Da se tradicija lepih događaja i kulturno-umetničkih vrednosti čuva i neguje, dokaz su mnoga kulturna dešavanja koja su pod pokroviteljstvom Skupštine opštine Vrnjačke Banje, Turističkog saveza Vrnjačka Banja, Diskografste kuće “Diskos” Aleksandrovac kao i ostalih vrednih, uspešnih i proverenih profesionalaca.

U okviru zabavno-kulturnih programa jedan od sigurno važnih i lepih večeri u nadaleko poznatoj Vrnjačkoj Banji, najavljeni festival “Diskos Novi Glasovi 22“ za čije pripreme, kvalitetan peogram i odabir svih učesnika te lepe večeri zadužen je gospodin Mija Milutiinović sa ostalim članovima čija imena su uvek ostavljala dobre rezultate na svim manifestacijama ovog karaktera.

Pokrovitelj festivala je Skupština opštine Vrnjačka Banja koji su domaćini o čijem se gostoprimstvu nadaleko čulo i zna i ovog puta su se potrudili da veče, koje je posvećeno  dobroj narodnoj pesmi, zasigurno ostane za dugo i lepo pamćenje, kako za ucesnike tako i za goste festivala.

Pripreme festivala su u toku i privode se kraju uz obostrano zadovoljstvo,  kako za organizatore tog veličanstvenog programa, tako i za učesnike i sve cenjene goste i posetioce.

Festival će se održati na prelepoj letnjoj pozornici “Anfiteatra Vrnjačka Banja“.

Kroz celokupan festivalski program, velika čast i zadovoljstvo je da će gospodin dr Mića Živojinović professor, pukovnik, novinar… na vesličanstven način, učiniti program posebnim. Poverenje ovog festivala je u rukama najboljih. Vidilo se računa o svim detaljima, od mesta održavanja festivala pa nadalje.

Čast je naći se na letnjoj sceni Amfiteatra

Ovo kultno zdanje mesto je održavanja mnogih kulturnih manifestacija. Ono po čemu je svakako prepoznatljiv Amfiteatar jeste Festival filmskog scenarija koji ima najdužu tradiciju održavanja na letnjoj pozornici. Amfiteatar je bio i mesto održavanja brojnih koncerata, pozorišnih predstava, revija i dr. Od 2010. godine letnja pozornica u Vrnjačkoj Banji sa ponosom nosi ime doajena našeg glumišta Danila Bate Stojkovića.

Vrnjčani oduvek mnogo polažu na kulturu i upravo je letnja pozornica mesto koje godinama unazad privlači mnoštvo posetilaca, kako iz okoline Vrnjačke Banje, tako i šire, pa sa ponosom mogu toplom dobrodošlicom i ove godine, mnogobrojne posetioce ugostiti da uživaju u programu ove impozantne pozornice koja čuva svoju istoriju i daje poseban šarm Vrnjačkoj Banji.

Za kvalitetan muzički deo, odgovornost je peuzela proverena diskografska kuća “Diskos”

Diskos је bilа jedna od najvećih izdavačkih kuća na prostoru nejadašnje SFRJ. Za njih su svoje albume snimile najveće zvezde narodne muzike, skoro sva najpoznatija imena jugoslovenske estrade, a najveće tiraže ostvarili su:

Dragana Mirković, Mitar Mirić, Šaban Šaulić, Halid Bešlić, Miroslav Ilić, Milanče Radosavljević, Ljuba Aličić, Šemsa Suljaković, Sinan Sakić, Mile Kitić, Kemal Malovčić, Era Ojdanić, Vera Matović, Šerif Konjević, Zorica Brunclik, Ipče Ahmedovski, Jašar Ahmedovski, Dragan Kojić Keba, Savo Radusinović, Snežana Đurišić, Haris Džinović, Esad Plavi, Jasmin Muharemović, Tomislav Čolović, Silvana Armenulić, Branka Stanarčić, Nedeljko Bajić Baja, Nedeljko Bilkić, Miloš Bojanić, Marinko Rokvić, Ana Bekuta, Džej Ramadanovski, Šeki Turković, Jelena Karleuša, Tozovac, Dobrivoje Topalović i mnogi drugi…

Pokraj svih navedenih imena za Diskos je dugogodišnju saradnju i svoj doprinos kulturi ostavio poznati interpretator narodne muzike i čovek čija pesma živi preko pedest godina gospodin umetnik Miladin Vuković Miločajac, a o njegovom radu i pesmama tek ćemo da pišemo. Čovek koji zaslužuje veliko poštovanje za očuvanje dobre narodne pesme i tradicije našeg naroda.

Gospodin Mija Milutinović je bio dugogodišnji direktor ove poznate diskografske kuće i iz vremena njegovog angažmana, čovek je koji je u svojoj karijeri ostvario najbolje rezultate i dao veliki doprinos umetnosti kada je muzika u pitanju i sve što je vezano za tu vrstu umetnosti. Uvek je težio ka kvalitetu i isticanju muzičkih vrednosti  na visoko profesionalnalan nivou pa stoga eto objašnjenja zašto su najveća imena bivše YU i sadašnjih država, uvek gajili veliko poverenje u izdavačku kuću Diskos.

I dan-danas njegov uticaj i učešće na kulturu je veliki što je pokazatelj organizacija i realizacija aktuelnog festivala “Diskos Novi glasovi 22”.

U samom odabiru muzičkih numera, članovi žirija su se potrudili da od mnogobrojnih pesama koje su prijavljene odaberu 16 sa kojima će se takmičari predstaviti i boriti za prestižne nagrade koje su domaćini pripremili za njih.

U revijalnom delu nastupaće eminentna imena našeg muzičkog podneblja, a kako bi svi uživali u ovom programu za sada nećemo otkrivati imena ali sa sigurnošću tvrdimo da ćete biti prijatno iznanedenji kako sa celokupnim programom, tako i sa celokupnom ekipom festivala, saopštili su organizatori.

A kako Potral “Svet Australia“ prati sva zbivanja važna na prostorima širom sveta vezano za naše zemljake i ovaj festival će propratiti sa zadovoljstvom i podeliti sve što je vezano za festival i imaće mogućnosti da propratiti među prvima, direktno sa mesta dešavanja i to uz prelep ambijent i dobru narodnu muziku.

Uz ovaj kratak članak, od srca pozivamo sve dobre ljude koji su u mogućnosti da posete festivalsko veče i uživamo svi zajedno u dobrom društvu velikih umetnika i dobrih prijatelja.

Do tada, od srca veliki pozdrav za sve pratioce portala “Svet Australia“ od organizatora festivala Skupštine opštine Vrnjačka Banja, Turistističkog saveza, Diskografske kuće Diskos, organizatora i učesnika.

Samim učešćem svi su pobednici ali ipak neka glavna pobeda pripadne najboljima.

Uz lepo letnje raspoloženje, dobro zdravlje do sledećeg susreta, pozdrav za sve ljubitelje dobre pesme i cenjene  čitaoce našeg Portala.

Slađana BOJOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila