U-neXt organi iz Sidneja koja ove godine slavi 20 godina postojanja, čija je primarna misija organizovanje pozorišnih predstava, ali nije ograničena na to evo, još jednom se potrudila da ljubiteljima prave muzike omogući da uživaju u drugoj polovini novembra i prvoj polovini decembra ove godine. U Australiju dovodi umetnicu poznatu širom sveta. Dovoljno je reći Amira Medunjanin i istinskim poznavaocima kvalitetne muzike sve će biti jasno. Žena koja je širom planete tradicionalni sevdah uzdigla na najviši mogući nivo.

Ah, taj sevdah, reći će sanjari ali i najozbiljniji stručnjaci za umetnost zvana – muzika. Jer, ruku na srce, nema mu ravna. Nije lako pronaći ijednu reč u engleskom jeziku koja bi mogla definisati bosanski pojam SEVDAH, iako je “čeznuti” možda najbliže. Poput španskog “duende”, on ima više značenja – ljubav, beznadežna ljubav, beskrajna ljubav, želja koja hladi i grozniča ljubavnika poput malarije, i poput malarije se nikada ne može otresti – ali na kraju, to je način života, i  narativ koja priča priču o sebi.

Amira je rođena u Sarajevu u vreme kada je popularnost tradicionalne muzike u bivšoj Jugoslaviji bila na vrhuncu, a sevdah je za nju imao posebno mesto. Sevdalinke (sevdah) koje je naučila od svoje majke bile su najlepše pesme. Njena fasciniranost usmenom tradicijom Bosne i Hercegovine navela ju je da se posveti stvaranju jedinstvenog glasa unutar sevdalinki kako bi do kraja istražila njihov izražajni kapacitet. Provela je godine uzaludno tražeći ljude koji dele njene ideje o sevdahu, kao i najbolji način da ga predstavi.

Muziči novinar i autor Garth Cartwright nazvao ju je “Bosnia's Billie Holiday”, poređenje kojim odražava način na koji Amira okreće sevdah iznutra, pronalazeći nove kontekste i forme unutar tradicije stare stotinama godina.

Ovo je, nisam više siguran, Amirin drugi ili treći dolazak u Australiju. I svaki put je bolji i bolji. U prilogu pogledajte mesta u datume nastupa ove vrhunske umetnice pa se na vreme organizujte.

Perth – Sreda, 23. novembar

Nexus Theatre
90 South Street Murdoch WA

Melbourne – Subota 26. novembar

Storey Hall
336/348 Swanston St, Melbourne VIC

Melbourne – Nedelja 27. novembar

Club Red Olive
191 Burgundy Street Heidelberg VIC

Sydney – Četvrtak 1. decembar 

Camelot Lounge
19 Marrickville Road Marrickville NSW

Sydney – Subota 3. decembar

Club York
95-99 York Street Sydney NSW

Brisbane – Subota 10. decembar

QMC
102 Main Street Kangaroo Point

Da biste rezervisali karte, ili jednostavno saznali više potrebnih informacija, najbolje je da otvorite link: https://u-next.com.au/current-events/amira-medunjanin-2022/

Ili, oni koji su veštiji verbalno da nazovu maestra Željka Gojkovića na 0438 300 063.

Preostaje mi jedino da vam predložim da pogledate i poslušate ovaj moćan nastup Amire Medunjanin sa “Vranjankom” na Exitu prošle godine i sve će vam biti jasno i motiv više da ne propustite priliku da je uživo vidite i čujete.

 

Rade BERAK


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila