Vo našata država nema kraj na apsurdnostite so koi se soočuvame. Deka najčesto apsurdnostite ni gi prireduvaat samite institucii svedoči najnovata situacija vo koja glavnata uloga ja ima Ministerstvoto za kultura koe včera objavi deka nema da prefrli 153.000 denari na Opština Kriva Palanka za organiziranje na rok fetivalot „Džoj Fest“, bidejḱi na nego ḱe nastapi srpskata folk zvezda Aca Lukas?!

No, po ovaa vest se javi gradonačalnikot Saško Mitovski, koj otkri deka koncertot na srpskiot folk pejač ne e vo ramkite na festivalot, tuku vo čest na proslavata na Denot na rudarite.

– Parite od Ministerstvo za kultura ne se prefrleni, samo e sklučen dogovor, a nastapite na site učesnici na „Džoj Fest“ i Aca Lukas veḱe se plateni od sponzori. Što znači deka Ministerstvo za kultura ne ni mora da gi prefrla, iako, sekako deka bea nameneti za makedonski pejači. Na „Džoj Fest“ ḱe nastapat Karolina Gočeva, Beni „Non Stop“, Goce Saf, Bas bradars i drugi, što znači isklučivo makedonski pejači. No i za niv 153.000 denari od Ministerstvo za kultura ne se dovolni, a tie se veḱe isplateni, veli Mitovski.

Inaku za pojasnuvanje „Džoj Fest„ e rok festival i se rodi na inicijativa na grupa muzičari od Kriva Palanka, no po nekolku godini vleze pod kapata na opštinata i na nego za site ovie godini nikogaš ne učestvuval turbo fol pejač. Ottamu i kažuvanjeto na gradonačalnikot deka koncertot na Lukas, koj e zakažan za 28mi ovoj mesec, ne e vo ramkite na „Palanečko kulturni leto“ i festivalot, bidejḱi „Džoj Fest“ so nastap na Beni, Karolina i drugi pejači e den prethodno, na 27 avgust.

-Koncertot na Aca Lukas e za praznikot na gradot, za „Sv. Jakim Osogovski“, koga e slavata na manastirot i koga tradicionalno gradot go posetuvaat lugje od celata država i za Denot na rudarite. Parite od Ministerstvo za kultura se nameneti za Beni-„Non stop“, Karolina, Goce Saf, Bras bradrs i drugi učesnici, koi godinava se planirani da bidat del od „Džoj Fest“, kako rok festival. Aca Lukas veḱe e platen samo od sponzori, veli gradonačalnikot  Mitovski.

Spored nego srpskata turbo folk zvezda ḱe nastapi isklučivo poradi želba na gragjanite, bidejḱi vo sekojdneven razgovor so niv tie samite go predložile srpskiot pejač da gi zabavuva za praznikot.

– So parite od Ministerstvo za kultura ne ni može da se plati Aca Lukas, a iskreno i del od makedonskite pejači. Aca Lukas čini 15.000 evra, a od Ministerstvo za kultura dobivme 153.000 denari (okolu 2.500 evra) kako kofinansiranje za učestvo na domašni pejači. Mene navistina mi e žal za vakvata odluka i za nedorazbiranjeto. Po ovaa informacija jas se slušnav so ministerkata, na koja i rekov deka nemora da gi isplaќa, bidejḱi i nastapite na domašnite izveduvači ḱe gi pokrieme so sponzori.

Opštinata učestvuva samo so 600.000 denari, a ostanatite pari za drugite manifestacii, megju koi i koncertot na Lukas se sponzorstva. Eve ḱe kažam deka za koncertot na Aca Lukas eden od pogolemite sponzori e i samiot rudnik vo Kriva Palanka, bidejḱi, kako što rekov, negoviot nastap e za Denot na rudarite, po nivna želba,izjavi Mitovski.

Se čini deka vakov kontra udar ne očekuvaše ni samoto Ministerstvo za kultura, koe vo sučajov samo ja degradira svojata misija, a na Palančani ќe im poračame deka imaat pričina da se gordeeat so svojot Gradonačalnik, koj so ovoj poteg apsolutno ja opravda nivnata doverba.

Biba KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila