Piše: Rade BERAK

 Tokom duge i bogate novinarske karijere imao sam prilike da se sretnem sa mnogim poznatim ličnostima iz raznih društvenih sfera. Zato ću ovim „mini feltonom“ pokušati da iz naftalina izvadim neke najzanimljivije susrete. Oni neće biti hronološki složeni već onako đuture, na koju fotku u tom trenutku naletim.

Sa Verom Matović krajem 80-tih u Grand Star Receptions

VERA MATOVIĆ

 Siguran sam da bi svako ko je bar jednom u životu sreo Veru Matović, legendarnu estradnu umetnicu, istu poželeo za prijatelja do kraja života. Toliko elana, razdraganosti, pozitivne energije, šaljivosti… retko se sreće na estradi i životu uopšte. Njen večiti „zarazni“ osmeh vas bukvalno izuva iz cipela.

Žena koja traje decenijama, kojoj godine baš ne mogu ništa, bez mrlje u prebogatoj karijeri, toliko je jednostavna i prizemna, da vam se čini kao da nije u pitanju zvezda nego obična komšinica. Ili osoba koju poznajete od rođenja.

Moj prvi susret sa Verom bio je krajem 80-tih prošlog veka kada je imala australijsku turneju. Gošća na turneji bila joj je Dragana Mirković koja je počinjala u muzikim vodama a kasnije, znamo, izrasla u mega zvezdu estrade.

Vera, koja je već bila superstar, bez problema je podigla na noge celu salu tadašnje Grand Star recepcije u melburnškom naselju Sunshine. Vešto je migoljila između stolova a od tamo su pljuštale dolarske stotke i pedesetke. Za svakog od njih Matovićka je otpevala željenu pesmu, ne pokazavši ni jednog momenta umor iako je u sali bilo prilično sparno. Ja, koji sam bio dopisnik „Sabora“, nisam joj tada poklonio dolare, već jednu malu crvenu ružu koju je privila uz mikrofon dok je pevala.

Bio je to jedan od najlepših koncerata na kojem sam bio u tri i po decenije života u Australiji. Susret zvezde i zvezde u usponu (Dragana) sa publikom je bio toliko spontan da se rečima teško može opisati. To veče su je obožavaoci izljubili više nego, čini mi se, na njenom venčanju.

Nažalost, nisam imao sreće da se sa Verom ponovo vidim, kada je još dva puta gostovala na petom kontinentu, prvi put zbog operacije slepog creva, a drugi, jer sam se dok je ona nastupala u Melburnu, službeno nalazio u Sidneju. Ipak, čuli smo se telefonom. Nazvala me je iz kuće kolege pevača koji živi u Australiji, Baje Roganovića i prve reči su bile: „Gde si Rade, oko moje“?

Iskreno se nadam da će ova vanserijska umetnica i zabavljačica, kojoj ni ulazak u osmu deceniju života nije prepreka da nastupa sa istim žarom, još koji put doći u Australiju. Obećavam da ćemo zajedno bar kafu popiti…

Na kraju, evo i jednog spota Verinog hita “Šta ti moja bluza smeta” koji obožavam:


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila