Najavata za solističkiot koncert vo Skopje, na legendarniot bosanski pejač Halid Bešliќ, predizvika vistinska euforija megju makedoncite. Ovoj pejač vo našata država uživa status na mega star i tokmu zatoa začuduva faktot deka najaveniot koncert na 26-ti Noemvri vo Arena “Boris Trakovski” e vsušnost negov prv solistički koncert vo Skopje posle celi 30 godni. Ovoj podatok beše interesen i za novinarite od “Backestage” koi lično go prašaa pejačot kako se slučilo Skopje do sega da ne bide na negovata koncertna mapa?

– Ne znam ni jas kako toa se sluči no nemaše pokani do sega. Imav jas koncerti širum Makedonija, no vo poslednite 4, 5 godini nemav pokana, bev zafaten patuvav po svetot. Poveќe sum skoncentriran na Zapadot, Avstralija, Amerika, Zapadna Evropa toa e toa.

Sepak na prašanjeto kako ja doživuva makedonskata publika generalno Harlid bez dvoumenje reče:

 – Otsekogaš sum tuka, 40 godini sum prisuten, moite pesni se peat, znam kakva e sostojbata vo Makedonija so makedonskata publika. Često sreḱavam lugje niz svetot koi se Makedonci i taka znam se.

Pejačot posebno se osvrna i na filmskoto iskustvo koe go doneslo svoevremeno vo Ohrid i prizna deka nemal volja ni želba da se posveti na dokumentarecot za nego.

Inaku Halid Besliќ od sekogas važel za “raja” kako vo žargon vo Bosna gi narekuvaat ljugjeto od narodot. Duri i posle 50 godini bleskava kariera i nad 50 mega hitovi toj ostana prepoznatliv po taa svoja narodna, srdečna osobina:

-Toa e ona što go sakam, sakam da bidam takov, ednostavno znam deka sum zvezda, deka lugjeto me sakaat i počituvaat, deka sum uspeal vo mojata profesija, no sakam da sum so lugjeto normalen, bidejќi jas taka se čuvstvuvam najdobro. Toa e darba, iako ima lugje koi se kontra, no na krajot na kraištata toa ne čini, najdobro za karierata e ako imate darba so lugjeto da komunicirate normalno, jas sakam da sum na zemja. Bosna e takva, nie bosancite taka imame izrasnato. Vo Saraevo ti može da bideš popularen no ne i da se istaknuvaš nekade, toa ne go saka narodot. Sakaat koga tie ќe te pofalat, tvoe e da uživaš vo toa, no ne i da se nametnuvaš. Toa e vsušnost dobra opcija za lugjeto što se zanimavaat so ovaa profesija za da ne gi ponese branot na popularnosta, nadmenosta i da ne se odnesuvaat nadvor od pravilata.

Na krajot od razgovorot Halid poentiraše preku muzikata naglasuvajќi deka ova što sega se nudi kako narodna muzika e daleku od toa i deka ne e vo red da se eksperimentira so žanrovite i da se pravat nekoi kombinacii koi se se, osven dobra  muzika.

Biba KRNČESKA


1 KOMENTAR

  1. Kada se dva velika umetnika sretnu poput Gospodina Beslica , koga beskrajno svi cenimo i volimo i jurnalist koja novinarski rad pretvara u izuzetne lep umetnički opis , čovek sa oduševljenjem čita i uživa. Halidu želim uspešan i lep boravak u toploj i lepoj Makedoniji a Vama Biljana beskrajno hvala za svaku napisanu reč

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila