciji na pažnji, pozivam drage Kraljevčane kao i publiku iz okolnih mesta, sve drage prijatelje, kolega, poznanike, komšije da dođu u što većem broju na koncert 24. novembra u salu pozorišta i da se uz dostojastven muzički program setimo našeg prijatelja i divnog čoveka Zorana Jovanovića. Neka se njegovo ime pamti, neka mu je večna slava!

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila